Skip to content

Isabelle Adjani i-a cerut lui Emmanuel Macron sa “declare starea de urgenta culturala”. O sustin Catherine Deneuve, Luc Besson si Isabelle Huppert

 In Franta, actorii, regizorii, muzicienii si alte personalitati din domeniul artistic au lansat o avertizare presedintelui Emmanul Macron privind sectorul cultural care este neglijat in aceasta perioada in care teatrele si cinematografele sunt inchise.

Extinderea drepturile celor care lucreaza in arta, noile conditii pentru contractele de scurta durata, prevenirea inchiderii permanente a spatiilor culturale, scutirea de taxe pe cei care depind de artisti si autori si apararea drepturilor profesionistilor puternic afectati de pandemie, se numara printre masurile mentionate in scrisoarea semnata de Isabelle Adjani si destinata presedintelui Macron

Actrita castigatoare a 5 premii Cesar spune ca “o stare de urgenta in cultura este necesar sa fie declarata, in care libertatea de a crea nu va fi pusa la indoiala, deoarece cultura este incompatibila cu distantarea sociala. Arta este o stare in care libertatea e lege, este o necesitate si reprezinta apararea unei mosteniri vii care apartine tuturor cetatenilor din Franta”.

Mai multi actori si cantareti francezi au cerut presedintelui sa actioneze rapid pentru remediera problemelor care afecteaza sectorul cultural si critica Ministerul Culturii pentru lipsa de precizie a masurilor puse in aplicare pentru ajutarea acestuia, care sprijina 1,3 milioane de oameni.

Catherine Deneuve, castigatoare a 14 premii Cesar si premiata in numeroase festivaluri de film, Luc Besson, regizor si producator de film, cunoscut pentru “The Fifth Element” (1997), “Taxi” (1998–2007) sau “The Transporter” (2002–2008) si Isabelle Huppert, actrita premiata si cunoscuta pentru filme precum “Amour” (2012), “Things to Come” (2016) si roluri in teatru, se numara printre cei care solicita ministerului sa adopte masuri rapide si concrete pentru cultura, in special in perioada suspendarii activitatii

Lor li s-au alaturat Jean Dujardin, actor premiat pentru rolul din “The Artist” (2011), Clara Luciani, cantareata de muzica pop, Oxmo Puccino, cantaret de hip hop si Lea Seydoux, cunoscuta pentru rolul din “Inglorious Bastards” (2009), “Midnight in Paris” (2011) sau “Mission: Impossible – Ghost Protocol” (2011). Ei au cerut prezentarea unui plan specific si sumele care trebuie investite pentru supavietuirea fiecarui sistem, public sau privat, pana la reluarea activitatii.

Acestia au mai solicitat guvernului sa extinda drepturile angajatilor suspendati cu inca un an, nu doar in perioada in care activitatile au fost intrerupte.

In asteptarea revenirii la activitatea normala, toti angajatii din sectorul cultural traiesc cu teama ca nu vor mai avea bani daca starea de urgenta va fi prelungita cu inca 3 luni, la fel cei care au venituri din drepturi de autor pentru ca nu beneficiaza de niciun ajutor din partea sistemului. Acest lucru afecteaza si alte industrii, precum HORECA, serviciile de catering si curatenie, comertul si multe altele care au legatura directa cu evenimentele culturale.

In acest moment nu se stie data cand vor fi redeschise teatrele, salile de concerte, muzeele si cinematografele, cand se vor relua filmarile si repetitiile, sau ce se intampla daca nu-si vor incepe activitatile nici in toama anului 2021.

Citește în continuare