Skip to content

7 tururi virtuale gratuite prin atelierele si casele lui Salvador Dali, Claude Monet, Rafael, Joan Miro si Rodin.

Dupa ce muzeele din intreaga lume au oferit tururi virtuale gratuite in perioada pandemiei, a venit randul atelierelor marilor artisti sa ofere acces in locurile in care au fost create cele mai cunoscute opere de arta din istorie.

In saptamana care sarbatoreste Ziua Internationala a Muzeului (18 mai), asociatia „Artist’s Studio Museum Network” pune la dispozitie tururi prin atelierele, studiourile si casele unor artisti precum Dali, Monet, Rafael, Joan Miro sau Rodin.

Un lucru comun al artistilor din selectia de mai jos este nevoia de izolare cat mai departe de agitatia lumii cotidiene. In a doua jumatate a carierei, cand au strans indeajuns de multi bani pentru a-si permite o casa, s-au retras in sate pescaresti si au construit gradini, parcuri si oaze de liniste in care sa se bucure de placerile simple ale vietii.

Casele si atelierele au fost gandite pentru a fi mostenite si transformate in muzee care sa expuna operele lor in spatiul care le-a inspirat.

Faimoasa mosie de la Giverny in care se afla atelierul lui Monet a inspirat cele mai cunoscute lucrari ale pictorului francez. 

In 1883, pe cand ducea o viata modesta, artistul a inchiriat casa pentru a locui alaturi de familia sa numeroasa. Treptat, miscarea impresionista a prins avant iar dealerul care ii vindea tablourile, Paul Durand-Ruel, a avut succes si l-a ajutat pe Monet sa cumpere mosia Giverny.

Studioul principal al lui Monet a fost creat in hambar si extins intr-o cladire de langa casa. Insa adevaratul atelier era in mijlocul naturii, unde si-a construit, cu precizia unui arhitect, propriile gradini pentru care a importat plante din Africa de Sud si Egipt.

Din 1890, cand a cumparat Giverny si a inceput sa transforme mlastinile de pe mosie in iazuri, lacuri si gradini japoneze, si pana la moartea sa din 1926, artistul a angajat sapte gradinari pe care i-a coordonat sa creeze peisajele care pot fi admirate in tablourile sale. Imagini cu gradinile veti gasi in plimbarea prin Paris de aici.

Studioul lui Monet poate fi vizitat aici.

Studioul lui Dali a fost creat in casa pe care a impartit-o cu partenera si muza lui, Gala

In 1930, Salvador Dali a cumparat o casa intr-un mic sat pescaresc din Portlligat, Catalonia. Artistul cunoscut pentru personalitatea aparent excentrica si-a dorit un loc cat mai ferit de ochii lumii si l-a gasit in nord-estul Spaniei, langa granita franceza. 

In urmatorii 40 de ani, Dali alaturi de partenera lui de viata si muza, Gala, au extins spatiul si si-au creat propriul muzeu sub forma unui labirint pentru vizitatori. Fiecare camera are un alt concept, pornind de la holul de la intrare care te intampina cu un urs polar impaiat, pana la piscina sau curtea interioara gandita precum un altar bisericesc. Majoritatea camerelor au vedere catre golful Portlligat.

Turul virtual prin studioul lui Dali este aici.

Muzeul Rodin din Meudon include o vila, un parc si atelierul care dezvaluie tehnicile folosite de artistul considerat parintele sculpturii moderne.

Villa des Brillants a fost casa lui Rodin pentru ultimii 20 de ani din viata. Langa ea se afla parcul cu mormantul artistului, pe care sta un exemplar din „Ganditorul” si atelierul de sculptura care le ofera vizitatorilor o experienta tactila, le permite sa atinga reproduceri din resina ale faimoaselor sculpturi, in diferite stadii de productie.

Pe site-ul Muzeului din Meudon puteti descoperi o parte din casa, studioul si gradina artistului (aici)dar si cinci filmulete educationale (aici) care explica, pas cu pas, tehnicile folosite de Auguste Rodin, de la modelaj, la turnarea pieselor in bronz sau nisip si cioplire in marmura.

