Skip to content

Un moment de neatentie a produs o paguba de 20 de milioane de dolari un autoportret al lui Picasso estimat la 70 de milioane de dolari.

Una dintre cele mai bine cotate lucrari a lui Picasso a fost rupta dupa un moment de neatentie al unui zugrav. Inaintea accidentului, tabloul creat in 1943 era estimat la 70 de milioane de dolari si avea sanse sa atinga pragul de 100 de milioane de dolari.  Pagubele au fost evaluate 20 de de milioane de dolari iar valoarea tabloului a scazut considerabil. 

Tabloul „Le Marin” (Marinarul) urma sa fie vandut in luna mai 2018 de detinatorul sau, miliardarul american Steve Wynn cu ajutorul casei de licitatii Christie’s.  

Opera de arta a fost retrasa cu o zi inainte din licitatie dupa accidentul care a scazut valoarea acesteia cu 20 de milioane de dolari. Compania de asigurari a rambursat suma catre Christie’s dupa ce casa de licitatii l-a despagubit pe proprietarul lucrarii. Aceeasi companie l-a dat in judecata pe angajatorului zugravului responsabil pentru daunele cauzate. Suma ceruta este de 18,4 milioane de dolari plus taxe legale.

Incidentul s-a intamplat cand T.F. Nugent, o afacere de familie care se ocupa cu zugravitul, a trimis unul dintre angajatii sai la sediul Christie’s din New York. Galeriile urmau sa fie renovate inaintea expozitiei si licitatiei pentru a pune in evidenta lucrarile listate la vanzare. 

La finalul zilei de munca, unul dintre zugravi a lasat o tija de extensie a unui trafalet asezata pe un perete. Tija nu a fost asezata cu atentie, a alunecat si a cazut prin „Marinarul” lui Picasso care era pastrat in siguranta printre straturi de spuma.

Tija a creat o ruptura de 11,4 centimetri in panza lui Picasso detinuta de Wynn.

„Le Marin al lui Picasso a fost deteriorat in timpul pregatirilor finale pentru expozitie. Ne-am consultat cu doi conservatori care ne-au facut recomandari despre cum sa restauram cu succes tabloul. Lucrarea va fi retrasa din licitatie pentru a fi reparata.” – declaratia reprezentantilor Christie’s de pe 13 mai 2018, imediat dupa momentul accidentului.

Casa de licitatii a cheltuit 487.625 de dolari pentru a restaura lucrarea si a inchide golul de 17 centrimetri lungime si 5 centimetri latime. In total, tabloul are 129,3 cm lungime si 80,7 cm in latime.

Desi reparatia a fost executata de cei mai priceputi experti din domeniul restaurarilor, daunele produse in valoarea lucrarii sunt de 20% din cei aproape 100 de milioane de dolari estimati. Astfel, companie de asigurari le cere zugravilor 18,74 milioane de dolari.  

Imediat dupa incident, miliardarul Steve Wynn si-a deschis propria casa de licitatii, Sierra Fine Art. Wynn a fost nevoit sa isi reinventeze cariera dupa ce a fost obligat sa isi dea demisia de la conducerea lanturilor de casinouri Wynn Resorts.

In 2006, miliardarul a distrus cu propriile maini un alt Picasso din colectia personala.

Wynn a facut valuri in lumea artei in 2006 cand a batut palma cu Steve Cohen pentru vanzarea tabloului „Le Reve” al lui Picasso din 1932 pentru suma de 139 de milioane de dolari. In week-end-ul dinaintea tranzactiei oficiale, miliardarul le arata unor prieteni lucrarea pe care urma sa o vanda la un pret record cand a intrat cu cotul prin panza. A dat vina pe retinita pigmentoasa, o problema medicala care ii afecteaza vederea periferica si a dat in judecata compania de asigurari care administra tabloul pentru 54 de milioane de dolari.

Daunele au fost reparabile iar lucrarea a fost vanduta in 2013 cu 155 de milioane de dolari. 

„Marinarul” a fost pictat pe 28 octombrie 1943, in timpul ocupatiei naziste cand Picasso era speriat de terorile razboiului.

Tabloul a fost detinut pe rand de Galeria Louise Leiris din Paris, Galeria Samuel M.Kootz din New York si Harry N.Abrams. In 1952, a fost cumparat de Victor Sanz pentru 11.000 de dolari.

In noiembrie 1997, „Marinarul” a ajuns pentru prima data intr-o licitatie Christie’s, fiind vandut cu 8,8 milioane de dolari. Ulterior, a fost cumparat de Wynn, intr-o tranzactie privata.

Valoarea tabloului a crescut pe masura ce istoricii de arta au inteles ca este unul dintre autoportrele lui Picasso care exprima cel mai clar teama pe care o simtea in vremurile in care l-a pictat. 

La finalul anului trecut, o lucrare a lui Picasso expusa in Tate Modern din Londra a fost vandalizata, agresorul fiind arestat pe loc.

Citește în continuare