Skip to content

Ziua Italiei. Din fotoliul de acasa: Cum sa fii in vacanta la… Florenta

Italia e una dintre tarile cele mai incercate in aceste momente grele si, in semn de omagiu pentru locurile care ne-au oferit tuturor multe momente minunate, va oferim astazi o excursie senzoriala si culturala a Florentei din fotoliul de acasa.

Sa ne imaginam ca suntem in Florenta, soarele inca nu arde foarte tare si ne pregatim de o excursie intensa pentru toata ziua.

In drumul nostru dupa o cafea buna pe care o gasim literalmente la orice colt de strada, ne pregatim pentru un look a la italiano.

Florenta e cunoscuta pentru eleganta barbatilor si rafinamentul cu care se imbraca, asa ca prima recomandare este despre…

Cum sa te imbraci ca un gentleman din Florenta

Asa cum femeile din Franta sunt renumite pentru tinutele chic si stilul cochet, barbatii din Italia sunt printre cei mai ingrijiti si frumos imbracati din lume. Stilul lor porneste de la atentia pentru detalii si calitatea materialelor folosite.

Florenta a fost leaganul Renasterii unde au creat cei mai mari artisti din lume, fapt care explica o parte din cultura vizuala a barbatilor italieni care locuiesc in zona.

Sunt trei aspecte la care trebuie sa fii atent cand vrei sa te imbraci precum un gentleman florentin: croiul potrivit al hainelor, lungimea pantalonilor si pantofii din piele, niciodata sport.

Croielile facute pe masura corpului constituie esenta stilului italian. Silueta nu trebuie exagerata si nici mulata, totul este in conformitate cu liniile corpului.

Indiferent daca poarta camasa sau un costum intreg italienii trec pe la croitor inainte sa iasa din casa cu o tinuta noua. Hainele sunt potrivite pentru silueta lor, punctul de plecare fiind latimea umerilor. Umerii cazuti ofera un aspect neingrijit si umflat iar umerii stramti creeaza o senzatie de disconfort care se vede in atitudinea purtatorului. Camasile deschise la culoare si mereu bagate in pantaloni sunt elemente cheie intr-o astfel de tinuta.

Lungimea pantalonilor purtati de gentlemanii din Florenta este un subiect neinteles de restul Europei care glumeste des pe seama italienilor. Tivul pantalonilor trebuie sa atinga la limita pantofii purtati. Pentru un look mai tineresc, sosetele ar trebui sa lipseasca iar o parte din glezna sa fie la vedere. Orice material care depaseste lungimea piciorului va crea un aspect neingrijit.

Italienii sunt cei mai priceputi mestesugari in piele din lume, cele mai renumite fabrici cu traditie in marochinarie se gasesc in jurul Florentei. Astfel, pentru incaltaminte trebuie sa alegeti pantofi din piele, mocasini sau sandalele. Veti vedea foarte rar un gentleman florentin in pantofi sport si daca ii poarta, va fi un model simplu, conservator, care imita silueta unui pantof elegant.

Evident, nici doamnele nu sunt mai prejos in Florenta. La o simpla plimbare cu mijloacele de transport in comun, exista posibilitatea sa intalniti doamne elegante care poarta perle (naturale, mostenire de familie), doamne care se duc la o intalnire obisnuita la o cafea cu prietenele.

O parte importanta a secretului frumusetii italiencelor e relaxarea, iar ele numesc asta „dolce far niente”.

Stresul face pe oricine sa para mai obosit, iar relaxarea este o virtute in cultura italiana. Modul lor preferat de a se rasfata este un pahar de vin in fiecare seara. In plus pretuiesc pielea neteda, iar majoritatea rutinei de infrumusetare consta in hidratare. Acestea folosesc texturi cremoase in toate formele sale, iar zilnic au un ritual de masare a pielii din cap pana in picioare cu unuri corporale si pentru ca iubesc soarele tenul este intotdeauna acoperit cu un strat serios de protectie solara fara acceleratori de bronzare.

