Skip to content

MK2 ofera gratuit filme regizate de Bong Joon-Ho, Michel Gondry si François Truffaut. Compania ii apartine lui Marin Karmitz care s-a nascut la Bucuresti.

In fiecare saptamana, distribuitorul de filme europene MK2 si TROISCOULEURS ofera gratis o serie de productii cinematografice pentru toti iubitorii de film in cadrul proiectului derulat online si intitulat „Le festival a la maison”. Proiectul derulat online prezinta pe langa filme si scurtmetraje, podcast-uri, documentare, carti, jocuri si ateliere pentru copii.

Intregul proiect poate fi urmarit aici.

Selectia culturala cinematografica din aceasta saptamana cuprinde filmele „Black Panthers” in regia lui Agnès Varda, „Tokyo!” (2008) o antologie din trei parti regizate de faimosii Bong Joon-Ho, Leos Carax si Michel Gondry; „Essais pour Les Quatre Cents Coups” regizat de François Truffaut in 1959 si „Snow White”, un balet contemporan romantic, bazat pe versiunea basmului scris de Fratii Grimm si regizat de Angelin Preljocaj.

Regizat de Agnès Varda, documentarul „Black Panther”, realizat in 1968, a fost filmat in Oakland, California, in timpul protestelor pentru arestarea lui Huey P. Newton pentru uciderea lui John Frey in 1967.

„Tokyo!” este un film fantezie antologic din 2008 care contine trei parti scrise de trei regizori non-japonezi, toate fiind filmate la Tokyo, Japonia. Michel Gondry a regizat „Interior design”, Leos Carax a regizat „Merde”, iar Bong Joon-ho partea intitulata „Shaking Tokyo”.

„Interior design” regizat de Michel Gondry este o adaptare a benzi desenate „Cecil and Jordan in New York” de Gabrielle Bell.

Regizorul, scenaristul si producatorul francez Michel Gondry s-a remarcat prin stilul sau vizual inventiv si distinctiv. Este castigator al premiului Oscar pentru cel mai bun scenariu original, fiind unul dintre scenaristii filmului „Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, din 2004, alaturi de Charlie Kaufman, film pe care l-a si regizat.

De-a lungul carierei a realizat filme precum comedia-fantezie suprarealista „The Science of Sleep” in 2006, comedia „Be Kind Rewind” (2008), actiunea cu supereroi „The Green Hornet” din 2011, drama „The We and the I”, regizata in 2012 si tragico-comedia fantastica „Mood Indigo” (2013).

Michel Gondry a crescut la Versailles intr-o familie care a fost influentata de muzica pop si a colaborat cu cantareata Björk, regizandu-i primul videoclip solo pentru „Human Behavior”.

Au urmat alte cinci videoclipuri ale artistei, care l-au propulsat catre succes, realizand si clipuri pentru trupele Massive Attack, Daft Punk, Radiohead, The Chemical Brothers si The White Stripes.

Leos Carax a revenit in productia cinematografica dupa zece ani de cand a regizat drama romantica franceza „Pola X” din 1999, care ii avea in rolurile principale pe Guillaume Depardieu, Yekaterina Golubeva si Catherine Deneuve.

In antologia „Tokyo!”, acesta a inventat un personaj numit Merde, o creatura inspaimantatoare interpretata de Denis Lavant.

Partea regizata de Bong Joon-ho, „Shaking Tokyo”, prezinta intamplarile personajului interpretat de actorul japonez Teruyuki Kagawa, care nu si-a parasit apartamentul de-un deceniu, iar singura sa legatura cu lumea de afara se realizeaza prin intermediul telefonului sau, pe care il foloseste pentru a comanda orice necesitate. Totul se schimba cand o cunoaste pe o tanara care ii livra pizza (Yū Aoi) care lesina in apartamentul lui, in timpul unui cutremur.

Castigator al premiului Oscar, Bong Joon-ho abordeaza in productiile sale teme sociale, genuri mixte si umor negru. Doua dintre filmele sale au fost proiectate in competitiile din cadrul Festivalului de Film de la Cannes: „Okja” din 2017 si „Parasite” in 2019.

“Parasite” a fost marele castigator al premiilor Oscar din acest an, cu patru trofee obtinute: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun film strain si cel mai bun scenariu original. Pe langa succesul rasunator de la Premiile Academiei Americane de Filme, pelicula a castigat si premiul Palme d’Or, fiind primul trofeu pentru un film sud-coreean.

In aceasta saptamana veti putea urmari si „Essais pour Les Quatre Cents Coups” regizat de François Truffaut in anul 1959, care prezinta primii pasi ai actorului Jean-Pierre Leaud in fata camerei de filmat a lui François Truffaut.

Leaud are deja aerul unui mare actor si se impune clar pentru rolul lui Antoine Doinel. Mai tarziu, Truffant va spune de ce nimeni altcineva nu dorea acest rol mai mult decat Jean-Pierre Leaud. Pentru Truffant nu era nicio indoiala, de cum l-a vazut el a stiut ca are in fata actorul visat. Aceasta a fost inceputul unei prietenii formidabile in cinematografie.

François Roland Truffaut s-a nascut la Paris pe 6 februarie 1932 si este unul dintre fondatorii Noului Val francez. Cu o cariera de film care a durat peste un sfert de secol, Truffaut este un artist iconic din industria cinematografiei franceze, realizand peste 25 de pelicule. 

Filmul „The 400 Blows” este definitoriu pentru miscarea Noului Val francez si a avut patru continuari: „Antoine et Colette”, „Stolen Kisses”, „Bed and Board” si „Love on the Run”, intre anii 1958 si 1979.

In anul 1973 a realizat filmul „Day for Night” care i-au adus mai multe premii, inclusiv Premiul BAFTA pentru cel mai bun film si Premiul Oscar pentru cel mai bun film intr-o limba straina.

Ambitia coregrafului Anjelin Preljocaj a fost sa amestece inspiratia clasica cu tentatiile moderne in spectacolul de balet „Snow White”.

Creatia lui imbina povestea fratilor Grimm si muzica lui Malher prin costumele concepute de Jean-Paul Gaultier si printr-o abordare psihanalitica, care pune sexualitatea in centrul povestii.

Fondatorul companiei MK3, Marin Karmitz, s-a nascut la Bucuresti pe 7 octombrie 1938, iar cativa ani mai tarziu familia sa a parasit Romania, stabilindu-se la Paris.

In anul 1967 a pus bazele casei de productie MK2, specializata initial pe scurtmetraje. Cineastul Marin Karmitz a produs si co-produs peste 100 de filme si a distribuit mai bine de 300.

Portofoliu MK2 cuprinde peste 400 de titluri, printre care productii semnate de Charlie Chaplin, François Truffaut, Krzysztof Kieślowski, Claude Chabrol, Gus Van Sant si romanul Lucian Pintilie.

Producatorul Marin Karmitz l-a insotit pe Lucian Pintilie la productia lungmetrajului „Balanta”, care a avut premiera la Cannes in 1992 si este adaptarea cinematografica a romanului cu acelasi nume scris de Ion Baiesu in 1985.

Filmele produse de Marin Karmitz au castigat numeroase premii la festivaluri din intreaga lume, inclusiv cele de la Venetia, Cannes si Berlin, sau nominalizări la Oscar si Globul de Aur.

Unul dintre invitatii speciali ai editiei TIFF din 2011 a fost chiar producatorul de origine romana – Marin Karmitz- care a sustinut un masterclass dezvaluind cateva dintre secretele care stau la baza productiei de film.

Citește în continuare