Skip to content

Spectaculosul film artistic Romeo si Julieta: Beyond Words – Next level in balet ca spectacol pentru cat mai multa lume

De ani de zile se vorbeste despre gasirea unor solutii care sa faca accesibil baletul clasic pentru cat mai multa lume.

Problema reprezentatiilor cu cele mai mari companii din lume care sunt greu (sau foarte costisitor) de a deplasa in turnee nationale a fost rezolvata odata cu filmarea spectacolelor asa cum sunt prezentate ele pe scena. Filmarile au ajuns la tv sau in cinematografe, iar publicul din afara tarii in care e compania a putut vedea spectacolul la un pret rezonabil.

De ieri insa, gratie ingeniozitatii companiei BalletBoyz si a trupei de la Royal English Ballet s-a trecut la un nivel superior in baletul clasic: filmul artistic numai cu balet, filmat abolut spectacolos, in locatii nu pe scena, pe structura unui film clasic.

Ca sa intelegeti impactul acestui film si puterea lui uitati-va la acest trailer.

Romeo & Julieta: Beyond Words prezinta coregrafia in montarea originala de la Royal English Ballet realizata de Kenneth MacMillan, cu costumele realizate atunci de Nicholas Georgiadis, doar ca acum este ca un film artistic in care camera este foarte aproape de dansatori, parte din poveste. Noua productie va putea fi vazuta in cateva saptamani in lumea intreaga, intr-un spectaculos film artistic, in care vezi la prim plan reactiile actoricesti ale balerinilor 

Filmul a avut o prima proiectie ieri la Sadler Wells cea mai mare sala de spectacole destinata exclusiv dansului, urmeaza sa fie difuzat dupa Craciun de BBC, iar apoi sa intre in cinematografele din toata lumea.

Productia cinematografica realizata de compania BalletBoyz in colaborare cu Royal English Ballet si BBC 2 a fost fimata in Ungaria, in regim de film artistic. Balerinii, care sunt unii dintre cei mai buni balerini de clasic din lume (William Bracewell – Romeo, Francesca Hayward – Julieta si Matthew Ball – Tybalt), au si cursuri de actorie, asa se face ca la prim plan reactiile lor sunt realiste, foarte aproape de actorii dintr-un film artistic, iar efectul este spectaculos pentru cei care obisnuiesc sa vada balet live, in sali de opera sau teatre speciale.

Intr-un spectacol obisnuit intr-o sala de opera nu vezi expresia directa a dansatorului pentru ca el se afla la distanta de tine, pe scena;  in noua productie – filmata absolut spectaculos – spectatorul e parte din poveste, iar dansatorii impresioneaza cu calitatile lor actoricesti.

BalletBoyz este una dintre cele mai inovatoare companii de dans din lume, care are drept obiectiv sa duca baletul clasic, prin mijloacele moderne, la un public cat mai larg.

Infiintata de Michael Nunn si  William Trevitt, fosti balerini de la Royal English Ballet, BalletBoyz are in palmares mai multe premii Emmy pentru productiile sale. Pe vremea cand erau balerini profesionisti, atat Nunn cat si Trevitt au dansat in aceasta montare cu Romeo si Julieta a lui Kenneth MacMillan pentru Royal English Ballet, considerata in lumea dansului dintre cele mai fidele si mai emotionante interpretari a muzicii originale a lui Prokofiev.

Citește în continuare