Skip to content

Premiere absolute in Romania: „Faust” si „Malombra”, muzica live pentru coloana sonora a filmelor la TIFF 2020

Faust 1926 Friedrich Wilhem Murnau

In cadrul Festivalului International de Film Transilvania, care se va desfasura in perioada 29 mai – 7 iunie, filmele clasice se transforma in spectacole unice – experimente cu muzica si film, fuziuni intre clasic si electro, jazz, pop sau rock.

Biletele la primele evenimente speciale anuntate, precum si abonamentele pentru editia a 19-a pot fi achizitionate pe tiff.eventbook.ro.

Maestrul incontestabil al improvizatiei, Jean-François Zygel va acompania live „Faust” (1926), capodopera lui F.W.Murnau, duminica, 31 mai, de la 19.00, la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj,.

Pianist si compozitor, Zygel a initiat in anul 2002 cursurile de improvizatie la pian la Conservatorul din Paris si, cu mult umor si pasiune, a popularizat muzica simfonica in emisiuni radio si TV de succes din Franta.

Considerat unul dintre cei mai buni artisti din lume care acompaniaza live filmele mute, Zygel a colaborat cu nume precum Michel Portal, Ibrahim Maalouf, Bobby McFerrin, Antoine Hervé, Sly Johnson. „L’Alchimiste”, cel mai recent album al sau, a fost lansat de Sony.

La TIFF, Zygel va acompania pentru a 12-a oara filmul realizat de genialul Murnau, iar forta de expresie si intensitatea imaginilor vor cuceri publicul ca de fiecare data. Cine-concertul este realizat in parteneriat cu Institutul Francez.

In aceeasi zi, celebrul artist va sustine si un masterclass la TIFF, iar detaliile vor fi anuntate in curand.

Premiera absoluta in Romania, la TIFF 2020: doua compozitoare, dirijoare si interprete vor compune coloane sonore pentru un film mut, un clasic al genului gothic melodrama, „Malombra” (1917), in regia lui Carmine Gallone.

Julie Roué (Franta) si Simona Strungaru (Romania) isi vor dezvalui pentru prima oara versiunile live in doua zile diferite ale festivalului, la Cercul Militar din Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat in parteneriat cu Festival francez La Rochelle Cinéma, faimos pentru cine-concertele sale, unde va avea o a doua reprezentatie.

„Malombra” este o silent diva melodrama plina de tensiune, tipica epocii, si se numara printre primele filme semnate de Carmine Gallone.

Actiunea filmului are loc in atmosfera gotica a unui castel, unde Marina di Malombra – interpretata de o celebritate a vremii, Lyda Borelli – descopera scrisoarea unei femei aparent ucise de unchiul acesteia. Tanara se identifica cu ea si cauta razbunare.  

Pe 30 mai, de la ora 19.00, la Cercul Militar din Cluj, Julie Roué va interpreta live alaturi de percutionistul Stan Delannoy, un soundtrack tehno pop experimental pentru filmul „Malombra”.

Julie Roué canta la pian, chitara si multe alte instrumente si reuseste sa transforme in muzica diferite obiecte precum scoicile, sticlele sau cutiile de metal. Muzica sa are o puternica influenta pop si reprezinta o fuziune intre clasic, jazz, electro, world music si experimental.

De-a lungul carierei, a compus coloana sonora a peste 40 de filme, unele premiate la Cannes, iar anul trecut in februarie si-a lansat primul album electro pop, „About Luke”.

Simona Strungaru revine la TIFF anul acesta pentru a oferi o viziune muzicala complet noua, in prima auditie, pentru „Malombra”, pe 4 iunie, de la ora 19.00, tot la Cercul Militar, alaturi de alte doua nume mari ale scenei romanesti: Sebastian Burneci (trompeta) si Adi Tetrade (percutii).

Dirijor permanent al Bucharest Jazz Orchestra si Sonomania, a compus suite simfonice pentru orchestra, live electronics si live street art, coloane sonore pentru animatii si musicaluri si a colaborat cu trupe precum Urma si Cobzality, artisti (trompetistul american Alex Sipiagin) si orchestre de renume, iar in 2019 a lansat proiectul Firestarter by DIOSA, orchestrand piesele trupei The Prodigy pe scena festivalului Awake.

Simona a absolvit masteratul la Conservatorul din Amsterdam la clasa de pian a reputatului profesor Jan Wijn, iar in Romania a studiat dirijatul orchestral la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si este licentiata in pian la aceeiasi institutie.

In 2010, a dirijat premiera mondiala a operei S.A.L.O. (Standard American Lexicographical Opera), de Michael Karr intr-o productie a “Prime Foundation” si Grand Theater Groningen, Olanda.

A semnat coloana sonora a filmului “Fantana Fermecata” (2014), in regia Andrei Enoiu, partitura fiind interpretată de Green Orchestra si in 2016, la TIFF, a dirijat Orchestra Operei Maghiare intr-un cine-concert memorabil la Castelul Banffy: Haxan.

Este castigatoarea unor premii importante la concursurile nationale si internationale: “Rome ʼ98”, “Markopoulon” – Grecia, “Jeunesses Musicales”, “Remember Enescu”- Romania, “Seiler International Competition” – Bulgaria.

Citește în continuare