Skip to content

Povestea elevului Mugur Calinescu care a inspirat Tipografic Majuscul cel de-al 7-lea lungmetraj al lui Radu Jude

Filmul Tipografic Majuscul a pornit de la spectacolul omonim al Gianiei Carbunariu

Acesta spune povestea a doua istorii: una este cea reala, a lui Mugur Calinescu, cealalta este istoria Romaniei, in imagini, din perioada respectiva. Filmul este un colaj de imagini din Arhiva Televiziunii Romane cu declaratii aparute in dosarele securitatii consemnate la acea vreme.

Mugur Calinescu avea doar 17 ani si era elev cand in septembrie 1981 a alertat organele de Securitate timp de o luna, pentru ca a scris pe ziduri si panouri inscriptii auzite la Europa Libera menite sa provoace in oameni o reactie fata de incalcarea flagranta a drepturilor, a libertatii de expresie, a sindicatelor libere asemenatoare celor din Polonia si fata de situatia dezastruoasa a economiei a Romaniei din aceaperioada. Dupa ce a fost prins, a fost continuu chemat la Securitate.

Din distributie fac parte actorii Serban Lazarovici, Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Serban Pavlu, Robert Arsenie, Bogdan Romedea, Alexandru Biscoveanu, Alexandru Potocean, Silvian Vilcu, Ion Rizea, Rares Hontzu, Claudia Ieremia, Irina Vacarciuc, Doriana Talmazan, Gabriel Spahiu, Gabriel Rauta si Constantin Dogioiu

Regizorul a aratat in imagini si in cuvinte povestea elevului din perioada anchetei din perioada 1981-1985.

“Filmul e gandit sa fie un material oferit spre reflectie si, atunci, era nevoie de un efect de distantare. Este, mai degraba, un fel de incarnare, un fel de holograma a personajului asa cum apare in acel dosar, in care textele sunt total lipsite de calitati dramaturgice” (Radu Jude).

Asemenea Gianiei Carbunariu, Radu Jude a pastrat 90% din textul dosarului “Elevul”.

Rolul Mugur Calinescu este interpretat de Serban Lazarovici. Actorul are 18 ani, cu doi ani mai mult decat avea elevul care scria cu creta, pe ziduri, mesaje “necorespunzatoare” vremii

El este originar din Botosani si odata cu acest rol a incercat sa se puna in rolul elevului care a murit la varsta de 19 ani, din cauza leucemiei. Cauza decesului sau este pusa sub semnul intrebarii, pentru ca in urma numeroaselor vizite la Securitate, mama lui afirma ca acesta arata din ce in ce mai rau.

Filmul este o reteta de ucis inocenta, o poveste zilncia a timpurilor respective, pentru ca tineretea tulburata de libertate este zilnic condamnata, fie de parinti, fie de scoala


Povestea acestuia a fost pusa in scena in 2013 de Gianina Carbunariu la Teatrul Odeon din Bucuresti.

“Tipografic majuscul” este cazul tanarului care l-a impresionat pe Radu Jude. Entuziasmat de subiect a decis sa il filmeze. In filmul lui incorporeaza scene statice, din spectacolul de teatru, cu imagini difuzate de de Televiziunea Nationala in aceleasi momente in care se desfasurau intamplarile lui Mugur Calinescu.

Radu Jude a pastrat intrebarile Gianinei din spectacol, la care a adaugat lucrui in plus extrase tot din dosar. Dosarul si interviurile cu fostii ofiteri de Securitate nu inseamna doar urme ale unui episod din istoria recenta, aceste materiale i-a provoacat sa puna intrebari despre  societatea in care traim acum si asta a fost una dintre mizele filmului. Nu este doar o poveste comunista, ci este povestea unei franturi a tineretii care are alte repere de a intelege libertatea.

Filmul a avut premiera internationala pe 22 februarie, in cadrul celei de-a 70-a editie a Festivalului de International de Film de la Berlin, care a avut loc intre 20 februarie si 1 martie, in sectiunea competitionala Forum.

“Tipografic Majuscul”

Regia: Radu Jude

Distributia: Serban Lazarovici, Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Serban Pavlu, Robert Arsenie, Bogdan Romedea, Alexandru Biscoveanu, Alexandru Potocean, Silvian Vilcu, Ion Rizea, Rares Hontzu, Claudia Ieremia, Irina Vacarciuc, Doriana Talmazan, Gabriel Spahiu, Gabriel Rauta si Constantin Dogioiu

In cinemtografele din Romania, filmul se vede din 21 februarie.

Citește în continuare