Skip to content

Rinocerii de Eugene Ionesco se va vedea in Capitala Europeana a Culturii, Timisoara, in 2021, la Teatrul National

Teatrul National din Timisoara da startul programului pentru Capitala Europeana a Culturii in 2021 cu un spectacol modern si puternic, bazat pe unul dintre cele mai importante titluri ale dramaturgiei universale: “Rinocerii” de Eugene Ionesco.

Romeo Ioan, Ion Rizea si Claudia Ieremia se afla printre actorii din distributie, in timp ce regia este semanta de Gabor Tompa

Povestea incepe atunci cand orasul este lovit de o noua epidemie: oamenii se transforma in rinoceri. Pentru unii e o inclinatie naturala, acceptata cu fascinatie, pentru altii, o alegere, iar pentru foarte putini – o respingere categorica. Berenger va duce o lupta donquijot-esca cu forta bruta care ii invadeaza si ii transforma ireversibil viata. 

Scenografia spectacolului  este conceputa de Helmut Sturmer, scenograf de teatru si film originar din Timisoara. Costumele apartin Carmencitei Brojboiu, reputat scenograf roman, muzica apartine lui Vasile Sirli, iar coregrafia lui Florin Fieroiu.

Actorii care completeaza distributia sunt: Matei Chioariu, Irene Flamann Catalina, Cristian Szekeres, Doru Iosif, Benone Viziteu, Roberta Popa Ionescu, Ana Maria Pandele Andone, Catalin Ursu,  Costa Tovarnisky, Laura Avarvari, Bogdan Spiridon, Andrei Chifu, Andrei Zgabaia, Claudiu Patcau, Claudiu Surmei, Darius Zet, Marin Lupanciuc, Paul Vesa si Judit Reinhardt

Gabor Tompa este unul dintre regizorii legendari ai teatrului romanesc modern

Cu o cariera prodigioasa ca regizor, director de teatru, profesor de teatru al Universitatii din San Diego, presedinte al Uniunii Teatrale Europene, Gabor Tompa a pus in scena peste 100 de spectacole, in teatre din Romania, dar si in tari cum ar fi Franta, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Coreea de Sud, Irlanda, Spania, Austria, Ungaria, Serbia, Slovenia sau Cehia.

Eugene Ionesco este unul dintre cei mai importanti dramaturgi ai secolului XX, nascut in Romania si stabilit in Franta.

Recunoscut ca eseist, poet sau prozator, membru al Academiei franceze din 1970, Ionesco a scris 28 de piese din care “Cantareata cheala”, “Scaunele”, “Lectia” sau “Regele moare” sunt printre cele mai cunoscute si au fost montate de-a lungul timpului pe diferite scene ale lumii.

Tineretea si formarea lui se leaga indisolubil de Romania, astfel ca Teatrul National a decis ca Eugene Ionesco este autorul cel mai relevant pentru a deschide seria spectacolelor Romaniei 2021.

“Rinocerii” este o demonstratie de geniu despre resorturile dictaturii si a fost declarata una dintre marile demonstratii impotriva totalitarismului

Astazi, piesa straluceste prin valentele celei mai acute actualitati, pentru ca studiaza modificarea sociala fundamental si de structura pe care ideologiile agresive o provoaca societatii, felul in care infesteaza si anihileaza umanitatea la nivel individual si transforma societatea intr-o masa nediferentiata, brutala si atotdistrugatoare.

Cu “Rinocerii”, Eugene Ionesco, martor al raspandirii doctrinei naziste, da raspunsul spiritului uman la “rinocerizare” si  la consecintele sale. Personajul principal, Berenger, este un om oarecare, traieste intr-un loc care poate fi oriunde si, incepand cu secolul al XX-lea, oricand.

Titlul de Capitala Europeana a Culturii reprezinta pentru tara noastra o relocare majora de forta. Declansator al istoriei viitoare, Capitala Europeana a Culturii traseaza in cheia moderna a timpurilor noastre, valorile fundamental europene continute in insasi structura identitara a Romaniei

Premiera spectacolului va avea loc miercuri, 4 martie, de la ora 19, in Sala Mare a Teatrului National. Urmatoarele spectacole sunt programate vineri, 6 martie, duminica, 8 martie si vineri, 27 martie, de la aceeasi ora.

Biletele pot fi achizitionate de la Agentiile Teatrului National (Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, Parcul Civic), de marti pana duminica, intre orele 11-19 sau online, pe www.tntimisoara.com.

Citește în continuare