Skip to content

Eden, coproductia maghiaro-romana selectata in competitia la Festivalul de la Rotterdam

Eden este povestea neobisnuita a unei tinere nevoite sa traiasca in izolare totala, semnata de talentata regizoare maghiara Ágnes Kocsis, care va avea premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Rotterdam (22 ianuarie – 2 februarie 2020), in competitia Big Screen, pentru un premiu in valoare de 30.000 de euro.

Eden este al treilea lungmetraj al regizoarei multi-premiate pentru Adrienn Pál (2010) si Fresh Air (2006), ambele lansate la Cannes. In rolurile principale, alaturi de actrita croata Lana Barić („You Carry Me”), actorul Daan Stuyven, cunoscut ca muzician si compozitor belgian, si Maya Roberti, apare si actorul maghiar din Romania, Lóránt Bocskor-Salló. In alte roluri ii veti descoperi pe László Katona si Bálint Adorjáni.

Eden prezinta povestea Évei (Lana Barić) – o tanara alergica la tot felul de substante chimice, la unde radio si la campuri electrice, care este fortata sa traiasca in izolare totala.

Singurele persoane cu care intra in contact sunt fratele ei si doctorii care o supun la diverse teste si experimente. Intr-o zi, un psihiatru isi propune sa cerceteze daca boala ei este una reala sau imaginara. Relatia dintre Éva si András devine mai intima, iar starea ei pare sa se imbunatateasca.

Filmul este o coproductie Ungaria-Romania finantata de Hungarian Film Fund, Centrul National al Cinematografiei si programul MEDIA al Uniunii Europene. Filmarile au avut loc la Mafilm Studios, in Budapesta, dar si in alte mici localitati din Ungaria. Ágnes Kocsis semneaza si scenariul, iar imaginea este realizata de Máté Tóth Widamon („What Ever Happened to Timi”).

Ágnes Kocsis este una dintre cele mai importante voci feminine ale cinematografiei europene actuale.

A devenit cunoscuta odata cu debutul in lungmetrajul „Fresh Air”, selectat in 2006 la sectiunea Semaine de la Critique la Cannes. In acelasi an, tot la Cannes, scurtmetrajul „The Virus” a obtinut premiul al treilea al competitiei Cinéfondation.

Al doilea lungmetraj, „Adrienn Pál”, i-a confirmat talentul, incepandu-si traseul remarcabil cu Premiul FIPRESCI in sectiunea Un Certain Regard la Cannes 2010. Filmul a facut apoi turul marilor festivaluri si a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, categoria Descoperirea Anului. In 2018, Ágnes Kocsis a facut parte din juriul competitiei Festivalului International de Film Transilvania.

Coproductia maghiaro-romana, produsa de Mythberg Films (Ungaria) si co-produsa de Libra Film Productions si WFE (Belgia), concureaza pentru VPRO Big Screen Award un premiu in valoare de 30.000 de euro.

Filmul este produs din partea romana de Oana Giurgiu, cea care a coprodus pentru Libra Film peste 20 de filme si este autor al unor documentare premiate national si international.

Oana Giurgiu a lucrat pentru „Legaturi bolnavicioase” de Tudor Giurgiu (2005), „Intalniri incrucisate” (2007), documentarul „Nunti, muzici si casete video” (2008), „Caravana cinematografica” (2009), „Undeva la Palilula” de Silviu Purcarete (2010), comedia „Despre oameni si melci” semnata de Tudor Giurgiu (2012) si „Pozitia copilului” in regia lui Calin Netzer.

Regizor de documentare, Oana Giurgiu semneaza si productia „Aliyah DaDa” (2015) realizata in cinci ani, ce prezinta istoria comunitatilor evreiesti din Romania. Pelicula a castigat Premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar.

Citește în continuare