Skip to content

Chitara acustica a lui Kurt Cobain din MTV Unplugged din 1993 a fost vanduta la licitatie pentru 6 milioane de dolari

Casa de licitatii Julien a scos la licitatie chitara folosita de Kurt Cobain in cadrul legendarului concert Nirvana „MTV Unplugged” de pe 18 noiembrie 1993, o chitara acustica Martin D-18 E din 1959.

Ofertele de pre-licitatie pentru chitara achizitionata de solistul Nirvana de la Voltage Guitars din Los Angeles si modificata pentru mana stanga, au ajuns la un milion de dolari cand s-a deschis oficial licitatia. Oficialii de la casa de licitatie Julien au declarat ca au fost sapte oferte in total, inclusiv cea castigatoare de 6.010.000 de dolari.

Astfel, aceasta a devenit cea mai scumpa chitara vanduta vreodata, depasind recordul anterior care a fost de 3,95 milioane de dolari pentru un Black Stratocaster detinut de David Gilmour de la Pink Floyd.

Chitara a venit si cu carcasa sa originala pe care Cobain a decorat-o cu un abtibild pentru albumul „Feel the Darkness”, din 1990 al trupei Poison Idea. In interiorul carcasei se aflau un pachet de corzi de chitara Martin pe jumatate folosit, trei plectre si un sac mic din piele de caprioara care continea o lingurita din argint, o furculita si un cutit.

La scurt timp dupa licitatie, cumparatorul s-a dovedit a fi Peter Freedman, fondatorul companiei Rode Microphones. Acesta a mentionat ca Nirvana’s Unplugged este unul dintre show-urile sale preferate din toate timpurile si cel mai bun spectacol live filmat vreodata.

Acesta intentioneaza sa prezina chitara printr-o serie internationala de expozitii, iar toate incasarile vor fi donate catre organizatii nonguvernamentale care au ca obiect arta spectacolului.

Muzica trupei Nirvana a avut o influenta imensa asupra lui Freedman inca de la inceputul anilor ’90, ani definitorii pentru Rode si pentru compania sa.

Darren Julien, presedintele si CEO-ul casei de licitatii, considera ca aceasta importanta chitara si-a castigat locul corect in istoria rock&roll-ului ca instrument folosit de unul dintre cei mai influenti muzicieni si star-uri rock, intr-unul dintre cele mai memorabile spectacole live din toate timpurile.

Alte obiecte din cadrul show-ului Nirvana MTV Unplugged incluse in lotul celor de la Julien Auctions au inclus fisa lirica scrisa de Curt Kirkwood de la trupa americana Meat Puppets pentru piesa „Oh, Me” si folosita de Cobain in timpul concertului, un lista tiparita cu cantece al legendarului show, versuri scrise pentru melodiile „The Man Who Sold the World” si „Lake of Fire”, cat si o scrisoare care continea piesele potentiale pentru concertul Unplugged si era adresata lui Cobain de catre compania de management Nirvana cu noua zile inainte de spectacol.

In octombrie 2019, cardiganul verde a lui Cobain din spectacolul Unplugged a fost vandut la licitatie pentru 334.000 de dolari, devenind astfel cel mai scump pulover cumparat vreodată in cadrul unei licitatii.

Pe langa puloverul purtat de Kurt Cobain, au fost vandute la licitatia din New York si alte obiecte rare detinute de Elvis Presley sau Michael Jackson.

Printre aceastea sunt versurile scrise de mana pentru piesa „Layla” a lui Eric Clapton, estimate la 50.000 – 70.000 de dolari si versurile lui Bruce Springsteen pentru melodia „Glory Road”, care mai tarziu a fost redenumita „Born to Run” (estimate la 80.000 – 100.000 de dolari).

In cadrul licitatiei a fost vanduta si o jacheta din catifea personalizata apartinand lui Michael Jackson, pe care a purtat-o la petrecerea de aniversare a 65 de ani a lui Elizabeth Taylor, care a avut loc la Pantages Theatre din Los Angeles, pe 16 februarie 1997.

Artistul legendar a purtat-o din nou trei luni mai tarziu, la cea de-a 50-a editie a Festivalului de Film de la Cannes, la premiera filmului sau, „Ghosts”.

Geaca neagra purtata de Jackson a fost creata de Dennis Tompkins si Michael Bush si prezinta detalii complexe din pietre pretioase, argint si perle, cat si o panglica pe bratul drept. Obiectul a  fost vandut la pretul de 65.625 de dolari.

In cadrul evenimentul Music Icon a casei de licitatii Julien a fost pusa in vanzare si chitara electrica Cloud 2 „Blue Angel” a cantaretului Prince. Aceasta a depasit estimarile pre-licitatiei cu o oferta castigatoare de 563.000 de dolari.

Instrumentul fabricat la comanda din 1984, care se credea ca este pierdut, a fost folosit de Prince in turneele sale pentru melodiile celebre „Purple Rain”, „Parade”, „Sign O ‘The Times” si „Lovesexy”, dar si in cateva aparitii TV in a doua jumatate a anilor ’80.

Citește în continuare