Skip to content

De vazut. Cel mai bun spectacol al stagiunii trecute. Marius Manole este Richard III din spectacolul regizat de Andrei Serban la Teatrul Bulandra

Cu premiera in martie 2019 spectacolul propus de Andrei Serban pentru Teatrul Bulandra, se poate vedea si in aceasta stagiune, pe scena teatrului la Sala “Liviu Ciulei”.

In urma cu un an regizorul a montat acelasi text, in acelasi decor, pe care regizorul il si semneaza alaturi de Robert Menczel (Budapesta) si de Octavian Neculai (Bulandra), cu aceleasi costume (Fruzsina Nagy) in aceeasi gama cromatica, galben, la Teatrul Miklos Radnoti din Budapesta.

In 1593 Shakespeare a scris un text despre o tara infectata de coruptie, care ajunge sa fie condusa de un monstru. Azi, din America pana in China, in Ungaria si Romania, “Richard III” continua sa reflecte lumea in care traim. Maretia realismului autorului consta tocmai in faptul ca el este pe deplin constient de gradul in care oamenii sunt ancorati in istorie

Este una dintre cele mai frumoase, dar si cele mai grele piese ale dramaturgului englez, atat prin incarcatura dramatica a textului, cat si prin faptul ca ii responsabilizeaza si ii solicita foarte mult pe actori, in special pe cel care detine rolul principal.

Spectacolul spune povestea lui Richard al III- lea care a fost rege al Angliei timp de doi ani. A avut o domnie scurta si zbuciumata marcata de razboaie pentru tron. El a fost ultimul rege al Casei de York, iar moartea sa in batalia de la Bosworth a reprezentat sfarsitul Razboiului celor Doua Roze, un conflict dinastic care a ravasit Anglia timp de aproape jumatate de secol. Domnia lui a fost marcata de acest razboi civil, de conspiratii si tradare. 

Realizat in doua parti, spectacolul lui Serban Andrei ramane fidel textului si aduce personajele in zilele noastre. Acesta il prezinta pe Richard drept un tiran sangeros care a ramas cunoscut peste veacuri. In ultima parte a acestuia, regizorul face o paralela intre lumea shakesperiana din vremea cand a fost scris si situatia actuala, astfel ca face un spectacol politic cu un puternic mesaj social.

Finalurile celor doua parti sunt marcate, sugestiv, prin interprtarea melodiei “Time is on my side” a formatiei The Rolling Stones cantata de actori.

Marius Manole face un rol tulburator, de lider malefic si deformat. Felul in care seduce, ii innebuneste si ii subjuga pe toti ceilalti este o paradigma a societatii in care traim

Actorul cu o rara disponibilitate interioara surprinde prin interpretare si construieste un personaj dominat de propriile slabiciuni si de putere, cu multe fete si multe traume, pe care lipsa iubirii il transforma intr-un monstru.

Ceea ce realizeaza Marius Manole pe scena de la Bulandra este o adevarata creatie prin interpretarea lui. Acesta ii defineste nuantat caracterul de personaj activ in orice perioada istorica. Actorul intra in pielea lui Richard si isi gaseste motivare in actiuni in redarea complexitatii personajului si face orice pentru castigarea puterii.

In montarea sa regizorul pune o oglinda in fata lumii pentru a privi viata prin povestea veche de patru secole, in care pastreaza emotia teatrului prin jocurile actorilor si surprinde esenta naturii umane

Spectacolul este sustinut de scenografia minimalist conceputa. Schelele metalice sunt elemente de baza decorate cu parghii de neon ca la un spectacol de estrada. Raman functionale scara cu treptele parvenirii si decaderii, tribuna discursurilor si folosirea trapei din centrul scenei de unde apare la inceput Richard si prin care pleaca personajele ucise, iar in finalul spectacolului vine Richmond care este acelasi Richard.

Actorii din distributie interpreteaza unul sau mai multe personaje, importante sau secundare, foarte bine si in stiluri de joc diferite.

Alexandra Fasola (Lady Anne / fiul regelui Henric / un calugar), Rodica Lazar (Regina Elisabeta / un calugar), Cornel Scripcaru (Regina Margaret / copilul Eduard / Shakespeare), George Ivascu (Regele Eduard al IV-lea / un ucigas / primarul Londrei).

Alexandra Fasola este o excelenta Lady Anne, care ignora contextul in care au loc crimele care ii distrug familia, Cornel Scripcaru este admirabil in Regina Margaret, in travesti, iar George Ivascu contureaza cu umor si rafinament personajele care ii revin. Interpretari bune au si actorii Catalin Babliuc, Adrian Ciobanu, care rezolva credibil cele patru personaje atribuite, alaturi de Catinca Maria Nistor, Rodica Lazar, Lucian Ifrim si Alin State.

Andrei Serban a dedicat spectacolul “Richard III” memoriei marilor regizori Liviu Ciului si Lucian Pintilie care au fost exilati politic pentru spectacolele lor

Este una din piesele de tinerete ale lui Shakespeare, care a fost jucata prima oara la Londra aproximativ in 1593. Dar de atunci pana azi personajele, in frunte cu Richard insusi, nu si-au pierdut nimic din fascinatia pe care au avut-o acum mai bine de 400 de ani. 

Acesta face parte din seria de asa-zisi „monstri amorali” shakespearieni, impreuna cu Iago, Edmund si Lady Macbeth, a caror arta a manipularii pare sa fie scolita de Printul lui Machiavelli.

Privita astfel, piesa devine o oglinda simbolica a unei disonante sinistre: o natiune care se auto-distruge si care se dezmembreaza vertiginos sub ochii nostri. 

Spectacolul se poate vedea in 27 si 28 februarie, ora 19.00, Sala “Liviu Ciulei”

“Richard III” de William Shakespeare

Regia: Andrei Serban

Distributia: Marius Manole, George Ivascu, Rodica Lazar, Cornel Scripcaru, Alexandra Fasola, Catalin Babliuc, Adrian Ciobanu, Constantin Dogioiu, Alin State, Lucian Ifrim, Mirela Gorea, Catinca Maria Nistor

Durata: 3h 45min (cu pauza)

Bilete

27 februarie: aici. 28 februarie: aici

Citește în continuare