Skip to content

Mihai Malaimare este Conu’ Leonida, intr-o comedie spumoasa actuala. D’ale Carnavalului la Teatrul Masca

Teatrul Masca a deschis stagiunea curenta cu o comedie cat se poate de actuala regizata de Mihai Malaimare, dupa piesele lui Caragiale: “Conu’ Leonida fata cu reactiunea” si “D’ale carnavalului”. Cu premiera in noiembrie 2019, spectacolul se poate vedea pe scena Teatrului Masca.

Personajele cauta un echilibru intr-o realitate noua, aceea in care masca face parte din cotidian

Naturalismul mahalalei de la final de secol 19 este surprins de regizor cu umor, iar alterarea realitatii din cele doua texte nu este altceva decat balciul carnavalului. Acesta construieste un spectacol in care sunetul si imaginile predomina si pun in evidenta lumea in care haosul domina si initiaza toate gandurile, cuvintele si gesturile posibile, o adevarata sarabanda a lucrurilor anapoda care starnesc rasul spectatorilor.

Iubirea face lumea mai dreapta

Personajele sunt cuprinse de starea speciala a carnavalului si toate cauta un anume echilibru in noua realitate imaginata de scenografa Sanda Mitache. Aceasta exploateaza fiecare parte din scena si ii da valoare odata cu derularea povestii. Care ar fi acel punct care sa faca lumea mai drepta si mai demna de trait? Iubirea. Dezlantuirea sexuala este calea, iar navala sentimentelor exprimate deslusit este solutia.

Actiunile se desfasoara pe mai multe planuri: o mahala din Bucuresti plina de case mizere, in care Conu’ Leonida (Mihai Malaimare), batranul revolutionar, citeste presa alaturi de consoarta sa, Efimita (Anamaria Pislaru), Mita Baston (Cristina Panait) il trimite acasa pe Cracanel (Valentin Mihalache) pentru a-si primi amantul, frizeria este locul in care se desluseste misterul unui biletel ratacit de amor, iar carciuma locul de intalnire in care personajele isi ineaca amarul in incercarea rezolvarii relatiilor dintre ei.

Drumurile toate din mahala duc la iubire

Toata lumea iubeste in acest spectacol: Fifina (Sonia Kalman) este generoasa si iubeste pe toata lumea, in special pe Iordache (Alexandru Cruceru). Luiza (Cristina Albisoru) este tulburata de frumosul Nae Girimea (Madalin Mladinovici), lampagiul (Laura Dumitrascu-Duica) canta despre iubirile de altadata, Efimita cuprinsa de aburii alcoolului isi aminteste vag  despre ce se intampla, iar atunci cand isi da seama o apuca un somnambulism feroce, iar Leonida se rezuma la iubirea patimasa pentru patrie, deminitate si idee de iubire de sine. Cracanel si Pampon (Sorin Dinculescu) nu cer decat fidelitate si au parte de una de traditie, de bascalie absoluta.

In carnaval este permis orice. Este permisa visarea, mai ales sa crezi ca esti iubit si ca poti iubi si pe cine nu gandesti. Este permis sa vrei si sa izbutesti orice.

Spectacolul se poate vedea in zilele de 7,8,14 si 15 decembrie, ora 19.00

“D’ale Carnavalului” de I. L. Caragiale

Regia: Mihai Malaimare

Distributia: Sorin Dinculescu , Alina Craita, Cristina Panait, Valentin Mihalache, Madalin Mladinovici, Dora Iftode, Sonia Kalman, Cristina Albisoru, Andrei Gurlui, Alexandru Cruceru, Laura Dumitrascu-Duica, Vera Bratfalean, Alexandru Iordache, Anamaria Pislaru si Mihai Malaimare

Durata: 1h 20 min

Bilete: aici

Citește în continuare