Skip to content

Peste 200 de artisti sunt la Targul Martisorului la Muzeul National al Taranului Roman intre 26 februarie si 1 martie 2020

Timp de 5 zile se va desfasura la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti o noua editie a Targului Martisorului. Participantii la targ vor descoperi categorii variate de martisoare unice, care trimit la o serie de revizitari ale trecutului recent: martisorul urban, martisorul rustic, cel crosetat sau tip goblen, miniaturile din sticla ale anilor optzeci, ca un contrapunct la creatiile ultimilor ani, in care principala expresie este cea a obiectului handmade.

Targul Martisorului de la MNTR pune in valoare obiectul handmade si inovatia, incurajand astfel creativitatea artistica si mestesugul capabil sa fie reinventat cu noi caracteristici care sa comunice, prin expresivitate, imaginatie si umor, semnificatiile mai vechi sau mai noi ale martisorului.

Peste 200 de artisti, mesteri si studenti vor expune povestea martisorului intr-o multitudine de chipuri si forme.

Expozantii utilizeaza ca sursa de inspiratie lumea si mitologia taraneasca ori isi imagineaza noi forme ale creativitatii urbane: de la obiectul manufacturat si reciclat, care foloseste materiile naturale devenite clasice, la amprenta unui design contemporan, banda desenata sau personaje si semne din mitologia urbana, imaginate pe o multitudine de materii neconventionale.

De asemenea, nu vor lipsi scolile, fundatiile, asociatiile si organizatiile care desfasoara actiuni cu caracter umanitar si sprijin pentru categoriile defavorizate.

Cei prezenti la targ vor putea opta si pentru produse gastronomice mai aproape de conceptul de bucatarie naturala, chiar daca zona reprezentata este rurala sau urbana.

Turta dulce din Harghita si Arges, prajiturile de casa si alte produse de patiserie din Alexandria, Baia Mare si Buzau, mierea si dulceturile din Ilfov, ceaiurile si plantele de leac din Dambovita, dar si diferite sortimente de mere sau fructe uscate vor putea fi achizitionate in cadrul evenimentului.

Pretul unui bilet de intrare la Targul Martisorului costa pentru adulti 8 lei; pentru pensionari 4 lei, iar pentru elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor – 2 lei.

Preluat de lumea urbana la inceput de secol XX si devenit moda, purtat drept colier si podoaba, tinut la piept sau la mana, primit ca suvenir sau mai nou, cadou, martisorul rezista in diferite forme pana in prezent, de la firul simplu impletit in alb si rosu, pana la martisorul din mediul online.

In mitologia taraneasca, martisorul reprezinta un obicei de la inceputul primaverii, semn protector pentru roadele pomilor si sanatatea vitelor, impotriva bolilor si a nenorocului – o moneda de argint cu fir de lana rosie sau alba legata la mana celor mici. In Romania, exista traditii diferite legate de martisor, in functie de regiuni.

In luna februarie, Muzeul National al Taranului Roman invita copiii de toate varstele sa participe la ateliere de creativitate cu teme despre primavara, povestea babei Dochia si martisoare.

Participantii vor invata sa planuiasca si sa deseneze gradini, sa realizeze martisoare, flori din lana, povesti stampilate sau animate, dar si masti pentru carnavaluri. Workshopurile creative le vor starni curiozitatea, putand astfel crea colaje textile, diferite cusaturi si impletituri – snururi de martisor, picturi pe sticla si nu numai.

Mai multe informatii despre ateliere aici.

Citește în continuare