Skip to content

Matthew Williams este noul designer Givenchy. Galerie foto: 30 dintre cele mai memorabile rochii create de casa de moda de-a lungul timpului.

Matthew Williams s-a nascut in Chicago, a crescut in Pismo Beach, California, a locuit in Berlin, in Rotterdam si in Ferrara, Italia iar acum a preluat conducerea creativa a imperiului global de produse de lux Givenchy cu sediul in Paris. Este definitia artistului globalizat de succes al noului deceniu.

In ultimii 20 de ani, casa de moda frantuzeasca a alternat intre designeri care abordeaza stilul urban-sport – cum a fost Ricardo Tisci care a creat pentru Givenchy din 2005 pana in 2017 – si maestri croitori in stilul elegant al rochiilor de cocktail si de gala precum John Galliano si Clare Wright Keller care a realizat faimoasa rochie de mireasa purtata de Meghan Markle la nunta cu Printul Harry.

Prin cooptarea lui Matthew Williams, Givenchy a revenit la stilul de strada produs in materiale de lux, cu accente fetishiste redate prin detalii din piele. 

Williams a fondat brandul sport de lux 1017 ALYX 9SM si a lucrat cu Lady Gaga, Alexander McQueen, Kanye West si Virgil Abloh de la Louis Vuitton.

Williams a renuntat la Facultatea de Arte din California dupa un semestru si a preferat sa isi petreaca timpul in cluburile din Los Angeles unde si-a facut prieteni in lumea modei, pe care i-a ajutat sa isi lanseze colectii de denim. A incercat sa se inscrie la Institutul de Moda Parsons din New York dar a fost respins.

Ulterior, a devenit omul din spatele numeroaselor concepte folosite de artisti contemporani, designeri si popstaruri de succes. 

Este creditat pentru crearea „disco stickului” folosit de Lady Gaga pentru hitul „LoveGame” si o parte din costumele din primul turneu mondial al artistei. Legatura profesionala s-a extins si in viata personala iar Williams si Gaga au fost iubiti pentru o perioada avand porecla „Gaga si Dada”.

A lucrat cu Alexander McQueen si Kanye West care i-a oferit primul job in industria modei, la varsta de 21 de ani. Dupa ce i-a creat o jacheta cu LED-uri purtata pe scena Premiilor Grammy in 2008, West l-a ajutat sa-si promoveze brandul 1017 ALYX 9SM. L-a numit dupa fiica lui, data de nastere a acesteia si dupa adresa primului studio deschis in New York, in zona Saint Mark.

Kanye West la Premiile Grammy 2008

Cariera lui Williams a luat avant dupa ce a intrat intr-un grup de artisti care au folosit retelele de socializare pentru a se promova unii pe altii dar si proiectele comuna de muzica, moda si incaltaminte.

Williams a crescut in lumea modei ca parte din #BEEN #THRILL, un colectiv de DJi-artisti-designeri fondat in 2012 alaturi de Heron Preston, Justin Saunders, YWP si Virgil Abloh. Au folosit platforma de socializare Tumblr pentru a promova colectii de streetwear vandute la preturi de lux, desi erau relativ necunoscuti publicului larg –  o pereche de sireturi costa 100 de dolari. Ulterior, brandul a fost vandut catre retailerul american PacSun iar fiecare dintre fondatorii lui a gasit succesul pe cont propriu. 

In toamna lui 2018, Williams a prezentat prima colectie 1017 ALYX 9SM in cadrul Saptamanii Modei de la Paris. Tot acolo i-a regasit si pe Virgil Abloh care a lansat prima colectie pentru Louis Vuitton iar Heron Preston a avut defilarea propriului brand in cadrul evenimentului.

De-a lungul timpului, Williams a avut colectii speciale cu Nike si a creat tinute si accesorii pentru Moncler si Dior.

Stilul lui Williams este influentat de subculturile in care se imerseaza pentru a crea fiecare colectie in parte: skateboarding-ul din California, scena techno din Berlin, adolescentii in treninguri din Rotterdam, cultura punk din New Yorkul anilor ’80, totul cu un aer fetishist.

Williams este al saptelea couturier angajat la Givenchy dupa plecarea creatorului Hubert de Givenchy. Prima colectie va fi lansata in luna octombrie si va incerca sa readuca aerul tineresc, urban si relevant pentru publicul tanar pentru care a devenit cunoscut Ricardo Tisci.

Mutarea lui Williams in Paris marcheaza un nou capitol in cariera lui. In acelasi timp, va lucra in continuare la brandul personal, 1017 ALYX 9SM, care va functiona din Ferrara, in Italia.

Mai jos va invitam intr-o calatorie vizuala printr-o galerie foto cu cele mai memorabile rochii din istoria casei de moda Givenchy, incepand cu Audrey Hepburn, muza si una dintre cele mai apropiate prietene ale couturierului francez.

Citește în continuare