In privinta machiajului se pune mai mult accent pe atemporalitate si mai putin pe tendinte
Pentru a lasa pielea sa respire acestea prefera sa utilizeze doar produsele de baza, mai ales ca machiajul preferat este cel natural, iar parfumul si rujul devin semnatura acestora si sunt la fel de importante ca rutina de hidratare. De asemenea sprancenele nu sunt deloc stilizate exagerat, optand intotdeuna pentru o forma naturala a acestora.  Uleiul de masline este cu adevarat in centrul vietii italiene si are o multime de beneficii pentru frumusete, cum ar fi vitamina E cu rol de prevenire a imbatranirii si mai ales hidratarea. Dupa o baie lunga si fierbinte multe femei inca pastreaza traditiile stravechi si isi aplca ulei de masline pe par pentru a mentine stralucirea si sanatatea acestuia.

Abordarea dietei este mai relaxata decat a noastra. Femeile din Italia isi permit cu adevarat sa manance orice isi doresc – focaccia, paste, gelato, vin. Diferenta este ca aceste alimente nu sunt insotite de sosuri sau toppinguri, iar portiile sunt mult mai mici decat cele obisnuite.

Printre reprezentantele frumusetii italiene sunt Sophia Loren, Carla Bruni, Claudia Cardinale, Gina Lollobrigida, Isabella Rossellini, Monica Bellucci sau Monica Vitti.

Florenta, cu istoria sa de multi mecena care au investit in arta, e unul dintre cele mai senzoriale orase ale Europei. Unii dintre cei mai rafinati parfumieri se afla in Florenta si e pacat sa nu intram si noi in atmosfera lor.

Tocca e un brand de lux, nisat, produs de parfumeriile din Florenta. Cu parfumuri florale, dar si cu multe citrice, fiecare dintre aromele brandului aminteste de o regiune din Italia sau de o poveste de dragoste italiana.

Giulietta, parfumul vedeta al casei Tocca, are inspiratia in povestea de dragoste dintre Federico Fellini si Giulietta Masina.

Parfumurile casei Tocca se gasesc si in Romania in magazinele Douglas.

Italieni sunt insa pedanti si atenti inclusiv la parfumurile de ambient, iar in Florenta se afla producatorul unora dintre cele mai exclusiviste parfumuri ambientale: Dr. Vranjes Firenze.

Familia Vranjes – Paolo si Anna Maria – au creat compania Antica Officina Del Farmacista in 1983. 

Pentru oricine iubeste Florenta stie ca ea inseamna mestesugari meticulosi si rafinati, cu un cult al detaliilor imbinat cu o educatie profunda in meseria lor. Puneti aceste calitati rare in pasiunea de a lucre cu parfumuri si esente si intuiti putin din rafinamentul acestor parfumuri.

Paolo Vranjes e atat de pasionat de ideea de a crea parfumuri pentru anume resedinte incat in momentul in care creeaza un nou parfum stie cand a fost construita cladirea care e inspiratie pentru el, cum cade lumina in interiorul ei, ce materiale sunt folosite pentru parchet si mobilier… si abia apoi ajunge la destinatia camerei – daca e de relaxare sau biroul, unde mintea trebuie sa fie alerta.

El spune ca parfumul potrivit cu locul e ca o urare de bine ai venit, care merge dincolo de orice parte rationala, vine direct in sufletul celui care intra in camera.

Parfumul se gaseste si in Romania in parfumeriile Obsentum.

Si-acum pentru ca suntem pregatiti sa iesim la plimbare, va propunem o prima escala intr-una dintre cele mai rafinate cafenele si cofetarii din lume.

E intr-un loc incarcat de istorie – Piazza della Signoria si iti bei cafeaua fata in fata cu David al lui Michelangelo, iar in dreapta ai Galleria Ufizzi. E vorba despre Café Rivoire.

Puteti cere ciocolata calda Rivoire, care exista in meniu de la inaugurarea localului in 1872.

Celebritatea acestei cafenele a depasit de multa vreme granitele orasului, e mentionata in romane, e loc de intalnire pentru celebritati din toata lumea. Iar senzatia de a bea o cafea si a te uita la David al lui Michelangelo care e in fata ta, in piata, e cu adevarat nepretuita.

Daca tot suntem in Piazza della Signoria, langa Muzeul Gucci, putina istorie a modei italiene ne va ajuta sa intelegem si sa simtim si mai bine acest oras minunat care, la vizita intr-un muzeu, ofera copiilor carti de colorat cu exponatele principale tocmai pentru a-i obisnui cu arta.

