Skip to content

Filmul „1917” a fost recompensat cu sapte premii BAFTA 2020. Lista completa a castigatorilor si cele mai spectaculoase aparitii de pe covorul rosu.

A 73-a editie a Premiilor BAFTA a avut loc aseara la Royal Albert Hall din Londra. Au fost inmanate trofee pentru cele mai bune filme si documentare care au rulat in ultimul an in cinematografele din Marea Britanie.

Premiile au fost oferite de Academia Britanica de Film si Artele Televiziunii, organizatie care se afla sub patronajul Casei Regale Britanice. Presedintele BAFTA este Printul William, care a venit pe covorul rosu insotit de Kate Middleton, Ducesa de Cambridge.

Cu responsabilitatea de a fi una dintre cele mai influente femei din lume, Ducesa a ales sa tina cont de recomandarea BAFTA de a recicla tinutele deja existente in garderoba personala. Astfel, Kate a aparut pe covorul rosu intr-o rochie Alexander McQueen purtata pentru prima oara in 2012, in timpul unui turneu regal in Malaysia. (AICI mai multe imagini cu stilul personal al lui Kate Middleton)

Recomandarea celor de la BAFTA vine intr-un moment sensibil pentru industria modei. In urma cu cateva luni, consiliul G7 a declarat sectorul de retail unul dintre principalii responsabili pentru incalzirea globala si a cerut solutii rapide pentru poluarea cauzata.

Marele castigator al premiilor BAFTA 2020 a fost filmul „1917” cu sapte trofee, inclusiv „Cel mai bun film, sunet, efecte speciale, productie si „Cel mai bun regizor” pentru Sam Mendes.

La cateva zile dupa Brexit, britanicii au ales sa isi sustina in continuare productia nationala votand majoritar un film englezesc.

„Joker” a castigat trei trofee BAFTA 2020 iar Joaquin Phoenix a luat premiul pentru „Cel mai bun actor”. Renee Zellweger a castigat pentru rolul lui Judy Garland. Asa cum era de asteptat, „Parasite” a devenit „Cel mai bun film intr-o limba straina”.

Marea surpriza a serii a fost lipsa filmului „The Irishman” din lista castigatorilor. Desi Robert De Niro si Al Pacino au traversat Oceanul pentru a fi prezenti la evenimentul din Londra, britanicii au ignorat productia celor de la Netflix.

Lista completa a castigatorilor BAFTA 2020 o gasiti mai jos:

Best Film: 1917

Best Actress: Renee Zellweger – Judy

Best Actor: Joaquin Phoenix  – Joker

Best Director – Sam Mendes – 1917

Best Supporting Actor: Brad Pitt – Once Upon a Time in Hollywood

Best Supporting Actress – Laura Dern – Marriage Story

Best Original Screenplay: Parasite – Han Jin Won, Bong Joon-ho

Best Adapted Screenplay: Jojo Rabbit – Taika Waititi

Best Casting: Joker

Best Make-up & Hair: Bombshell

Best Special Visual Effects: 1917

Best Cinematography: 1917

Best Editing: Le Mans ’66

Best Costume Design: Little Women

Best Production Design: 1917

Best Sound: 1917

Outstanding British Film: 1917

Best Original Score: Joker

Best Film not in the English language: Parasite

Best Animated Film: Klaus

EE Rising Star Award (premiu votat de public): Micheal Ward

Best Documentary: For Sama

Outstanding Debut by a British writer, director or producer: Bait – Mark Jenkin, Kate Byers, Linn Waite

Best British Short Film: Learning to skateboard in a warzone (if you’re a girl)

Best British Short Animation: Grandad was a romantic

Outstanding British contribution to cinema: Andy Serkis

BAFTA Fellowship: Kathleen Kennedy

Nominalizarile BAFTA din acest an au fost criticate dur pentru lipsa diversitatii rasiale iar hashtagul #BaftaSoWhite a devenit viral.

Nominalizarile BAFTA 2020 au starnit controverse prin lipsa diversitatii rasiale si de sex. Nu a existat nici un actor de culoare in cele 20 de categorii principale – singurul castigator a fost „EE Rising Star”.

Pentru al saptelea an consecutiv, nici o femeie-regizor nu a fost nominalizata pentru un BAFTA, iar Printul William a vorbit in discursul tinut pe scena BAFTA despre aceasta situatie. Responsabilitatea nominalizarilor nu este asumata de conducerea Academiei Britanice de Film ci de membrii sai din toata lumea: sunt peste 6.700 de profesionisti din industria cinematografica. Pentru a fi inscrisi in BAFTA, acestia platesc o taxa anuala de 495 de lire sterline.

Simt o stare conflictuala pentru ca multi dintre colegii mei actori care meritau sa fie aici nu au acelasi privilegiu ca mine. Cred ca anul acesta trimitem un mesaj foarte clar oamenilor de culoare ca nu sunt bine primiti aici. Nu cred ca vrea nimeni un tratament preferential, oamenii vor sa fie recunoscuti, apreciati si respectati pentru munca lor. Eu insumi cred ca sunt o parte din aceasta problema pe care o avem. Trebuie sa muncim din greu ca sa intelegem cu adevarat rasismul din sistem. Cred ca e o obligatie a celor care au creat, au perpetuat si au beneficiat de pe urma acestui sistem sa rezolve aceasta problema. E problema noastra, noi trebuie sa o rezolvam.

Joaquin Phoenix in discursul sau de multumire.

Mai jos veti gasi cele mai spectaculoase aparitii de pe covorul rosu la BAFTA 2020.

Citește în continuare