Skip to content

8 roluri memorabile ale lui Cate Blanchett.

S-a nascut pe 14 mai 1969 in Melbourne si a devenit cea mai de succes actrita din Australia si una dintre cele mai premiate si iubite actrite de la Hollywood. A jucat roluri de regina, elf, mama-vitrega, lesbiana, vagabond si i-a jucat pe Bob Dylan si Katharine Hepburn cu o eleganta care i-a devenit caracteristica transformandu-se de fiecare data cu abilitatile unui cameleon.

Cate Blanchett a absolvit Institutul de Arta Dramatica din Australia in 1992 si a fost considerata un prodigy al generatiei sale. A debutat pe scena in acelasi an in doua spectacole premiate de critici cu trofeele „Cea buna actrita” si „Cel mai bun debut”.

Primul rol in Hollywood a fost in 1997 cu filmul „Paradise Road”. In urmatorii ani, s-a facut remarcata in productii cu buget din ce in ce mai mare pana la „Elizabeth”, filmul care i-a definit cariera si i-a dus prima nominalizare la Oscar la varsta de 29 de ani.

De-a lungul timpului, Blanchett a excelat atat in roluri principale cat si secundare, majoritar in filme de epoca si fantasy. 

A jucat in peste 70 de filme care au strans 10 miliarde de dolari din incasari si i-au adus 159 de premii din 338 de nominalizari. 

Blanchett a fost ridicata la nivelul de „icon”, a primit numeroase titluri onorifice, inclusiv Presedintele Juriului Festivalului de la Cannes in 2018 si a reusit sa mentina o cariera de succes atat in filme cat si in teatru. A jucat in peste 20 de spectacole pe scenele din Sydney, New York si Londra, fiind premiata de 11 ori. Printre cele mai memorabile roluri se numara Ofelia din „Hamlet”, Nina din „Pescarusul” sau Blanche Dubois din „Un tramvai numit dorinta”. 

Va invitam intr-o calatorie prin cariera lui Blanchett prin 8 roluri memorabile, de la Regina Elizabeta la Katherine Hepburn.

Rolul care a propulsat-o pe Cate Blanchett in atentia Hollywood-ului a fost cel al Reginei Elizabeta I.

Dupa cateva roluri in filme si seriale cu buget mediu in anii ’90, Cate Blanchett a fost distribuita in rolul principal in „Elizabeth”.

Film a fost lansat in 1998 si regizat de Shekhar Kapur care si-a dorit-o pe Emily Watson in rolul Reginei Elizabeta insa aceasta a refuzat. Kapur a ales-o pe Blanchett dupa ce a remarcat-o in trailerul „Oscar si Lucinda”.

Scenariul a fost criticat pentru lipsa acuratetii istorice insa rolul pe care Blanchett l-a interpretat a fost unul dintre cele mai apreciate ale anului si i-a adus prima nominalizare la Oscar. Desi era favorita pentru castigarea trofeului, acesta a mers la Gwyneth Paltrow, starnind o multime de controverse despre sistemul creat de Harvey Weinstein pentru a influenta membrii votanti ai Academiei Americane de Film. 

Pentru „Elizabeth”, Blanchett a castigat 11 trofee pentru „Cea mai buna actrita” printre care un Glob de Aur si un BAFTA. 

Unul dintre punctele cheie ale filmului a fost chimia dintre Cate si Geoffrey Rush care a jucat rolul lui Sir Francis Walsingham, considerat mana dreapta si ochii si urechile Reginei. 

Blanchett era prietena Rush din 1993 cand au jucat impreuna in spectacolul „Oleanna” scris de David Mamet. Rolul lui „Carol” a fost unul dintre primele roluri ale actritei pe scena din Sydney.

Dupa interpretarea lui Blanchett, elful „Galadriel” a devenit unul dintre personajele preferate din „Stapanul Inelelor” & „Hobitul”.

Aspectul scandinav si vocea blanda dar fantomatica au transformat-o pe Blanchett in candidatul ideal pentru rolul elfului Galadriel din universul lui Peter Jackson, rol pe care l-a interpretat din 2001 pana in 2014.

A jucat in toate cele sase filme impartite in doua trilogii: „Stapanul Inelelor” si „Hobbitul”. Desi Galadriel nu exista in cartea „Hobbitul”, personajul a fost introdus special in scenariul filmului iar Blanchett a fost primul actor anuntat din distributia productiei. Jackson a declarat despre ea este unul dintre actorii lui preferati.