Muzeul Gucci este un contrast perfect care descrie stilul italian: structural si extravagant.

Cea mai mare parte a Florentei este dominata de suveniruri medievale si Renascentiste. Muzeul Gucci arata cum s-a transformat priceperea artistilor si mestesugarilor italieni intr-un business de succes care a revolutionat vremurile in care traim.

Vizita incepe la parterul cladirii prin „Gucci Garden”. Gradina Gucci  face referire la stilul introdus de designerul Alessandro Michele in primavara lui 2015. Intr-un moment in care lumea modei era definita de stilul minimalist, Michele a introdus maximalismul floral intr-un mod spectaculos, prin opulenta si extravaganta duse la nivel de arta conceptuala. A creat o gradina de flori in defilarile de moda prin imprimeurile, culorile si texturile folosite.

Evenimentul a fost unul dintre cele mai memorabile momente din moda deceniului trecut, a influentat toate colectiile mass-market si hainele purtate pe strada in urmatorii 10 ani.

Michele a reinventat istoria casei de moda italiene iar acest lucru este marcat printr-o explozie vizuala in care fiecare colt al incaperii este acoperit cu un imprimeu floral, fie ca este vorba de tapet, covoare, canapele sau perdele. Chiar si manechinele pe care stau hainele sunt inflorate.

Muzeul include alte doua etaje cu istoria Gucci care a inceput in 1921 cu valize din piele de cea mai buna calitate. Expozitia dezvaluie faptul ca Michele a luat o reteta deja existenta in portofoliul casei de moda si a readus-o la viata. La etajul al doilea sunt sute de ilustratii, schite si desene cu flori si animale folosite in cei aproape 100 de ani de existenta ai brandului.

Expozitia arata cum motivele florale, fluturii si insectele au fost parte din ADN-ul Gucci inca din anii ’60 iar pantofii, esarfele si gentile din perioada respectiva sunt piese simbolice pentru iubitorii de arta si moda.

Pe langa galeriile incarcate cu schite, tablouri, rochii din paiete si blanuri in nuantele curcubeului, unul dintre momentele cele mai impresionante din vizita este camera dedicata lui Tom Ford. Designerul a fost angajat in 1990 pentru a crea o colectie ready-to-wear care a devenit atat de bine vanduta incat, in 1994, a primit postul de director creativ al casei de moda.

Ford a creat pentru Gucci pana in 2004, si-a pus amprenta prin siluete simple, atemporale croite cu materiale moi care ofereau o senzatie de relaxare si gratie feminina nemaintalnita. Geniul lui Ford poate fi admirat in muzeul din Palazzo della Mercanzia prin rochii purtate pe covorul rosu la premiile Oscar de Gwyneth Paltrow sau Salma Hayek.

E vremea pranzului si, fara exceptie, orice am incerca intr-un restaurant tranditional florentin e super gustos si sanatos, preparat din ingrediente naturale. Uleiul de masline din aceasta zona este printre cele mai bune din lume. E insa momentul sa aflam detalii despre istoria gastronomica a locului si sa invatam sa preparam ceva.

Gastronomia Florentei este celebra peste tot in lume datorita inghetatei locale (gelato) si a unor preparate precum Fettunta, Schiacciata Fiorentina sau Crostini Neri

In Florenta, localnicii povestesc deseori despre cum Caterina de Medici iubea atat de mult spanacul incat cerea sa i se pregateasca la fiecare masa, gatit in diverse feluri. Astazi, spanacul este ingredientul principal in multe preparate delicioase, la fel si anghinarea, servit atat crud, cat si sotat, la gratar, cu paste sau orez. Despre inghetata locala, gelato, se spune ca ar fi fost inventata in Florenta, iar gelaterii ca La Carraia sau Carapina respecta inca reteta traditionala.

Un alt preparat specific zonei Florentei, painea fara sare, a aparut ca urmare a neintelegerilor intre portul Pisa si familia Medici

Legenda spune ca in perioada Medici a aparut o cearta intre cea mai importanta familie din Florenta si reprezentantii portului Pisa. Dorind sa isi arate puterea si suprematia, cei din urma au intrerupt furnizarea de sare si a altor produse catre Florenta. Localnicii s-au adaptat, insa, si au gasit o reteta delicioasa de paine fara sare. Pentru ca tin foarte mult la traditiile lor, florentinii inca isi pregatesc painea fara sare.  

