Skip to content

Richard III: Royal Slang in regia lui Andrei Majeri cu AFO, Andreea Gramosteanu, Madalina Craiu, Cezar Grumazescu si Stefan Iancu la Teatrul Apollo 111

Unul dintre cele mai frumoase texte ale dramaturgului englez, cel care spune povestea lui Richard al III-lea, regele Angliei pentru putin timp, se va vedea pe scena Teatrului Apollo din luna martie a acestui an.

In Richard III, constiinta criminala e disecata ca intr-un teatru anatomic, in care corpul politic bolnav este analizat in cele mai mici detalii

Scriitura lui William Shakespeare, inventator de limba noua, este pusa in dialog cu mecanismele culturii rap, in egala masura centrate pe inovatie lingvistica. Resemantizarea capodoperei shakespeareane devine, astfel, miza majora a spectacolului.

Raul ajunge la saturatie prin simplu fapt ca noi ii dam voie. Nu asistam doar la o orgie sangeroasa, ci la o panoramare a tiraniei in raport cu masele. Richard, duce de Gloucester, se proiecteaza pe scena lumii, se scindeaza si se recompune pana la burnout.

Personajul titular, redenumit ironic GLOUS, este jucat, succesiv, de toti performerii. AFO, Andreea Gramosteanu, Madalina Craiu, Cezar Grumazescu si Stefan Iancu ridica impreuna scheletul tiraniei

Prin resorturile sale psihologice atat de diverse, Richard recompune o metoda criminala de gandire, atinge tema puterii ca viciu, dar si pe cea a sanatatii mintale, abandonul, ne-iubirea, rasfatul si plictisul.

Andrei Majeri este unul dintre cei mai prolifici tineri regizori din Romania

A montat de-a lungul timpului numeroase spectacole, in diferite teatre din tara si din Bucuresti. Este oltean, a terminat liceul in Targu Jiu la sectia matematica-informatica si, desi s-a pregatit intens pentru arhitectura, s-a indragostit de teatru si a ales sa studieze regia, in ciuda mastilor pe care le poarta oamenii cu care lucreaza, nu doar pe scena, ci si in viata de zi cu zi. Acum este doctorand al Facultatii de Teatru si Televiziune din cadrul Universitatii “Babes-Bolay” din Cluj.

Este unul dintre tinerii regizori premiati si este cunoscut pentru spectacolele puse in scena “Amplexus” (dupa un text propriu, la Teatrul (“Elvira Godeanu” din Tg. Jiu), “Mesterul Manole” si “Moarte si reincarnare intr-un cowboy” la Teatrul National din Cluj-Napoca, “Las Menninas” la Teatrul Maghiar din Cluj, “Exploziv” la Teatrul National Marin Sorescu din Craiova, “Medea’s Boys” si “Pulverizare” la Apollo 111, “Organic” la Teatrul National Bucuresti sau “Draga Doamna Profesoara” la Teatrul Municipal din Baia Mare.

Apollo111 este un proiect dedicat artei, dar mai ales artistilor

Apollo111 este un teatru, o sala de evenimente, un bar – un concept modular in care sunt explorate o diversitate de teme pe mai multe niveluri.

Avanpremiera va avea loc in 13 martie, iar premiera pe 14 martie, ora 20.00

Bilete: aici

Citește în continuare