Skip to content

Noul spectacol de Radu Afrim – Trei surori – un scenariu (ne)firesc de liber dupa Cehov, sau cum il facem cool pe Cehov pentru tineri

Cea mai recenta dintre premierele lui Radu Afrim de la Teatrul National din Bucuresti, „Trei Surori – un scenariu (ne)firesc de liber dupa Cehov” e un spectacol foarte curajos, plin de compasiune si foarte aproape de cultura vizuala a generatiei care are pana in 30 de ani.

Spectacolul, care pastreaza firul narativ al piesei scrisa de Cehov, are o perpectiva noua: ne arata ce gandesc de fapt personajele intre replici. Un exercitiu creativ al lui Radu Afrim care face ca spectacolul sa fie emotionant, sa-ti puna in fata vulnerabilitatile fiecarui personaj, sa le vezi intentia expusa in replica originala, dar si gandurile din spatele actiunilor lor. Si, desigur, sa ii provoace pe criticii de specialitate la o analiza fata in fata cu textul original.

Nu e necesar sa stiti textul original ca sa vedeti spectacolul “Trei surori -un scenariu nefiresc de liber dupa Cehov” pentru ca ceea ce e pe scena poate fi inteles independent, e foarte actual asezat si in actiune, dar si vizual, si provoaca spectatorii sa fie in mintea personajelor la fiecare pas.

Spectacolul e povestea a trei surori mutate intr-un orasel de provincie impreuna cu fratele lor, dupa moartea tatalui ofiter in armata rusa. Fetele sunt mult mai educate si mai rafinate decat oricare intelectual al locului, abia si-au gasit loc de munca si traiesc mult sub nivelul cu care au fost obisnuite. Au visuri si aspiratii neintelese de partenerii lor de viata si isi duc zilele intr-o lentoare nostalgica in pragul depresiei dupa vremurile de la Moscova. Au si un frate care le complica existenta pentru ca e impatimit de jocuri de noroc unde pierde foarte multi bani.

Viata lor, la limita compromisului intelectual si moral, se tulbura cand in oras vine un ofiter care a fost subaltern al tatalui lor si care, in urma cu multi ani, a fost indragostit de una dintre surori. Acum el e casatorit, cu o doamna mai in varsta decat el care a fost de multe ori in pragul sinuciderii. In plus, fratele lor se casatoreste cu o tanara care incepe sa domine lucrurile si actiunile din casa in care locuiesc cu totii.

Raluca Aprodu, Ada Gales, Marius Manole, Emilian Oprea, Istvan Teglas sunt printre actorii care va duc in mintea personajelor lui Cehov din piesa Trei surori

Distributia spectacolului care ii mai include pe Natalia Calin, Flavia Giurgiu, Ciprian Nicula, Florin Calbajos si Irina Movila reuneste actori care sunt iubiti de generatia care are pana in 30 de ani si, indirect, face accesibil Cehov si pentru acest public.

Manole (fratele celor trei fete, Prozorov) si Teglas (iubitul fetei celei mai mici, Tuzenbach), prezenti si in celalalt spectacol recent al lui Afrim de la Nationalul din Bucuresti, Padurea spanzuratilor,  sunt actori vedeta ai noii generatii, umplu sali si in teatrul independent la nivel national.

Marius Manole, Flavia Giurgiu si Istvan Teglas

Emilian Oprea – pe care publicul larg din Romania l-a descoperit recent gratie productiilor de televiziune (serialul Vlad de la Protv si seria Valea Muta de la HBO), dar si lung metrajul De ce eu? – este Versinin, ofiterul venit in oras pentru putin timp.

Raluca Aprodu si Emilian Oprea

Natalia Calin (premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar la gala Uniter pentru Padurea Spanzuratilor), Raluca Aprodu si Flavia Giurgiu sunt cele trei surori, iar Ada Gales e sotia fratelui lor.

Flaviu Giurgiu, Natalia Calin si Raluca Aprodu in „Trei surori”

Irina Movila e sotia lui Versinin, poate cea mai surprizatoare dintre alegerile regizorului pentru ca reuseste prin atitudine si eleganta sa spuna o poveste tragica, cu note comice fara sa aiba multe replici si fara sa fie personaj principal. Alegerea ei, fata in fata cu Raluca Aprodu – care e iubirea ascunsa a lui Versinin – dau cateva indicii speciale despre personajul lui Emilian Oprea, o perspectiva fina din care este vazuta povestea.

Irina Movila si Ciprian Nicula in „Trei surori”

Cu Trei surori … Cehov e transformat intr-un “colaj” de monoloage in directia trendurilor vizuale ale momentului

Sigur stiti genul de colaje care suprapun fotografii din acelasi loc (premiera unui film, prezentare de moda etc ) incercand sa transmita visual un mesaj concis, rapid, puternic despre evenimentul pe care-l prezinta. E unul dintre ce mai puternice trenduri vizuale, editoriale, ale momentului si va intalniti cu el si in copertele articolelor urban.ro.

Afrim aduce acest trend in scenariul spectacolului lui, punand laolalta monoloagele care prezinta gandurile ascunse ale personajelor, dar avand grija sa respecte identitatea si crezul scrierilor lui Cehov.

Medic de profesie, dramaturgul Anton Cehov a fost unul dintre initiatorii curentului minimalist in literatura; peste ani scriitorul Raymond Carver mentiona ca se intoarce treptat la sfaturile despre scris ale lui Cehov ca sa-si curate scrierile de lucrurile inutile.

Desi spectacolul are 3 ore, cu pauza de 15 minute, iar actiunea e adusa aproape de prezent – intr-un timp relativ (poate anii 70, poate anii prezenti) -, Afrim ramane fidel intentiilor textului si crezului lui Cehov: fii concis, descrie cu adevar si fara judecata, fii obiectiv si cu compasiune pentru fiecare personaj.

(aici un fragment din scrisoarea lui Cehov catre fratele sau in care ii povesteste despre crezurile sale in dramaturgie/scriere si regulile dupa care se ghideaza in scris)

Gratie costumelor si scenografiei ( Irina Moscu), dar si ale up-datarilor (in sensul actualizarii) unora dintre evenimentele din textul original, efectul din mintea spectatorului e al unor lumi paralele care isi desfasoara activitatea simultan (timpul lui Cehov si al scrierii originale vs timpul si spatiul suprarealist in care Afrim duce actiunea vs timpul si lumea pe care si-o imagineaza in viitor personajele vs timpul real in care traiesc spectatorii), o directie abordata de exemplu in cinematografie in filmul Interstellar, scris si regizat de Christopher Nolan.

Urmatoarea reprezentatie cu spectacolul Trei Surori- un scenariu (ne)firesc de liber dupa Cehov  este pe 23 ianuarie.

Trei Surori- un scenariu (ne)firesc de liber dupa Cehov

Scenariu si Regia: Radu Afrim

Distributie: Ralua Aprodu, Natalia Calin, Flavia Giurgiu, Emilian Oprea, Marius Manole, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Florin Calbajos, Irina Movila

Durata: 3 ore

Bilete aici

Citește în continuare