“Fettunta” este preparata din paine traditionala, fara sare, pregatita pe gratar, la care i se adauga usturoi, ulei de masline si un pic de sare

Unul dintre cele mai reprezentantive preparate ale Florentei, “Fettunta” nu este nici paine cu usturoi, nici bruscheta clasica. In limba italiana, “fetta” inseamna “bucata, felie”, iar “unta” se traduce prin “uleios”. Va puteti prepara si voi, oricand, acest aperitiv de mare efect, pe care sa il savurati ca atare sau alaturi de alte mancaruri.

Pentru asta, aveti nevoie doar de 1 franzela de paine de buna calitate sau 1 paine fara sare, de casa, pe care sa vi-o preparati chiar voi, 3-4 catei de usturoi feliati, ulei de masline extravirgin si putina sare de mare.

Feliati painea, dati-o la cuptor sau pe gratar si, cat este inca fierbinte, ungeti feliile de paine cu usturoi, presarati ulei de masline din belsug si adaugati sare.

Schiacciata alla Fiorentina este o prajitura moale, nu foarte dulce, cu aroma de portocala, decorata cu zahar pudra si cacao in forma de crin, simbolul Florentei

La inceput, bucataria din Florenta era una saraca, cu ingrediente putine si locale. In scrierile gastronomice din trecut, acest desert era descris ca “stiacciata unta”  – “paine grasa, plata”, fiind preparata pe atunci cu untura in loc de unt. Astazi, prajitura are mai multe variante, dar este servita cel mai des cu o umplutura de crema in mijloc.

Pentru a prepara blatul de Schiacciata alla Fiorentina aveti nevoie de 400 g faina, 50 g apa calduta, 12g drojdie de bere proaspata, 1 ou, 3 galbenusuri, 100 g zahar, 50 ml ulei de masline extravirgin, 50 g unt, sucul si coaja de la 2 portocale, ½ pastaie de vanilie (seminte), 1 varf de cutit de sare, zahar si cacao pudra pentru decorat.

Crema se va pregati din 500 ml lapte, ½ pastaie de vanilie, 2 oua, 2 linguri de zahar, 2 linguri amidon de porumb si 250 ml frisca.

Dizolvati drojdia de bere in 50 ml apa calduta, apoi adaugati peste 100 g de faina. Modelati-o putin si lasati-o in vasul acoperit, deoparte, timp de aproximativ 1 ora.

Amestecati intr-un bol uleiul de masline, untul, coaja de portocala si semintele de vanilie. Adaugati treptat, amestecand continuu, oul, galbenusurile, zahar, sucul de portocala si sarea. Mixati pana cand compozitia devine omogena.

Cand aluatul cu drojdia s-a dublat, puneti-l intr-un vas mai mare si adaugati peste el mixtura de mai sus si incepeti sa framantati, adaugand treptat restul de faina.

Puneti aluatul intr-o tava dreptunghiulara si nivelati cu o lingura pentru ca nu ar trebui sa aiba mai mult de 2 cm grosime. Lasati-l sa mai creasca pentru 1-2 ore.

Cand aluatul s-a dublat, dati la cuptorul incins la 180 de grade Celsius si lasati 30-35 de minute, pana se rumeneste usor. Lasati apoi sa se raceasca.

In timp ce pandispanul se raceste, pregatiti crema: incalziti laptele in care ati pus pastaia de vanilie, aduceti la punctul de fierbere, dupa are inchideti focul si dati deoparte sa se raceasca.

Intr-un alt vas, amestecati ouale cu zaharul si amidonul de porumb, apoi adaugati laptele treptat, in fir subtire, amestecand constant.

Puneti din nou vasul pe foc si gatiti la foc mic, amestecand continuu pana amestecul devine gros. Cum incepe sa bolboroseasca, indepartati de pe foc, turnati crema intr-un alt bol si lasati sa se raceasca complet.

Pregatiti separat frisca, dupa care adaugati-o in crema de mai sus, racita.    

