Skip to content

Gradinile de vara mai putin cunoscute: Casa Assan. Casa a fost a primului cercetator roman care a facut inconjurul lumii.

Calatoria urban.ro continua in centrul Bucurestiului, chiar in piata Lahovari, unde o casa in stil neoclasic francez e deschisa publicului larg, functionand ca restaurant. Casa Assan sau Casa Oamenilor de Stiinta cum o gasiti in zilele noastre este o bijuterie arhitecturala finalizata in 1914 de catre arhitectul Ion D. Berindey pentru inginerul Bazil Assan, primul cercetator roman care a facut inconjurul pamantului, desi unele surse sustin ca modelul de casa de tip casino, cu multe saloane, a fost comandat de George Assan, specializat pe chimia uleiurilor si a lacurilor.

Casa Assan este una dintre cladirile-portofoliu ale arhitectului Berindey, unul dintre cei mai vizionari arhitecti ai secolului trecut

Dupa constructiile spectaculoase pe care arhitectul Berindey le-a realizat in Romania, mentionand aici doar Palatul Culturii din Iasi si Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei, in 1906 incepe schitele pentru Casa Assan, integrand in arhitectura casei scara somptuoasa din piatra, saloanele cladirii decorate cu vitralii si marmura, dispuse pe cele trei niveluri.

Cele cinci saloane aflate la interior poarta denumiri sugestive reprezentative pentru decoratiunile alese. Sala Oglinzilor are peretii imbracati in oglinzi incadrate in bronz, Sala Zodiac contine vitralii decorate cu toate semnele zodiacale, iar Sala Edison adapostea un candelabru si chiar o lampa Edison originala. Celelalte doua saloane poarta denumirea de Sala de şah si Sala Consiliu. 

De asemenea, cladirea dispune si de o sera cu vitralii, o incapere pe care nu foarte familii ale vremii si-o permiteau. Usile originale ale cladirii s-au pastrat, acestea fiind dispuse pe sine, deschizandu-se printr-un sistem de glisare.

Bazil Assan a fost primul roman care a facut inconjurul lumii, fiind si unul dintre cei mai cunoscuti exploratori ai vremii

Expleditiile lui Bazil Assan au inceput in 1882, cand prin Anul Geologic International se decide

explorarea tinuturilor polare de pe Pamant. Cercetatorul si inginerul suedez Salomon August Andree propune in 1886 ca zonele polare sa fie explorate cu ajutorul balonului, initiativa care starneste curiozitatea lui Bazil Assan, care pleaca cu balonul spre expeditie.

Cativa ani mai tarziu, in 1897, Bazil Assan pleaca tot cu balonul in jurul lumii, „Calatoria imprejurul Pamantului”. Expeditia a durat 5 luni, din decembrie 1897 pana in prima jumatate a anului 1898. Assan devine astfel primul roman ce face inconjurul lumii. Traseul sau, de la vest la est, incepuse din Constanta si a trecut prin Instanbul, Cairo, Ceylon, China, Japonia, Oceanul Pacific, SUA si apoi se intoarce in Romania. 

Familia Assan a inceput industrializarea urbana a Romaniei

Cu o familie care si-a facut studiile in strainatate, Bazil Assan se scolarizeaza la Liege, Belgia, si apoi la Montreux, Elvetia. Fratele sau, Georges Assan studiaza la Anvers, Belgia si devine preşedinte al Camerei de Comert si Industrie, detine apoi functia de consilier comunal, este membru al Consiliului CEC si al Instructiunii Publice pentru invatamantul Profesional si Comercial. 

Tatal lor, George Assan, a fost unul dintre cei mai importanti negustori ai vremii, care si-a inceput cariera la Bucuresti prin comercializarea de bunuri de lux importate de peste hotare. Astazi, George Assan este cunoscut pentru constructia Morii lui Assan de pe malul lacului Colentina. Importanta morii este data de faptul ca, in 1853, George Assan pune in functiune prima instalatie industriala actionata de o masina cu aburi Siegel, adusa din Viena. Moara, cat si fabrica de paine din cladire, au functionat timp de aproape 150 de ani. Instalatia marcheaza momentul inceputului industrializarii urbane din Romania. 

Bazil Assan a fost primul posesor de automobil in Romania, conducand un Panhard cu motor de 15CP fabricat in Belgia. Acesta a fost si primul vicepreşedinte al Automobil Clubul Roman, asociatie infiintata in 1904. 

Casa Assan devine Casa Oamenilor de Stiinta in 1945

Academia Romana concesioneaza cladirea Assan in 1945 si devine Casa Oamenilor de Ştiinta, care isi are aceeasi denumire si astazi. In interior, la demisol, se afla un restaurant cu o gradina interioara ascunsa de ochii trecatorilor, iar cladirea este incadrata ca monument istoric de clasa A. Va sugeram sa popositi intr-o zi in gradina Casei Oamenilor de Stiinta si sa intrebati personalul daca puteti admira interioarele somptuoase ale cladirii.

Citește în continuare