Skip to content

Special Ziua Americii: jazz-ul, rock’n’roll-ul si hip-hop-ul, trei curente muzicale care au influentat generatii

Pe plan muzical contemporan, Statele Unite ale Americii au fost intotdeauna cu un pas inaintea Europei, oferind beat-uri si stiluri muzicale atat de diverse, dar totodata, atat de intense pentru generatii intregi de melomani si nu numai.

Duke Ellington
Louis Armstrong
Herbie Hancock

Jazzul, o poveste muzicala care a fost armonizata de folclorul afro-american

Jazzul s-a nascut in sudul Statelor Unite, avand provenienta din melodiile populatiei de culoare, urmasa a sclavilor de origine africana, cu elemente specific populare, fiind considerat prima forma de manifestare artistica din istoria culturii care s-a dezvoltat in Lumea Noua. Jazz-ul isi are originea in amestecul diverselor traditii muzicale, derivate in stiluri de interpretare care lasa cantaretului un spatiu larg de executie si libertate de improvizare, pe un fond ritmic complex.

Stilul Chicago – reprezentat de Louis Armstrong, stilul Swing – dus la rang de arta de pianistul Duke Ellington, Bebop- acordurile prezentate de saxofonistul Charlie Parker, cool jazz-ul lui Miles Davis transformat mai tarziu in modal jazz in duet cu saxofonistul John Coltrane, si fusion-ul creat dupa anii 50, reprezentat si acum de Herbie Hancock si Chick Corea, sunt doar cateva motive pentru care multumim americanilor.

Elvis Presley
Jerry Lee Lewis

Rock’n’roll-ul este aceasta forma de libertate de exprimare cu influente de blues, jazz, country si gospel

Introdus publicului larg prin anii ’50 sub numele de Rock’n’Roll, aceasta forma muzicala a devenit o manifestare a rebeliunii si a libertatii de exprimare. Una dintre primele piese rock and roll inregistrate ii apartine grupului Jackie Brenston and the Delta Cats, care a lansat in 1951 melodia“Rocket 88”, iar patru ani mai tarziu, Bill Haley inregistreaza “Rock Around the Clock”, DJ-ul american Alan Freed (1921 – 1965) fiind cel care a botezat acest gen muzical, referindu-se cu termenul de “rock and roll” unei combinatii de blues, jazz, country si gospel.

Desi original din SUA, britanicii de la Beatles, si ei incadrati in curentul rock’n’roll, au fost cei care au schimbat radical scena muzicala mondiala

Printre legendele internationale ale rock and roll-ului sunt Elvis Presley, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly sau Eddie Cochran. Iar rock’n’roll-ul, la fel ca intreaga muzica ascultata pana atunci, si-a schimbat radical conceptul dupa aparitia britanicilor de la Beatles

Kool Herc
The Sugarhill Gang

In beat-urile africane isi are originea si hip-hop-ul

Tot din beat-urile africane isi are originea si hip-hop-ul. Rap-ul Old School este considerat primul stil muzical hip hop lansat la block party-urile din NY de la sfarsitul anilor ’70 si inceputul anilor ’80. Aparitia sa a avut loc mai devreme, chiar la inceputul anilor ’70 datorita DJ-ilor Kool Herc si Grandmaster Flash care compuneau melodii potrivite pentru cei ce-si doreau sa-si puna versurile pe beat. Prin folosirea unui mixer pentru DJ, acesta a extins lungimea unui beat dat transformandu-l intr-un sunet cu totul nou. Miscarea pe care a initiat-o a castigat popularitate rapid, iar petrecerile lui DJ Kool Herc s-au mutat din case in aer liber, pentru a putea primi oamenii in numar cat mai mare. Partea pozitiva a acestui impact la nivel local era faptul ca adolescentii afro-americani din cartierele newyorkeze participau la astfel de manifestari in loc sa comita infractiuni.

In anii 70, hip-hop-ul avea si rol educativ, tinerii participand la manifestarile muzicale in loc sa comita infractiuni

Love Bug Starski incepe sa vorbeasca despre acest fenomen spunandu-i pentru prima oara hip-hop. Trupa The Sugarhill Gang a folosit piesa Good Times a trupei de disco Chic pentru piesa Rapper’s Delight, devenita rapid hit si urcand in topul preferintelor ascultatorilor de pretutindeni.

Citește în continuare