Primul atelier al lui Rafael a fost in casa copilariei sale din Urbino.

Casa natala a lui Rafael este situata in fostul cartier de artizani din oraselul Urbino. Artistul comemorat anul acesta pentru cei 500 de ani de la moartea sa prematura la varsta de 37 de ani, a redefinit Renasterea, alaturi de Michelangelo si Leonardo da Vinci si a creat printre cele mai memorabile lucrari de arta din Vatican.

Rafael s-a nascut in 1483 in Urbino si a petrecut primii ani din viata in atelierul de pictura al tatalui sau care a fost descris de istoricul Vasari ca fiind „inteligent dar fara vreun merit special”.

Casa poate fi vizitata aici.

Ulterior, Rafael a devenit ucenic pentru Pietro Perugino si a inceput sa calatoreasca prin Nordul Italiei, preponderent in Florenta si Roma unde a creat „Disputa”, „Cele trei gratii”, „Madonna Sixtina” si „Scoala din Atena”.

George Watts, unul dintre cei mai cunoscuti pictori din epoca victoriana, a fost printre singurii artisti care a refuzat un titlu nobiliar oferit de Regina Victoria.

Galeria Watts se afla in satul Compton din Surrey, in Sud-Estul Angliei si a fost construita de artist si de Mary Watts, sotia pe care a luat-o la varsta de 69 de ani. 

Fiind unul dintre cei mai apreciati si premiati pictori ai vremurilor sale (1817-1904), George Watts si-a pregatit mostenirea investind o mare parte din banii castigati in muzeul care avea sa ii poarte numele.

Site-ul galeriei prezinta un tur virtual (aici)in 360 de grade cu ultimul atelier folosit de marele pictor britanic, galeria cu lucrarile sale si capela construita de sotia lui, Watts Chapel.

Atelierul lui Joan Miro a fost construit in stilul modernist, dupa cerintele artistului.

Nascut in Barcelona, artistul suprarealist Joan Miro s-a mutat in Palma de Mallorca in 1956 unde l-a angajat pe arhitectul Josep Lluis Sert sa ii construiasca atelierul mult visat care sa gazduiasca si un muzeu cu operele sale. 

La moartea artistului din 1983, cladirea a trecut in patrimoniul local si a fost pastrata intocmai ca in vremurile in care era folosita de geniul spaniol. Miro a lasat instructiuni clare prin care studioul lui trebuia sa ramana intact si sa fie deschis publicului.

Atelierul era indeajuns de spatios incat sa poata primi comenzi de lucrari pictura si sculptura cat mai voluminoase, asa cum era la moda in anii ’60.

Studioul lui Miro include numeroase mese de lucru, panze, fotografii care il inspirau, pensule, creioane, carti postale, scoici, fluturi, frunze de palmiere si papusi indiene. Poate fi vizitat aici.

Muzeul dedicat lui John Soane, unul dintre cei mai importanti arhitecti britanici, a fost refacut intr-un model 3D inovator.

La moartea lui din 1837, John Soane a lasat casa si intreaga colectie de lucrari statul britanic, cu mentiunea ca muzeul trebuie sa fie deschis gratuit publicului.

Impartita pe patru etaje pornind din pivnita care include un sarcofag al Regelui Seti I, casa poate fi vizitata atat printr-un tur virtual gratuit dar si prin filme documentare postate pe site-ul muzeului Soane (aici).

Cunoscut pentru constructia Bancii Angliei care a influentat o mare parte din cladirile europene si nord-americane din secolul al XVIII-lea, Sir John Soane era de parere ca fiecare proiect trebuie sa includa un model in miniatura. 

Una dintre camerele din muzeu inclusa in turul virtual este dedicata cele mai mari colectii de cladiri in miniatura din lume, cu 120 de piese. Initial, incaperea a fost dormitorul sotiei arhitectului care a decedat cu 22 de ani inaintea sotului si a fost pastrata intact pentru urmatorii 19 ani dupa disparitia acesteia, in semn de iubire si amintire.

Mai jos veti gasi alte povesti din vietile artistilor prin 12 documentare inspirationale:

Citește în continuare