Skip to content

Pictura “Noapte instelata” a lui Vincent van Gogh a fost redesenata cu laser pe o suprafata metalica de 3×2 centimetri. Chiar si microorganismele pot fi folosite pentru a crea adevarate opere de arta, au facut-o studenti din Miercurea Ciuc

Cercetatorii de la Universitatea ITMO din  St. Peterburg, Rusia au creat un laser care aplica vopsea pe suprafete metalice. Tehnica este atat de versatila, incat artistii pot cu usurinta sa reaplice un strat de vopsea sau sa stearga ce au pictat.

“Am dezvoltat o modalitate de a utiliza laserul pentru creea, punctual, culori pe panze metalice folosind o tehnica ce incalzeste metalul”, afirma unul dintre cercetatorii care au lucrat la punerea la punct a tehnologiei, Vadim Veiko.

Oamenii de stiinta au folosit tehnologia laserului pentru a recrea o mini versiune de 3 pe 2 centimetri a operei lui Van Gogh “Noapte instelata”. Patru minute a durat tot procesul. De asemenea, au creat si o replica, de dimensiuni mai mici, a autoportretului lui Van Gogh.

Echipa care a lucrat la crearea laserului a pornit de la o cercetare mai veche, din 2016, care studiaza modalitati de aplicare a culorilor pe suprafete din titan si otel inoxidabil. Dupa acel studiu, cercetatorii au ajuns la concluzia ca trebuie sa puna la punct o modalitate mai usoara de aplicare a culorilor pe suprafete metalice.

“Am vrut sa mergem dincolo de simpla aplicare a culorilor. Am vrut sa lucram exact ca un artist”, afirma Galina Odintsova, o alta cercetatoare care a lucrat la studiu.

Pentru acest ultim studiu, experții au incalzit metalul pana cand acesta a inceput sa se evapore. Cand materialul s-a racit, s-a format un strat subtire, solid de oxid de metal catalizator. Lumina, sub forma pensulei cu laser, a ajuns pe acesta suprafata de oxid de metal, producand un spectru de noua culori.

Galina Odintsova adauga faptul ca noua tehnica permite ca picturile realizate in acest fel sa fie usor de modificat ulterior. Iar intregul proces este de zece ori mai rapid.

In plus, operele create astfel pot rezista in medii potrivnice, fac fata agresiunilor chimice si nu au nevoie de depozitare speciala. Cercetatorii vor acum sa creeze si o versiune portabila a laserului, de dimensiunea unui creion, care ar urma sa fie folosita de artisti.

Nu e prima data cand cercetatorii folosesc tehnici inedite pentru a creea opera de arta. In Romania, la Miercurea Ciuc, in anul 2016, a fost organizata o expozitie care a cuprins peste 350 de picturi realizate din bacterii nepericuloase.

Acestea au fost create in laboratoarele de microbiologie a Universitatii Sapientia, filiala din Miercurea Ciuc. Ideea i-a apartinut conferentiarului universitar Máthé István, de la Departamentul de Bioingineriei al universitatii. Acesta a implicat in proiect mai multi liceeni din clasa a XII-a, pe care i-a invatat sa picteze cu bacterii.

Tinerii au folosit anumite desene sau imaginatia si au asezat pe mediile de cultura bacteriile microscopice, care contin pigmenti de culori diferite. Nimeni nu a stiut exact in momentul in care a asezat microorganismele cum va arata pictura. Abia dupa 24-48 de ore, cand bacteriile s-au inmultit si s-au colorat, au inceput sa prinda contur.

Citește în continuare