Skip to content

De cateva zile,Washington National Cathedral gazduieste si o statuie a lui Elie Wiesel, supravietuitor al Holocaustului nascut in Romania.

Washington National Cathedral, una dintre cladirile cele mai importante din Washington, casa pentru sute de statui ale unora dintre cei mai importanti oameni din lume (printre ei Abraham Lincoln si Martin Luther King JR) are de cateva zile si un bust al lui Elie Wiesel, supravietuitor al Holocaustului nascut in Romania.

Elie Wiesel a castigat in 1986 premiul Nobel pentru Pace pentru efortul lui sustinut de a documenta ororile Holocaustului si a devenit apreciat si de publicul larg odata cu cartea sa autobiografica Night in care povesteste experienta din cele doua lagare de concentrare in care a fost inchis.

Reprezentantii Washington National Cathedral au declarat ca alegerea lui Wiesel pentru un bust care sa fie instalat pe peretii catedralei e o decizie in identitatea celor pe care ii onoreaza – oameni cu inalte idealuri, care sunt o inspiratie pentru lumea intreaga, exemple de umanitate si etica.

Bustul lui Wiesel a fost instalat in sectiunea Human Rights care aduce omagii celor care au luptat pentru dreptate sociala, drepturile omului si bunastarea oamenilor, alaturi de busturile care ii infatiseaza pe Maica Thereza, Rosa Parks si activistul Jonathan Myrick Daniels 

Wiesel a murit in 2016 la 87 ani. S–a nascut in Sighetul Marmatiei in 1928 si a fost deportat in adolescenta in lagarul Auschwitz-Birkenau. Dupa razboi Elie Wiesel a fost jurnalist in Franta pentru 10 ani, perioada in care a refuzat sa vorbeasca despre experienta lui in lagarele naziste. La inceputul anilor 50 a publicat cartea autobiografica Night in care a povestit pentru prima data experientele cutremuratoare din lagarele naziste. In 1956 s–a mutat in Statele Unite unde a ramas pana la sfarsitul vietii. A fost profesor la Boston University, a scris peste 40 de carti in majoritatea abordand subiecte legate de Holocaust si a ajutat la crearea Muzeului Memorial al Holocaustului din America.

In 2005 a fost infiintat la Bucuresti Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” care are ca obiect de activitate identificarea, culegerea, arhivarea, cercetarea și publicarea documentelor referitoare la Holocaust, in rezolvarea unor probleme stiintifice, precum si elaborarea si implementarea de programe educationale privind Holocaustul

Citește în continuare