Skip to content

Romanian Design Week 2020 vrea sa dea o noua dinamica spatiilor muzeale. Concurs de design contemporan la MNAR.

Muzeul National de Arta al Romaniei si The Institute provoaca tinerii artisti la un concurs prin care sa reinterpreteze patrimoniul muzeal prin design contemporan.

Designerii, graficienii, ilustratorii, arhitectii si artisii romani sunt invitati sa creeze obiecte de design care respecta functionalitatea si calitatile unor suveniruri, obiecte versatile inspirate din operele de arta expuse in galeriile permanente ale Muzeului National de Arta a Romaniei, indiferent daca au in centru artele decorative sau artele plastice. Produsele pot fi ustensile, accesorii fashion, produse tableware, produse de papetarie si design grafic, tesaturi, textile sau mici decoratiuni, in concordanta cu valorile muzeului.

Principalele criterii luate in considere sunt autenticitatea, functionalitatea, fezabilitatea, versatilitatea si ergonomia designului obiectelor propuse, precum si posibilitatea de productie in serie mare.

Data limita de inscriere a proiectelor este 9 martie 2020 si se realizeaza prin completarea unui formular. Aplicantii pot inscrie in concurs pana la cinci proiecte, singura conditie este completarea formularului pentru fiecare propunere in parte. Proiectele castigatoare vor fi anuntate dupa data de 25 martie 2020.

Lucrarile alese vor reprezenta un prim pas in repozitionarea muzeului ca spatiu memorial contemporan in peisajul cultural bucurestean si national si va fi discutata colaborarea pentru productia in serie si comercializarea produselor la standurile cu vanzare ale MNAR.

Castigatorii vor beneficia de productia creatiilor prototip, care vor fi expuse in cadrul expozitiei “CHANGE – design exhibition for a shifting world”, gazduita de Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti.

Expozitia este o radiografie complexa a proiectelor din sfera designului si a industriilor creative locale, dar si internationale si isi propune un traseu structurat pe patru mari subteme.

Expozitia capsula semnata de British Council „UK Focus – Circular Cultures” va fi gazduita tot de Muzeul National de Arta al Romaniei si exemplifica obiectivele programului european de design sustenabil si inovator, utilizand materiale naturale, sintetice si mixte, cu concepte de modele noi pentru industria de productie si economia creativa.

Cea de-a 8-a editie a Romanian Design Week se va desfasura in perioada 15-24 mai 2020 si propune o noua arhitectura de festival, care va aborda anual o tema diferita in jurul careia se va contura intregul eveniment.

Festivalul promoveaza anual designul contemporan drept instrument care poate contribui la progresul social, economic si cultural. In acest an, proiectul dedicat in totalitate modalitatilor de prezentare estetica a lucrurilor are ca tema  „schimbarea” si va celebra, de asemenea, comunitatile creative si hub-urile locale oferind trasee aparte de design prin cartierele Bucurestiului, dar si reluand un format foarte popular al festivalului, Architecture Night In, care ofera ocazia de a vizita studiourile de arhitectura preferate si de a participa la petreceri tematice.

Evenimentele si expozitiile cuprinse in programul Romanian Design Week 2020 sunt integrate intr-o serie de noi categorii, precum: Professionals – bringing together the industries that build Romania, Young Showcase – rising fashion stars of DIPLOMA 2019, Design Flags – International design exhibitions, Kids Love Design – exhibitions. workshops. toys. for kids; un Design Market – design to sell si Design Go! – The network of design places in Bucharest, care va ingloba toate evenimentele conexe din Bucuresti asociate acestuia.

Citește în continuare