Skip to content

10 Mai. Ziua Regalitatii in Romania. Carol I “Tot pentru Tara, Nimic pentru mine.” Regele Mihai “Romania, o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri”

10 mai, Ziua Regalitatii a fost ziua nationala a Romaniei din 1866 (la momentul sosirii lui Carol I) pana in 1947 cand au venit comunistii la putere.

emotionante din speech-urile Regilor Romaniei.

Pentru romanii de astazi, monarhia e un reper al bunul simt, al educatiei, al echilibrului si al demnitatii nationale. Monarhia in Romania i-a avut ca modele pe Carol I, Ferdinand, Mihai si acum pe Margareta, Custodele Coroanei.

Sarbatorim ziua Regalitatii pe 10 mai, pentru ca in aceasta zi in 1866 a fost inscaunat Carol I, primul Rege al Romaniei si cel care a domnit cel mai mult – 48 de ani. Regele care, cu educatie germana, a redresat economia, a declarat independenta tarii (in raport cu regimul otoman), a castigat Dobrogea pentru teritoriul tarii (chiar daca a perdut sudul Basarabiei) si a dispus construirea unora dintre cele mai importante drumuri, poduri si cladiri – Podul peste Dunare de la Fetesti Cernavoda este construit in perioada domniei sale, Pelesul a fost construit in perioada domniei sale ( cu primul lift din Estul Europei). De asemenea, prima structura organizational statala , cu institutii cheie de stat, precum si prima Constitutie  au fost create in timpul domniei regelui Carol I.

Pentru ca Regel Carol nu a avut copii, printul Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, fratele sau, a devenit succesorul la tronul Romaniei, insa Leopold a renuntat la tron in favoarea fiului sau cel mare, Wilhem, care a renuntat in favoarea fratelui mai tanar Ferdinand.

Ferdinand a unit Basarabia, Bucovina si Transilvania cu Vechiul Regat si in 15 oct 1922 a fost incoronat rege al Romaniei Mari. In domnia sa, a fost facuta reforma agrara si aprobat votul universal.

Cum urmatorul in scara ierarhica, Carol II-lea, a fost dezmostenit de Ferdinand ca urmare a vietii sale tumultuoase, Regele Mihai a fost desemnat in 1925  ca succesor la tronul Romaniei. La moartea sa, in 2017, Custode al Coroanei a devenit Margareta, fiica sa cea mare.

Fragment din testamentul lui Carol I, rege al Romaniei “Tot pentru Tara, Nimic pentru mine.”

“Cu toate greutatile pe care le-am intalnit, cu toate banuielile care s-au ridicat, mai ales la inceputul Domniei mele, in contra mea, expunandu-ma la atacurile cele mai violente, am pasit, fara frica si fara sovaire, inainte pe calea dreapta, avand nemarginita incredere in Dumnezeu si in bunul simt al credinciosului meu popor. Inconjurat si sprijinit de fruntasii tarii, pentru care am avut totdeauna o adanca recunostinta si o vie afectiune, am reusit sa ridic, la gurile Dunarii si pe Marea Neagra, un stat inzestrat cu o buna armata si cu toate mijloacele spre a putea mentine frumoasa sa pozitie si realiza odata inaltele sale aspiratiuni.

Succesorul meu la tron primeste o mostenire de care va fi mandru si pe care el o va carmui, am toata speranta, in spiritul meu, calauzit fiind de deviza:

«Tot pentru Tara,

 Nimic pentru mine».

 Multumesc din suflet tuturor care au lucrat cu mine si care m-au servit cu credinta, iert acelora care au scris si au vorbit in contra mea, cautand a ma calomnia sau a arunca indoieli asupra bunelor mele intentiuni.

Trimitand tuturor o ultima salutare plina de dragoste, rog ca si generatiile viitoare sa-si aminteasca, din cand in cand, de acela care s-a inchinat cu tot sufletul iubitului sau popor, in mijlocul caruia el s-a gasit asa de fericit. Pronia cereasca a voit ca sa sfarsesc bogata mea viata: am trait si mor cu deviza mea, care straluceste in armele Romaniei:

«Nihil sine Deo!»

(…)

Fragment din discursul Regelui Mihai in fata Parlamentului Romaniei…octombrie 2011: “Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri.”

“Multe domenii din viata romaneasca, gospodarite competent si liber, au reusit sa mearga mai departe, in ciuda crizei economice: micii intreprinzatori si companiile mijlocii, tinerii si profesorii din universitati, licee si scoli, cei din agricultura.

Incearca sa-si faca datoria oamenii de arta, militarii, diplomatii si functionarii publici, desi sunt puternic incercati de lipsa banilor si descurajati institutional. Isi fac datoria fata de tara institutii precum Academia Romana si Banca Nationala, desi vremurile de astazi nu au respectul cuvenit fata de ierarhia valorilor din societatea romaneasca.

Sunt mahnit ca, dupa doua decenii de revenire la democratie, oamenii batrani si cei bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare.

Romania are nevoie de infrastructura. Autostrazile, porturile si aeroporturile moderne sunt parte din forta noastra, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniu al trecutului istoric, ci al viitorului. Scoala este si va fi o piatra de temelie a societatii.

(…)

Sta doar in puterea noastra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume.

Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Sursa imagini colorizate: JeCinci si ColoRostariu

Citește în continuare