Skip to content

15 artisti care ne-au parasit in 2019. De la noi si din toata lumea.

Anul 2019 a insemnat despartirea de artisti romani sau internationali care au influentat mult vietile celor care iubesc teatrul sau filmul, uneori fara sa fie constienti de asta.

O legenda indiana spune ca oameni care pleaca dintre noi nu sunt disparuti definitiv in alta lume atat timp cat cei de aici isi amintesc de ei.

Urban face o rememorare a catorva dintre artistii romani si straini de care ne-am despartit in 2019.

Alexandru Darie

Directorul Teatrului Bulandra regizorul Alexandru Darie a incetat din viata in urma unei lungi si discrete suferinte. Ultima sa creatie regizorala, Coriolanus, este una dintre cele mai frumoase, emotionante si spectaculoase productii pe care Teatrul Bulandra le joaca in acest moment.

Alexandru Darie a fost un inovator si in admnistratia de teatru, dar si ca regizor, a lucrat inca din studentie in strainatate, a luat premii importante in toata lumea, iar Teatrul Bulandra aflat sunt conducerea sa a trecut la un nou nivel in care a imbinat tehnologia (a fost primul teatru care a vandut bilete online) cu traditia (a adus in Bucuresti unii dintre cei mai importanti regizori romani care lucreaza in strainatate).   

Urban a scris povestea de viata a domnului Alexandru Darie aici.

Catalina Buzoianu

Doamna Catalina Buzoianu n-a fost doar un regizor exceptional ci un pedagog care a schimbat vietile multor tineri actori si regizori. A fost alaturi de teatrul romanesc cu productiile unor spectacole exceptionale si i-a insotit discret cu vorbe bune, incurajari si sfaturi pe tinerii regizori pe care i-a remarcat la lucru sau in Institutul de Teatru unde a predat multi ani (a fost Decanul Facultatii de Teatru).

Avea 81 de ani si, din fericire pentru noi, cand inca mai era in viata Festivalul National de Teatru, precum si Presedintia Romaniei i-au aratat respect si admiratie pentru creativitatea, geniul si generozitatea sa dedicandu-i o editie a festivalului (2018) si, respectiv, decorand-o cu Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Comandor (2018).

In multe interviuri doamna Catalina Buzoianu mentiona ca spectacolul “Dimineata pierduta” (dupa un text de Gabriela Adamesteanu) a fost cel mai bun din cariera sa.

Aici puteti vedea un fragment din acest spectacol in care apar Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Irina Petrescu, Tamara Buciuceanu.

Tamara Buciuceanu Botez

2019 a fost si anul despartirii de doamna Tamara Buciuceanu Botez, o actrita care avea o igiena morala aproape de perfectiune si o disciplina dumnezeiasca. Generatii intregi o stiu drept doamna Isoscel din seria Liceenii, dar domnia sa a avut multe alte roluri exceptionale in film sau in teatru in productii ca “Dimineata pierduta”, “Cuibul de viespi” sau “Chirita”. A avut generozitatea sa joace si in productiile noului val al cinematografiei, o puteti vedea in “Toata lumea din familia noastra”, film regizat de Radu Jude.

Avea 90 de ani si a incetat din viata in urma unor problem cardiace.

Urban a scris povestea vietii domniei sale aici.

Ilinca Tomoroveanu

A facut parte dintre actritele care au depasit granita orasului teatrului in care a activat, chiar daca a fost vorba de Teatrul National din Bucuresti. In anii 70 -80, frumusetea ei, dar si rafinamentul care venea dintr-o educatie riguroasa din familie (era fiica unui economist care studiase la Paris si care a fost director al CEC in timpul celor doua razboaie mondiale) au fost prezente in multe dintre spectacolele de teatru de televiziune.

A fost timp de multi ani directorul artistic al Teatrului National din Bucuresti, dar si membru in senatul UNITER, implicandu-se in activitati administrative de sustinere a actorilor batrani aflati in situatii critice.