Cate a primit si rolul de narator al secventei de inceput din primul film al seriei, „Stapanul Inelelor: Fratia Inelului”. Vocea povestitorului trebuia sa ii revina lui Elijah Wood care il juca pe Frodo. Dupa cateva teste, Peter Jackson a incercat textul cu Ian McKellen care il juca pe Gandalf. Ulterior, vocea lui Blanchett s-a potrivit cel mai bine in deschiderea francizei care a produs peste 6 miliarde de dolari din incasari.

Sub regia lui Martin Scorsese, Cate a castigat primul Oscar din cariera pentru „Aviatorul” in 2004.

Frumusetea atemporala si eleganta lui Blanchett s-au potrivit cu imaginea legendarei actrite Katherine Hepburn din scenariul „Aviatorul”. 

Filmul este despre viata lui Howard Hughes, despre vremurile in care lucra la cel mai scump film din istorie, The Philadelphia Story si relatiile cu actritele faimoase care ii devenisera muze. 

Hughes a fost jucat de Leonardo DiCaprio iar productia era menita sa ii aduca actorului primul Oscar din cariera. Interpretarea lui Cate a venit cu o transformare spectaculoasa a vocii si gesturilor care l-a eclipsat pe DiCaprio si a cucerit publicul si presa de specialitate.

Personalitatea lui Hepburn era vazuta deseori la limita ridicolului, aproape de o caricatura umana. Dupa ce a studiat cateva luni toate inregistrarile si filmele cu Hepburn, Cate a intrat in pielea personajului complex si a creat subtitilitati care au fost apreciate de critici. 

Pentru rolul din „Aviatorul’ a castigat numeroase premii printre care un BAFTA si primul Oscar din cariera, devenind singurul actor care a castigat un Oscar interpretand un alt actor premiat cu un Oscar.

Mai jos veti gasi o comparatie intre gesturile specifice ale lui Hepburn si rolul lui Blanchett.

In „Notes on a Scandal”, Blanchett a apelat la antrenamentul din teatru pentru a se transforma intr-o profesoara care seduce un elev de 15 ani.

Unul dintre atuurile lui Blanchett este experienta pe care a avut-o in teatru inainte de a intra in Hollywood, tehnicile invatate in pregatirea pentru spectacole i-au fost de ajutor in rolurile care i-au adus cele mai mari provocari. 

In „Notes on a scandal”, principala provocare a fost sa joace alaturi de unul dintre gigantii teatrului britanic, Judi Dench, care avea experienta de 50 de ani pe scena la momentul filmarii. 

Dench interpreteaza rolul lui Barbara Covett, o profesoara batrana care ii afla secretul lui Sheba Hart, profesoara tanara jucata de Blanchett. Aventura lui Sheba cu un elev de 15 ani devine motiv de santaj emotional si creeaza o prietenie pornita din disperarea singuratii batranei. 

Scenariul a fost adaptat dupa romanul cu acelasi nume lansat de Zoe Heller in 2003 si le-a oferit actritelor oportunitatea de crea roluri memorabile prin reprezentarea fragilitatii conditiei umane expuse atat in cele mai intime momente dar si in public, in vazul tuturor. Scandalul in care este implicat personajul lui Blanchett ajunge in presa nationala.  

Atat Blanchett, personaj secundar, cat si Dench, personajul principal, au fost apreciate pentru rolurile create si au primit nominalizari la Oscar si la Globurile de Aur.

A continuat povestea Reginei Elizabeta in „The Golden Age”, fiind nominalizata a doua oara la Oscar pentru acelasi personaj.

Regina Elizabeta I este unul dintre cele mai puternice si misterioase personaje istorice, de-a lungul timpului a definit carierele mai multor actrite care au interpretat rolul ei in filme sau seriale. 

A fost considerata „Regina Virgina”, a ramas printre singurii monarhi britanici care nu a cedat presiunilor de a casatori si de a procrea, a definit Dinastia Tudorilor si a condus a condus Anglia printr-una din cele mai agitate perioade din istorie. 

Filmul a fost apreciat pentru spiritul feminist pe care Blanchett l-a adus prin rolul sau. Regina este atat o conducatoare neinfricata care declara razboi spaniolilor si isi apara tara cu orice pret dar si o femeie care vrea sa fie iubita si cauta validarea apropiatilor si a poporului. 

Desi era favorita sa castige Oscarul pentru rolul din „Elizabeth: The Golden Age”, trofeul a mers la Marion Cotillard pentru „La vie en rose”.

