Skip to content

(foto) Artistii si lucrarile de arta care au influentat in mod direct creatiile lui Van Gogh.

Vincent Van Gogh este unul dintre cei mai populari artisti ai vremurilor noastre iar in ultimii ani lucrarile lui sunt cercetate tot mai intens si mai amanuntit de catre istoricii de arta. Operele sale au devenit emblematice pentru miscarea post-impresionista, marcand prin paleta vibranta de culori si tusele specifice parcursul unor artisti precum Henri Matisse, Paul Gauguin, André Derain, Jackson Pollock sau Francis Bacon. 

Desi influenta lui Van Gogh este un element cheie in opera altor artisti, la randul sau a fost influentat de diverse perioade si diversi pictori sau maestri. 

Artistul olandez avea o sensibilitate si o memorie vizuala aparte. In ciuda faptului ca nu a beneficiat de o educatie artistica, nu s-a izolat de cercurile de artisti si a fost mereu inspirat atat de pictorii din generatiile anterioare cat si cei care i-au fost contemporani. A preluat elementele care il atrageau, formandu-si un stil unic care fascineaza publicul cunoscator si larg pana in ziua de astazi. 

Recent, subiectul artistilor care l-au inspirat pe Van Gogh a fost explorat de Steven Naifeh, co-autorul celei mai bine vandute biografii dedicate artistului olandez. 

Cartea ”Van Gogh and the Artist He Loved” va fi lansata pe 12 noiembrie si invita publicul sa descopere influentele pe care alti artisti le-au avut asupra olandezului. In 2011, Naifeh a publicat, dupa ani de cercetare, alaturi de Gregory White Smith, cartea ”Van Gogh: the Life” cea mai ampla biografie a artistului olandez, care a devenit la un timp scurt de la lansare un bestseller. 

Van Gogh a fost un mare admirator al printurilor Japoneze, cunoscute ca stampe. 

Utagawa Hiroshige (1857) – Van Gogh (1887) 

In timp ce locuia in Paris, a realizat o interpretare a lucrarii  ”Pruni infloriti la Kameido” a lui Utagawa Hiroshige, iar pentru a decora rama a folosit caractere japoneze preluate din alta stampa. Influentele japoneze au jucat un rol important in reprezentarile de flori de migdal sau de irisi din lucrarile urmatoare. 

Desenele artistului englez Luke Fildes au reprezentant de multe ori o sursa de inspiratie pentru interioarele din schitele si picturile lui Van Gogh. 

Luke Fildes, revista The Graphic, 1870 – Van Gogh (decembrie 1888-ianuarie 1889) 

Cand a pictat scaunul sau rustic de la Arles, l-a semnat ca fiind ”scaunul meu gol”, ideea fiind preluata dintr-un numar al revistei The Graphic, care avea pe spate o ilustratie de Fildes.

Van Gogh a fost influentat si de opera contemporanilor lui. Unul dintre acestia a fost Louis Anquetin, un artist tanar pe care olandezul l-a intalnit la Paris. 

Louis Anquetin (1887) – Van Gogh (1888) 

Desi Anquetin este rar amintit in ultimii ani, in timpul vietii era unul dintre principali reprezentanti ai artei pariziene. Lucrarea sa ”Avenue de Clichy” a fost sursa principala de inspiratie pentru panza lui Van Gogh ”Terasa de Cafenea pe timp de noapte”, intre cele doua se pot observa similitudini de culoare si compozitie. 

Legaturile dintre opera lui Van Gogh si cei 3 artisti mentionati sunt identificate si in cartea lui Naifeh, care merge mai departe si sugereaza ca olandezul a fost inspirat de catre acurarela lui Jacob Maris, ”Doua fete cantand la pian” de la o expozitie din 1881 spre a realiza faimoasa sa lurare ”Marguerite Gachet la pian”, realizata 9 ani mai tarziu. In ambele lucrari mainile pianistelor sunt redate in mod similar. 

Jacob Maris (1880) – Van Gogh (1890) 

In timpul in care Naifeh si Smith lucrau la biografia lui Van Gogh au inceput sa colectioneze lucari de arta de la sfarsitul secolului al XIX-lea care apartineau unor artisti din generatia pictorului olandez.

Pentru colectia lor, ar fi fost prea scump sa achizitioneze lucrarile originale care l-au influentat in mod direct pe Van Gogh, asa ca s-au orientat catre artisti pe care el ii admira care abordau subiecte similare, incercand sa gaseasca conexiunile dintre lucrari. 

Cartea lui Naifeh va fi lansata odata cu expozitia ”Through Vincent’s Eyes: Van Gogh and his Sources”, de la Columbus Museum of Art din Ohio, curatoriata alaturi de 

Eik Kahng. Publicatia poate fi cumparata de aici.

Mai jos puteti afla mai multe despre cele mai recente descoperiri despre creatiile lui Van Gogh.

Citește în continuare