Avea 77 de ani si se ratrasese de cativa ani din viata publica, a fost casatorita cu actorul Traian Stanescu, impreuna cu care are un copil.

Radu Penciulescu

A fost regizorul considerat parintele regiei din teatru romanesc. Apartine generatiei lui Lucian Pintilie (cu care a fost coleg la Institutul de teatru) si i-a avut elevi pe regizorii Andrei Serban, Alexandru Tocilescu, Petrica Ionescu, Alexa Visarion.

A fost director al Teatrului Mic; a plecat din tara in 1973, stabilindu-se in Suedia unde a fost profesor la Scoala Superioara de Teatru din Malmo. S –a reintors in Romania in anii 90, a sustinut workshopuri si a realizat cateva montari la Teatrul National din Bucuresti– Macbeth-ul cu Ion Caramitru si Valeria Seciu, fiind un foarte mare succes al vremii (a avut premiera in 2002).

Marie Laforet

Marie Laforet a fost o cantareata si actrita de origine franceza foarte apreciata la nivel international. A facut cariera in anii 60 -70 in filmele regizorului Luis Malle, dar si in productii in care l-a avut partener pe Alain Delon.

A fost unul dintre artistii completi ai anilor 70 si a avut multe piese si concerte (folk si rock) cu care a avut succes international.

Cantecul sau preferat din tot repertoriul a fost “Je voudrais tant que tu comprennes”, pe care mai tarziu l-a preluat o alta cantareata de origine franceza, Mylene Farmer.

Emanuel Ungaro

Designerul francez de origine italiana a incetat din viata la 86 de ani, in urma cu doar cateva saptamani. 

Nascut in Italia, cu un tata croitor, Ungaro s-a mutat la Paris pe cand avea 22 de ani ca sa isi incerce norocul in lumea modei. Trei ani mai tarziu lucra pentru Balenciaga, iar in 1973 isi lansa propria colectie pentru barbati si un parfum – Diva.

S-a retras din lumea modei in 2005 si si-a vandut businessul catre un antreprenor care vine din zona online, Asim Abdullah. Acesta a luat o decizie socanta pentru lumea pariziana si a numit-o director artistic al brandului pe actrita Linsay Lohan care a stat in aceasta pozitie timp de trei ani. Actualul director creativ al Casei Ungaro vine de la Giorgio Armani si se numeste Marco Colagrossi.

Luke Perry

A fost idolul multor adolescenti ca urmare a rolului Dylan McKay din serialul „Beverly Hills 90210”.

A avut multe alte roluri remarcabile dupa acest serial – in “Riverdale”, “Will & Grace”, “Al Cincilea Element” sau, ultimul  film in care a jucat, “Once upon a time in Hollywood”. A incetat din viata ca urmare a unui atac cerebral, avea 52 de ani.

Karl Lagerfeld

Legendarul director creativ al casei Chanel a fost nu doar designer de moda, ci un foarte talentat fotograf si caricaturist. A condus casa Chanel din 1983 pana la moartea sa si dincolo de creatii exceptionale care au fost prezente la toate marile evenimente ale lumii, a creat foarte mult mister in jurul vietii sale – de la anul in care s-a nascut (era de origine germana, nu si-a spus niciodata varsta)  pana la averea lasata pisicii sale.

A creat din imaginea sa un trademark si a vandut obiecte care imitau look-ul sau de la pin-uri si insigne de tot felul, la magneti sau chiar un ursulet de plus in editie limitata (2500 de exemplare) care –a vandu cu 1500 de dolari fiecare.

Marie Fredriksson

Cantareata suedeza care a format la sfarsitul anilor 80 grupul Roxette cu Per Gessle a incetat din viata la inceputul lunii decembrie dupa o lunga suferinta.

