Skip to content

Arhitectul Arturo Tedeschi a creat un concept de tramvai care sa respecte regulile distantarii sociale. Calatorii sunt separati cu panouri si stau in spatii marcate

Passerella este proiectul de design al arhitectului Arturo Tedeschi prin care tramvaiul, unul dintre mijloacele cel mai des utilizate de transport in Milano, sa devina un spatiu sigur care respecta regulile distantarii sociale.

Plecand de la modelul clasicului tramvai ATM Class 1500, care a fost introdus in circuitul orasului Milano inca din 1929, Passerella reinterpreteaza stilul si proportiile modelului cu numarul 1503. Modelul beneficiaza de tehnologii si adaptari specifice distantarii sociale, cu interioare impartite cu ajutorul panourilor de plexiglas si cercuri desenate pe jos care sa delimiteze distanta dintre pasageri.

Ideea de la care a pornit proiectului lui Tedeschi este legata de importanta integrarii noii normalitati in viata de zi cu zi, mai ales ca Milano a fost una dintre cele mai lovite regiuni din Italia de criza pandemica. Astfel, prin proiectul Passerella incearca sa faca viata milanezilor si nu numai mai prietenoasa cu ajutorul designului.

Mai mult, arhitectul italian a construit tot conceptul tramvaiului pe ideea de design, Milano fiind in continuare capitala incontestabila a designului si modei.

Interiorul tramvaiul arata ca o pasarela de prezentat moda – de aici si denumirea proiectului in italiana, “passerella”.De altfel, arhitectul crede ca moda poate fi un antidot bun pentru momentul post-pandemic pe care orasul in traverseaza acum.

Tot in termeni de design, arhitectul s-a gandit la cele mai mici detalii, cum ar fi acoperisul tramvaiului, pe care l-a personalizat, luand in calcul cum se va vedea tramvaiul pe strazi din balcoanele oamenilor, de exemplu. Arhitectul a ales un design futuristic, cu inspiratie din ideea de viteza, tehnologie si transport.

Cand restrictiile privind distantarea sociala se vor ridica, atat cercurile de pe jos cat si distantierele de plexiglas pot fi eliminate, fara interventie majora in designul tramvaiului.

Citește în continuare