Taiati pe jumatate, pe lung, pandispanul, iar intre prima si a doua parte adaugati crema. Peste prajitura, presarati pudra de zahar si de cacao. Serviti dupa ce ati dat prajitura la frigider, timp de 30 de minute.

Farmecul toscan se simte mult mai bine cu “coloana sonora” potrivita sau visand la festivalul “FloReMus” care aduce din nou atmosfera renascentista in inima Toscanei

Pe langa traditii culinare si preparate delicioase, din aceasta calatorie virtuala nu putea lipsi muzica reprezentativa Florentei. In “playlist” ati putea include albumul lui Andrea Bocelli, “Cieli di Toscana”, material lansat in 2001, care s-a bucurat de mare succes peste tot in lume, Odoardo Spadaro – “La Porti un Bacione a Firenze”, un cantec despre farmecul de odinioara al orasului, dar si bucati din festivalul muzical FloReMus, eveniment care se desfasoara de obicei toamna, si care include concerte diverse si workshopuri dedicate unor evenimente importante din istoria orasului.

Chiar si in aceasta perioada puteti invata sa preparati cele mai gustoase mancaruri din Florenta, alaturi de un chef local

Pentru a va experimenta in preparatele traditionale florentine, inscrieti-va la cursul de gatit oferit online de Florentine Kitchen. Pe site puteti alege intre foarte multe astfel de sedinte tematice, in care veti invata sa gatiti ravioli, tagliatelle, spaghetti Carbonara, preparate traditionale toscane sau mancaruri italienesti fara gluten. Mai multe detalii puteti gasi aici.

Dupa masa o plimbare prin gradinile Florentei sunt perfecte pentru siesta si pentru a simti cat mai bine expresia „dolce far niente”. Florenta pastreaza putin si din istoria Romaniei pentru ca Regina Elena, mama Regelui Mihai, a locuit in exil la Vila Sparta de la periferia orasului. Anul trecut, cand trupului reginei Elena a fost repatriat la Manastirea Curtea de Arges, florile din gradina pe care o iubea atat de mult au inflorit, in ciuda vremii neprielnice.

Situata pe dealurile cu vile cochete din San Domenico de Fiesole, pe partea din spatele manastirii San Domenico, Vila Sparta a apartinut prima data familiei Buoninsegni, iar incepand cu anul 1933 si pana in 1980, cladirea a gazduit-o pe Regina Elena a Romaniei, perioada in care proprietatea a primit numele care aminteste originile grecesti ale reginei.

In 1935, arhitectul Cecil Pinsent a fost angajat pentru a reamenaja gradina din jurul vilei dupa modele renascentiste, iar mai tarziu, renumitul arhitect peisajist Pietro Porcinai s-a alaturat proiectului. Locul va deveni un important spatiu de intalnire al rudelor si al caselor regale europene, cat si al vietii culturale italiene.

In tinerete, Regele Mihai venea de doua ori pe an in vizita, in vacanta, cate doua saptamani. Dupa ce a fost alungat din tara, Regele s-a retras pentru o perioada la Vila din Florenta, fiind sustinut neincetat de Regina Mama.

Construite timp de 400 de ani, Gradinile Boboli au fost create de familia Medici, se ascund in spatele faimosului palat Pitti si au fost declarate Patrimoniul Mondial UNESCO in 2013.

Deschise publicului in 1766, reprezinta una dintre primele si cele mai importante exemple de gradini italiene, unde o serie de artisti renascentisti au proiectat amenajarea parcului istoric si l-au infrumusetat cu opere de arta, printre care nume sonore precum Michelangelo, Giambologna, Vasari sau Bartolomeo Ammannati.

Probabil ca este cea mai vizitata gradina din Florenta, unde se gasesc printre altele grota Buontalenti construita de arhitectul si sculptorul Bernardo Buontalenti intre 1536 si 1608, obeliscul egiptean antic, statuia lui Neptun de Stoldo Lorenzi si chiparosul secular.

Amfiteatrul gradinilor este un loc minunat de odihna la amiaza sau pentru a admira apusul soarelui. De asemenea, in mijlocul gradinilor se afla Muzeul Portelanului de unde se intinde Gradina Cavalerului, foarte bine amenajata si ingrijita, care imbratiseaza cu privirea sublimele dealuri toscane.