Relatia pe care actrita a creat-o cu designerii de costume in filme precum Elizabeth si indarjirea de a respecta acuratetea istorica a tinutelor, machiajelor si parului (care erau extrem de inconfortabile in cazul Reginei Elizabeta), i-au adus lui Blanchett un trofeu de onoare din partea Costume Designers Guild in 2016: „Angajament de durata pentru excelenta”.

Tot in 2007, Blanchett s-a transformat intr-un Bob Dylan neconventional pentru filmul „I’m not there”.

Desi nu a avut succes comercial, filmul „I’m not there” a devenit un reper in cariera lui Blanchett dupa ce interpretarea lui Bob Dylan a eclipsat o intreaga distributie de actori de top.

Regizat de Tom Haynes, filmul biografic despre Bob Dylan a folosit metode neconventionale de a spune povestea artistului. Au fost distribuiti sase actori pentru a-l juca pe Dylan in diferite momente din viata: Christian Bale, Richard Gere, Heath Ledger (a fost ultimul film lansat in timpul vietii sale), Ben Whishaw, Marcus Carl Franklin si Cate Blanchett. In film au mai jucat si Julian Moore, Michelle Williams si Charlotte Gainsbourg.

Blanchett a repetat tehnica excelenta folosita pentru a se transforma in Katherine Hepburn. Provocarea suplimentara pentru „I’m not there” a fost ca era singura femeie care trebuia sa joace un barbat. 

A imprumutat manierismele, tonul vocii, limbajul corpului si miscarile specifice lui Dylan si a convins publicul si criticii mai bine decat colegii din film. A primit nominalizari la Globurile de Aur si la Oscar, unde a pierdut in fata Tildei Swinton. 

Mai jos puteti urmari transformarea spectaculoasa in Bob Dylan intr-una din cele mai tumultuoase perioade din cariera lui:

Al doilea rol de nevasta nefericita i-a adus al doilea Oscar din cariera pentru „Blue Jasmine”.

Oscarul castigat pentru „Blue Jasmine” a fost al doilea din cariera lui Cate Blanchett insa a fost primul pentru un rol principal. Woody Allen este considerat unul dintre cei mai buni scriitori de roluri pentru femei iar asocierea cu Blanchett le-a adus apreciere din partea publicului larg si a industriei in care activeaza. 

Asa cum a declarat in discursul de pe scena Oscarurilor, Cate considera ca „Blue Jasmine este o combinatie perfecta intre munca din cinema si din teatru” pentru ca prezinta drama interioara a personajului Jasmine in relatie cu ea insasi, nu neaparat cu cei din jur. Filmul urmareste stereotipul femeilor instarite afectate de criza din 2008 care nu se obisnuiau cu noua lume in care trebuiau sa traiasca.

Pentru pregatirea rolului femeii deprimate, Blanchett a urmarit numeroase femei pe strada, in viata de zi cu zi si a baut o cantitate considerabila de vin rose.

Pe langa Oscar, Blanchett a castigat peste 20 de trofee pentru „Blue Jasmine”, inclusiv un Glob de Aur si un BAFTA. Criticii considera ca este unul dintre cele mai bune filme atat din cariera ei dar si a lui Woody Allen.

„Carol”, povestea de dragoste interzisa dintre doua femei a readus-o pe Blanchett intr-un rol de epoca din anii ’50.

A doua colaborare cu regizorul Todd Haynes, cunoscut pentru filmele cu tematica LGBT, i-a adus a saptea nominalizare la Oscar lui Cate Blanchett. Este una dintre putinele actrite care poate interpreta rolul unei femei atat de gratioase, elegante si sofisticate precum Carol Aird.

Filmul spune povestea de dragoste dintre doua femei in New York-ul anilor ’50 cand organizatiile care luptau impotriva homosexualitatii si lesbianismului erau in plina ascensiune. 

Intr-o lume in care fiecare flirt trebuia calculat pentru a nu crea un scandal public, „Carol” prezinta obstacolele pe care le intampina relatia dintre Carol (Cate), o femeie casatorita aflata in pragul divortului si fotografa Therese, jucata de Rooney Mara care a castigat Oscarul pentru acest rol.

Carol a fost considerat drept cel mai bun film din 2015 de majoritatea publicatiilor cinefile iar interpretarea lui Blanchett este privita ca ultima oda adusa elegantei Hollywoodului de altadata.

Citește în continuare