In 2002 a fost diagnosticata cu o tumoare craniana, iar dupa tratament a curajul si vointa incredibile sa porneasca un turneu mondial si sa inregistreze un nou album, de data aceasta solo (in 2006). In ultimii ani de viata a mai inregistrat trei albume, testament pentru mesajul pe care a dorit sa-l transmita prin muzica. Avea 61 de ani si a murit in urma efectelor negative pe care le-au declansat radiatiile pe care a trebui sa le faca pentru a scapa de cancer.

Danny Aiello

Actor american de origine italiana, foarte prezent in filmele care prezinta actiuni ale Mafia

A fost Tony Rosato in “The Godfather” partea a II-a si s-a reintalnit cu De Niro in “Once upon a time in America”, filmul lui Sergio Leone.

A fost nominalizat la Oscar pentru rolul din filmul “Do the right thing” – 1989 – in regia lui Spike Lee.

Avea 86 de ani si a murit ca urmare a unei raceli care i-a afectat corpul slabit.

Peter Fonda

Fratele actritei Jane Fonda a murit in august la varsta de 79 de ani. Fonda a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu original in 1969 pentru filmul “Easy Rider” (pe care l-a si regizat) si a fost castigatorul a doua Globuri de aur.

Ca si sora sa mai mare a fost, dincolo de activitatatea in cinema, un activist politic foarte puternic: a facut filme documentare prin care a incercat sa arate problemele din sistemul American si pana in ultimele clipe de viata l-a criticat pe Donald Trump pentru masurile administrative pe care le-a luat.

Rutger Hauer

Actor de origine olandeza cunoscut publicului din intreaga lume gratie filmelor de actiune in care a jucat, a murit la 75 de ani, in iulie anul trecut.

“Blade Runner” este rolul care, in 1982, l-a facut celebru in toata lumea. Desi la vremea promovarii filmului actorul mentionase ca monologul impresionant al personajului lui, androidul Roy Batty, fusese scris chiar de el, informatia n-a avut prea mult impact. Dupa moartea sa, in epoca internetului, monologul a devenit viral.

L-ati mai vazut in “Confessions of a dangerous mind”, in “Batman Begins” sau in seria “True Bood” de la HBO.

Gloria Vanderbilt

Descendenta a celebrei familii de multi milionari Vanderbilt, Gloria a avut o viata tumultuoasa inca din copilarie, in anii 30, cand mama si matusa s-au luptat prin tribunal pentru custodia sa.

A studiat actoria, a si jucat in cateva seriale de televiziune si spectacole pe Broadway, dar celebritatea mondiala si-a castigat-o prin business-ul de moda pe care l-a creat – de la esarfe care aveau imprimeuri picturile ei pana la pantofi, imbracaminte si parfumuri.  In 2002, L’Oreal a lansat 8 parfumuri cu numele ei, iar linia sa de jeans e celebra in toata lumea chiar si la aproape 20 de ani de la lansare.

Viata sa tumultumoasa a continuat cu casatorii cu barbati mult mai in varsta si  cu sinuciderea unuia dintre copii. Este mama prezentatorului CNN Anderson Cooper care a si intervievat-o pe Gloria, intr-o emotionanta discutie mama –fiu, conversatie care a aparut intr-o carte care a fost tradusa si la noi.

O gasiti aici.

Lee Radziwill

Cea mai mica dintre surorile Bouvier, sora lui Jacqueline Kennedy, a incetat din viata la inceputul acestui an marcand sfarsitul unei perioade de lux si glorie a glamourului American promovat de femeile care au crescut in familii foarte bogate si au fost educate sa se casatoreasca cu barbati foarte bogati.

Radziwill a lucrat in Public Relation si a fost ceea ce am putea numi acum influencer de moda. Desi nu era model, stilul sau rafinat a atras atentia unor fotografi faimosi ai vremurilor ca Horst P Horst sau Cecil Beaton si a fost inclusa de Vanity Fair in Hall of Fame al celor mai bine imbracate femei din toate timpurile.

In ultima parte a vietii a acordat un interviu regizoarei Sophia Coppola, despre educatia a, despre stil si rafinament. Il puteti vedea mai jos

Citește în continuare