Pe langa parcurile publice faimoase in lume, capitala Toscanei adaposteste cel mai mare parc privat din Europa – Gradina Torrigiani, pe o suprafata de 7 hectare, ascunsa in inima cartierului Oltrarno.

Desi era deja faimoasa in secolul al XVI-lea ca o gradina botanica importanta, infatisarea actuala a gradinii dateaza inca de la inceputul anilor 1800 cand, marchizul Pietro Torrigiani a cautat sa creeze un sanctuar verde perfect si a cerut ajutorul faimosului peisagist Luigi De Cambray Digny, pentru a-i transforma parcul intr-o gradina englezeasca dupa moda timpului. Proiectul includea statui, alei largi si un numar impresionant de case de vara, amplasarea fiecaruia fiind facuta conform unei serii de simboluri ezoterice. In interiorul gradinii, Gaetano Baccani a construit un turn clopot, neo-gotic, decorat cu blazonul familiei, care a gazduit instrumente astronomice, o biblioteca, o terasa si un scaun mecanic pentru a urca repede in varf. 

Tururile frumoaselor gradini bine conservate realizate in compania proprietarului sunt disponibile doar cu rezervare, iar un ghid explica intelesurile diferite, adesea misterioase, ale arhitecturii gradinilor. Dupa aceea, vizitatorii se pot bucura de o bautura cu familia Torrigiani in salonul lor privat.

Incantatoarele gradini Bardini de 4 hectare, cu multe carari serpuitoare, cuprind paduri englezesti, o gradina italiana si livezi protejate de zidurile cetatii medievale.

Accesul in gradina se face pe un urcus destul de abrupt, timp de 15 minute, dar merita efortul. Se poate ajunge acolo si cu masina, pe un drum de tara incantator. Primavara, glicina violeta este inflorita si se infasoara in jurul pergolelor atragand atentia vizitatorilor in contrast cu decorul orasului. Cameliile, azaleele, ferigile, trandafirii si irisii completeaza tabloul luxuriant al gradinii, alaturi de pesteri si fantani situate de-a lungul scarii baroce.

Vizita se poate prelungi la cafeneaua care ofera o priveliste fermecatoare asupra orasului sau pentru un pranz romantic la restaurantul La Leggenda dei Frati.

Gradina Muzeului Stibbert dateaza din secolul al XIX-lea si este un sanctuar inconjurat de dealurile verzi de langa Fiesole. Frederick Stibbert, un englez nascut in Florenta si mostenitor al unei averi considerabile, a cumparat proprietatea in 1849 cu intentia de a crea un muzeu. Acesta a fost deschis publicului in 1887, cu 64 de camere dispuse pe doua etaje.

Arhitectul Giuseppe Poggi a transformat gradina dintr-una obisnuita intr-un spatiu elegant in stil englezesc cu 56 de specii de plante, la care se adauga pesteri, portiuni de apa cu pesti de aur si broaste testoase, coridoare venetiene, dar si doua temple, unul elenistic, cu o cupola majolica si un templu in stil egiptean, accesibil cu barca, inspirat de descoperirile arheologice de la acea vreme.

Grajdurile de calarie au fost comandate de Stibbert si de mama sa datorita pasiunii lor pentru cai.

Se apropie seara si, dupa cina, suntem pregatiti sa descoperim un teatru istoric sau sa simtim atmosfera Florentei cu ajutorul unui film celebru, mai ales ca intr-unul din faimoasele teatre florentine, Romania a facut istorie.

Teatrul Goldoni din Florenta este un teatru clasic prin excelenta

A fost deschis pentru prima data in 1817 pe locul fostei manastiri Annalena din Oltrarno, din regiunea Toscana, Italia. Teatrul este dedicat dramaturgului Carlo Goldoni. Fatada principala este pe straduta Via Santa Maria 15, colt cu Via de Caldaie.

Se spune ca manastirea si-a luat numele de la Annalena Malatesta, sotia lui Baldaccio d’Anghiari, un conducator din secolul al XV-lea, care a fost ucis pentru tradare de unul din rivalii sai la Palazzo Vecchio. Dupa ce i-a murit si fiul, aceasta si-a transformat casa in manastire. La inceputul secolului al XIX-lea, manastirea a fost evacuata. Producatorul de teatru Luigi Gargani a obtinut proprietatea si l-a angajat pe arhitecturl Giuseppe del Rosso sa proiecteze teatrul. La deschidere, acesta avea 80 de loji si 1600 de scaune. Teatrul a fost restaurat si redeschis in 1997.

