Skip to content

O pereche de sneakers purtata de Michael Jordan in 1985 a stabilit un nou record de vanzari: 560.000 de dolari.

In ultima luna, casele de licitatii au reluat activitatea prin evenimente desfasurate strict online al carui scop este sa incurajeze colectionarii sa sustina in continuare piata obiectelor de arta.

In cea mai recenta licitatie Sotheby’s a fost stabilit un nou record pentru cea mai bine vanduta pereche de sneakers din lume: 560.000 de dolari pentru prima pereche de Nike Air Jordan 1s purtata de Michael Jordan in 1985. 

Surpriza a fost cu atat mai mare cu cat estimarile initiale au fost depasite de 3,5 ori, asteptarile Sotheby’s erau de 150.000 de dolari.

Recordul anterior a fost stabilit in iulie 2019 cand o pereche de Nike 1972 Waffle Racing Flat Moon Shoe s-a vandut cu 437.500 de dolari.

Licitatia a fost programata strategic sa se desfasoare in acelasi timp cu difuzarea unui documentar sportiv despre povestea impresionanta a lui Michael Jordan la Chicago Bulls.

Vanzarea record de la Sotheby’s a facut parte dintr-un plan bine pus la punct care s-a folosit de un documentar mult asteptat de fanii baschetului mondial. 

In saptamanile anterioare licitatiei, televiziunea ESPN a difuzat 8 episoade din documentarul „The Last Dance” iar in seara evenimentului erau programate ultimele 2 episoade care descriau drumul lui Jordan si al echipei Chicago Bulls incercand sa castige al saselea titlu din cariera. 

Ulterior, fiecare episod a devenit disponibil pe Netflix pentru abonatii din toata lumea.

Documentarul a beneficiat de promovare intensa in presa online si pe retelele sociale si a starnit controverse din partea fostilor colegi ai lui Jordan care au semnalat anumite informatii false.

Pentru pantofii purtati de Jordan au licitat 25 oameni de pe 4 continente cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani. Un semn al impactului difuzarii documentarului „The Last Dance” este faptul ca 70% dintre acestia au fost ofertanti noi care nu au aparut in listele Sotheby’s anterior.

„The Last Dance” a spus povestea unui sportiv considerat unul dintre cei mai buni baschetbalisti din toate timpurile si a primit o multime de reactii pozitive legate de tonul motivational pe care l-a avut in momente cand lumea avea mare nevoie de acest mesaj.

Succesul lui Michael Jordan in anii ’80 –  ’90 a fost un factor cheie in transformarea baschetului intr-un fenomen mondial. Stilul lui a influentat moda anilor ’90 si a deschis piata colectionarilor de sneakersi prin editiile limitate lansate alaturi de Nike.

Primele colectii Nike dedicate lui Jordan, supranumit „Air Jordan” pentru stilul de joc iesit de comun, au devenit populare dupa ce au fost interzise de NBA. Designul pantofilor contrazicea normele de uniformitate ale campionatului de baschet american iar compania Nike a fost nevoita sa se alinieze cu reglementarile NBA. In acelasi timp, s-a folosit de scandal pentru a crea o campanie cu mesajul: „chiar daca NBA-ul i-a dat afara din joc, tu ai voie sa ii porti”.

Sneakersii sunt decorati in culorile purtate cel mai des de Jordan pe teren: alb, negru si rosu iar perechea stanga include autograful superstarului.

Perechea de pantofi sport a starnit un interes deosebit pentru ca este inspirata din prima colectie lansata de Michael Jordan cu Nike. A fost produsa intre februarie si aprilie 1985 si purtata de sportiv in primele meciuri dupa ce a fost cooptat in echipa Chicago Bulls.

Un alt aspect special al sneakersilor este dimensiunea gulerului calcaiului. Perechea purtata de Jordan are un guler mediu insa modelele scoase la vanzare in anii ’80 erau in variante joase sau inalte. 

Materialul este diferit, mai rezistent decat cel accesibil publicului si include sireturi rosii – variantele de vanzare erau cu sireturi negre sau albe.

Sneakersii au fost creati special pe dimensiunile lui Jordan astfel ca perechea stanga este marimea 48 iar perechea dreapta este 48,5. 

Citește în continuare