Skip to content

Ron Howard va regiza „Thirteen Lives”, o drama bazata pe salvarea celor 12 copii dintr-o pestera tailandeza, scrisa de William Nicholson

Povestea tinerilor fotbalisti tailandezi, care au ramas captivi intr-o pestera, mai mult de doua saptamani, la 1000 metri adancime, dupa ce pestera a fost inundata de ploi torentiale, blocandu-le iesirea, l-a inspirat pe scriitorul nominalizat la Oscar William Nicholson sa scrie o drama la fel de puternica ca aceea din „Apollo 13”, care a facut ca filmul lui Howard sa fie nominalizat la noua premii Oscar si de patru ori la premiile Golden Globe.

Baietii au fost salvati impreuna cu antrenorul lor de 25 de ani, insa efortul depus a luat viata lui Saman Kunan, ofiter tailandez in retragere, care a ramas fara aer in timp ce salva copiii. Un alt salvator-scufundator Beirut Pakbara a murit la un an si jumatatae dupa ce a contractat o infectie in timpul misiunii.

Jon M. Chu, regizorul filmului „Crazy Rich Asians”, planifica o miniserie Netflix sustinuta de SK Global, care se va concentra asupra copiilor.

CAA Media Finance este interesata sa achizitioneze „Thirteen Lives”, dar mai sunt si alte proiecte rivale in derulare. Kevin MacDonald pregateste pentru National Geographic un documentar bazat pe povestea dramatica a copiilor salvati din pestera din Tailanda in 2018, in timp ce cineastii Jimmy Chin si Elizabeth Chai Vasarhelyi vor produce un film la Universal Studios cu Cavalry Media a Danei Brunetti.

Cu toate ca are o competitie acerba, acesta este un proiect care i se potriveste perfect lui Ron Howard si este de asteptat ca studiourile sa inceapa rapid noua productie atunci cand va fi sigur sa se poata relua filmarile.

„The Cave” a fost primul film despre copiii tailandezi captivi in pestera, realizat de Tom Waller, care a avut premiera la Festivalul International de Film de la Busan din Coreea de Sud.

Filmul „Free solo” in regia lui Elizabeth Chai Vasarhelyi si a renumitul fotograf si alpinist Jimmy Chin a castigat premiul Oscar si trofeul BAFTA la categoria cel mai bun film documentar.

Premiat cu patru trofee la Critics’ Choice Documentary Awards in 2018, „Free Solo” spune povestea curajoasa si plina de riscuri a alpinistului profesionist Alex Honnold care a cucerit singur El Capitan Wall, peretele din granit inalt de 975 metri din Parcul National Yosemite, California, fara corzi si echipament de siguranta, in iunie 2017.

Filmul a avut premiera la Festivalul de Film din Telluride (Colorado) pe 31 august 2018 si a fost proiectat si la Festivalul International de Film din Toronto, unde a castigat premiul People Choice la categoria Documentar.

Produs de National Geographic, documentarul a fost lansat in Statele Unite in septembrie 2018, unde a cucerit publicul primind recenzii pozitive si din partea criticilor, incasand peste 21 de milioane de dolari si a fost difuzat la peste 30 de festivaluri internationale de film, printre care Adelaide, Mill Valley si Savannah, dar si in Romania, in deschiderea Festivalului de Film Alpin desfasurat la Brasov.

Citește în continuare