Carlo Goldoni este unul dintre cei mai cunoscuti dramaturgi italieni. El a reformat comedia, a inlaturat miraculosul, declamatia, mastile traditionale si a pus accentul pe personaje, pe explorarea caracterelor si psihologia acestora. Teatrul sau se remarca prin dinamism, satira, umor si optimism. Printre cele mai cunoscute opera ale sale, amintim “Sluga la doi stapani”, “Cafeneaua”, “Hangita”, “Badaranii”, “Doi gemeni venetieni” sau “Gondolierul venetian”.

Teatrul Pergola este un teatru de opera istoric din Florenta, situat in centrul orasului pe Via della Pergola

A fost construit in 1656 sub patronajul Cardinalului Gian Carlo de Medici, proiectat de arhitectul Ferdinando Tacca, fiul sculptorului Pietro Tacca. A fost inaugurat cu opera buffa, “Il potesta di Colognole” a lui Jacopo Melani (compozitor si violinist italian din perioada baroca).

Teatrul are doua sali, una de 1500 de locuri – Sala Grande si fosta sala de bal situata la etaj, care a fost si sala de recital in 1804, de 400 de locuri.

Interiorul a fost finisat in 1661. Initial a fost un teatru de curte de care s-au bucurat Ducii din Toscana si abia dupa 1718 a fost deschis publicului. La Pergola s-au auzit pentru prima data operele cunoscutului Mozart si in 1847a avut loc premiera mondiala “Macbeth” a lui Verdi.

De istoria Teatrului Pergola este legat si numele artistei romance, Haricleea Darcle, cea care a dominat scena lirica mondiala timp de un sfert de secol. Prezenta pe scenele mari ale lumii ca Teatrul Scala din Milano sau pe scena Operei Mari din Paris, in 1892 a fost prezenta la premiera absoluta a spectacolului “I Rantzau” de Pietro Mascagni, in rolul Luisa, la Pergola si tot acolo si-a incheiat cariera, in 1918, cand avea probleme serioase cu vocea.

De asemenea, Teatrul National Cluj-Napoca a avut doua zile de premiera cu spectacolul “Livada de visini” de A.P. Cehov, in februarie 2016 pe scena aceluiasi teatru celebru din Florenta.

Din fotoliul de acasa puteti simti o parte din atmosfera locului cu ajutorul unui film multi premiat.

A room with a view este filmul bazat pe romanul omonim al lui E. M. Forester si urmareste impresionanta poveste de dragoste a doi tineri englezi

Acestia nu isi pot nega sentimentele si, in ciuda tuturor rezervelor impuse de rigiditatea secolului XIX, aleg sa traiasca o superba poveste de dragoste in decorul romantic al Italiei.

Este unul dintre cele mai frumoase filme de epoca si cucereste prin prospetime si comicul sau. O tanara fata, Helena Bonham Carter, dintr- o famile englezeasca, pleaca in Italia insotita de o domnisoara batrana, Maggie Smith, care trebuie sa o fereasca de ispite. In Toscana situatiile incantatoare nu intarzie sa apara.

Cu o distributie de exceptie: Timothy West, Judi Dench, Rupert Graves, Daniel Day -Lewis si Simon Callow, filmul se bucura si de o scenografie de exceptie, dialoguri spumoase, precum si scene de un comic autentic, amestecate cu mult farmec.

Filmul a castigat 3 premii si 5 nominalizari Oscar, un premiu si 2 nominalizari Globul de Aur, 2 premii si 3 nominalizari BAFTA.

Excursia noastra in Florenta, din fotoliul de acasa, se apropie de sfarsit. Daca aveti un vin italian, savurati-l si ganditi-va la prietenii nostri care in aceste zile incearca sa reconstruiasca Italia la radacinile ei emotionale. La anul pe vremea aceasta, in aprilie adica, va dorim sa beti un vin bun pe o terasa in Florenta. Sau o cafea aromata si parfumata, ascultand din departare o serenada.

https://www.youtube.com/watch?v=b_EzI9s6kj0

Citește în continuare