Skip to content

Zilele Filmului Cubanez de la Institutul Cervantes din Bucuresti vin cu sase pelicule de succes

Zilele Filmului Cubanez se vor desfasura in perioada 29 ianuarie – 1 februarie. Evenimentul va cuprinde sase proiectii din cele mai reprezentative filme produse de Institutul Cubanez de Arta si Industrie Cinematografică (ICAIC) in ultimii 30 de ani.

Publicul pasionat de film si arta cubaneza este invitat la vizionarea peliculelor in Sala „Auditorium” a Institutului Cervantes din Bucuresti (Bulevardul Regina Elisabeta 38). Filmele vor fi prezentate in versiune originala in limba spaniola, si vor avea subtitrare in limba engleza. Vor rula atat titluri deja clasice, cat si pelicule mai recente.

Accesul la eveniment este gratuit, dar este necesara o rezervare prin e-mail, trimisa la adresa [email protected]. Rezervarea este confirmata numai dupa primirea raspunsului in scris la cererea de rezervare.

Selectia din acest an abordeaza tematici actuale, provocatoare, explorand subtilitatile interactiunilor umane, dar si impactul evenimentelor istorice dramatice in viata personala.

Filme semnate de Fernando Pérez si Gerardo Chijona, in care protagonista este una dintre cele mai cunoscute si premiate actrite cubaneze – Laura de la Uz, reprezinta punctele centrale ale evenimentului, dar si documentarul El Camino de la vida, autobiografia unei femei andaluze care a supravietuit asediului Leningradului din cel de-al Doilea Razboi Mondial si care apoi a trait in Cuba pana la varsta de 93 de ani.

„Tres veces dos” este lungmetrajul de fictiune care deschide seria de proiectii miercuri, 29 ianuarie, la ora 19:00.

Filmul prezinta trei intamplari de viata si ii are ca regizori pe Pavel Giroud, Lester Hamlet si Esteban Insausti.

Timp de 84 de minute, publicul va afla povestea unui tanar fotograf care este surprins de straniile aparitii din lucrarile sale, in timp ce pregateste expozitia care ii va impulsiona cariera, ce amintiri o vor invada pe Lila, protagosinta urmatoarei povesti, care afla despre intoarcere a celui care a fost dragostea tineretii sale, dar si povestea a doua personaje solitare care suplinesc inexistenta iubirii cu fantezii sexuale pana cand se intalnesc intamplator la lumina rosie a unui semafor.

Pe 30 ianuarie de la ora 19:00 ruleaza comedia-fictiune „La película de Ana”, in regia lui Daniel Díaz Torres.

Pelicula infatiseaza aventurile unui actrite fara prea mult noroc in cariera, care vrea sa-si testeze pana la extrem capacitatile histrionice si se transforma, in niste imprejurari fantastice, in regizoare. Din aceasta postura indrazneste sa filmeze un fals documentar, neobisnuit, despre prostitutia din Cuba, si se distribuie si pe ea in randul protagonistilor.

Mediumetrajul „Madagascar” este regizat de Fernando Pérez si se desfasoara in Cuba anilor ’90, unde profesoara Laura si-a pierdut capacitatea de a mai visa. Fiica ei, adolescenta, se misca intr-o lume fantastica, pana cand viata ei se transforma intr-un cosmar. Pelicula descrie relatiile dintre mama si fiica, pline de ciudatenii si neintelegeri, dar si apropieri sunt proiectii ale nevoii fiecarei dintre cele doua de a-si apara propria utopie. Productia va rula vineri, 31 ianuarie, la ora 17:00.

Filmul programat vineri, la 19:00, este „El camino de la vida” (2016). Regizat de Isabel Santos, documentarul are 43 de minute si este inspirat din cartea „Historia de una niña de la guerra”, care spune povestea vietii lui Isabel Álvarez Morán, martora a unor momente cruciale care au marcat istoria in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Zilele Filmului Cubanez se inchie sambata, pe 1 februarie, cu 2 drame: „Clandestinos” si „Esther en alguna parte”

Actiunea lungmetrajului „Clandestinos”, in regia lui Fernando Pérez, se desfasoara in timpul revolutiei cubaneze, unde Ernesto Ardeniz e vizitat la inchisoare de Nereida, o tanara necunoscuta cu o infatisare ciudata, care nu-i inspira incredere, dar care are toata bunavointa de a-l ajuta. Repus in libertate, Ernesto si prietenii sai reorganizeaza celula clandestina impotriva dictatorului Batista. Chiar daca era urmarit de serviciile secrete ale dictatorului, intr-o epoca de lupta armata care le conditioneaza vietile, intre cei doi se leaga o puternica poveste de iubire. Filmul ruleaza sambata, 1 februarie 2020, la ora 17:00.

„Esther en alguna parte”, regizat de Gerardo Chijona este ultimul film din cadrul evenimentului si va rula pe 1 februarie, la ora 19:00. Lungmetrajul prezinta povestea a doi barbati intre care se naste o prietenie care ii va transforma pe amandoi radical, in timp ce incearca sa dea de urma femeilor pe care le-au iubit.

Laura de la Uz, actrita principala din Madagascar (1994) si La pelicula de Ana (2012), a castigat 23 de premii internationale pentru roluri in filme si piese de teatru.

Considerata una dintre actritele reprezentative ale Cubei, cu recunoastere unanima din partea criticilor si a publicului, Laura de la Uz a jucat in 27 de filme si este singura care a castigat de doua ori premiul pentru Cea mai buna reprezentatie feminina la Festivalul International de film latino-american din capitala cubaneza si detine, de asemenea, doua nominalizari pentru Cea mai buna actrita la Platinum Film Awards.

Debutul ei in industria filmului a fost in studentie, in 1990, cand a jucat in filmul „Hello Hemingway” regizat de Fernando Pérez pentru care a castigat Premiul pentru Cea mai buna reprezentatie feminina la cea de-al XII-a editie a Festival International de film latino-american din Havana.

Citește în continuare