Skip to content

Cum sunt afectati actorii de teatru si film de pandemia care inchide teatrele (declaratii, partea 1)

In plina situatie de criza culturala, inceputa odata cu taierea bugetelor teatrelor de stat in 2019, aparitia si raspandirea corona virusului creeaza probleme artistilor din mediul independent.

Teatrele independente au incercat sa gaseasca solutii de-atunci si pana acum pentru fidelizarea si atargerea de public nou. Acestea isi sustin toate cheltuielile, chirie, facturi si onorariile oamenilor implicati in productia spectacolelor din incasarile proprii si nu sunt patronate de institutiile statului.

Suspendarea activitatilor pana la 31 martie poate avea urmari dintre cele mai neasteptate, poate pana la inchiderea definitiva a acestora, pentru ca nicio institutie publica nu este capabila sa sustina financiar o criza. Cativa actori de teatru au avut amabilitatea de a ne spune punctul lor de vedere despre aceasta situatie.

Va fi o perioada grea pentru noi toti, nu numai pentru actorii din independent. Evident, va fi mai complicat financiar, dar e o masura care cred ca e necesara. Si mai cred ca e o masura de protectie pentru cei cu adevarat expusi unui risc mare

Mi se pare mai important sa protejam oamenii din jurul nostru decat sa ne gandim la dificultati personale, care in mare masura sunt supravietuibile. Mai ales pe aceasta scurta intindere de trei saptamani. Termenul cred ca se va prelungi insa, si atunci va trebui sa ne gandim la cei care au nevoie de ajutorul nostru pentru a supravietui fara pierderi prea mari. Ma refer la cei care isi vor pierde definitiv locul de munca, care nu au familii care sa ii ajute sau la cei ca dimpotriva trebuie sa isi ajute familiile. Perioade de tipul celei pe care o traversam sunt perioade din cred ca vom iesi cu totii bine, daca avem grija sa fim responsabili si solidari problemelor mai mari decat ale noastre, afirma Madalina Craiu.

Institutiile de stat sunt pline de oameni care nu inteleg rostul culturii. Ei vad doar paine si circ, entertainment facil

Cred ca problema e cum ii convingem pe cei care impart banii, ca arta nu e doar o scalambaiala, ca artistii nu traiesc doar cu boemie si cu aer si ca domeniul cultural nu e o unealta cu care ei pot spala din cand in cand niste bani. Afirm acestea dupa 7-8 ani, in care am avut suficient contact cu oameni din primarie sau din minister. (Eduard Cirlan)

Este greu sa ma pronunt acum, primesc mesaje de dimineata, se anuleaza repetitii si spectacole. Este destul de clar ca aceasta situatie ne va afecta, nu stim exact cat de mult. Financiar se va simti diferenta, pentru ca nu avem un salariu fix si nici nu putem juca online. Cred ca in aceste momente arta este cea care ne poate ajuta sa ne regasim, chiar daca oamenii nu mai pot veni la teatru, se vor apropia de muzica, filme, carti… Prea multe stiri aduc cu ele o teama ce se poate transforma in panica, iar panica poate schimba perceptia omului. Poate este o perioada buna sa ne regasim si sa petrecem mai mult timp cu noi insine. Multi actori din independent alearga intre repetitii si spectacole, acum vom avea mai mult timp si poate ne vom uni “virtual” pentru a gasi o varianta optima pentru spatiile independente si pentru toti actorii din independent. Deocamdata nu stim cum vor evolua lucrurile. Asteptam, speram sa fie bine, declara Varty Mihail.

Avem deja experinta dupa taierea bugetelor teatrelor de stat de anul trecut cand foarte multe proiecte au cazut. Majoritatea teatrelor independente au inchis ele. Eu mai aveam 12 spectacole lune asta dar … pana la urma cred ca toti intelegem situatia si asta e mergem inainte. Poate dupa toate discutiile astea o sa apara si o dezbatere pe tema statutului actorului independent care in momentul de fata e vazut ca un somer, afirma Dorin Enache.

In momentul de fata situatia este una extrem de neplacuta pentru colaboratorii teatrelor de stat, dar si pentru independenti deoarece in general stim ce spectacole urmeaza sa avem si ne planificam bugetul pentru luna urmatoare

Acum, fiind luati complet prin surprindere cred ca sunt foarte putini cei care au reusit sa isi faca “rezerve” pentru o perioada de inactivitate ca aceasta. Chirie, utilitati, mancare…sunt lucruri pe care trebuie sa le platim chit ca suntem in carantina sau nu, de aceea aplaud initiativa teatrelor (private) si a unor regizori tineri de a-si muta activitatea in online urmatoarea perioada. Sper ca si cele de stat sa le urmeze exemplul. Intr-adevar sanatatea este importanta, o sa avem timp dupa aceasta perioada grea sa ne alinam dorul de public si sa ne platim facturile restante. Aaa si sa nu uitam ceva, anul trecut, in prima perioada a anului, colaboratorii teatrelor de stat nu si-au primit banii pe spectacole, asa ca o sa ne descurcam si de data aceasta, acum fiind motivati si de grija fata de sanatatea noastra si a celor din jur. (Cristian Constantin)

Din fericire, ma aflu printre cei angajati intr-un teatru, cu salariu fix pe luna. In teatrul independent momentan nu mai am decat “Omul Perna” la Teatrul Act, deci nu pot spune ca sunt foarte afectat de situatia dificila in care se afla multi colegi freelanceri. Va urma o perioada grea pentru multi oameni, spectacolele independente sau colaborarile la teatrele de stat fiind singurele lor surse de venit. Nu pot decat sa sper ca aceasta perioada sa dureze cat mai putin. Cei de la Unteatru au tinut spectacole online. E o solutie. Eu o sa-mi ajut 2, 3 prieteni din teatrul independent cu niste bani. Ma gandesc ca daca facem toti astia angajati chestia asta, in loc sa asteptam sa faca statul ceva, chiar ii ajutam. Stim foarte bine cata grija are statul in general de noi, iar acum, ca a venit si virusul asta peste, cu siguranta la cultura o sa se gandeasca alesii. In rest, sa ne spalam cu harnicie pe maini si sa nu stranutam in gura cuiva. Sanatate tuturor (Catalin Babliuc).

Citește în continuare