Skip to content

A fost descoperita o noua lucrare realizata de Van Gogh si cumparata ulterior pentru 6 lire. Anual, 300 de oameni sustin ca au un Van Gogh in colectia lor, aproape toate se dovedesc a fi falsuri.

Muzeul Van Gogh din Amsterdam a autentificat o schita preliminara de 50 pe 30 cm pentru „Barbat epuizat”, un desen pe care Vincent Van Gogh l-a facut in noiembrie 1882 cand artistul lucra la Haga. Schita desemneaza un subiect cheie, deoarece in 1890 s-a folosit de ea pentru celebrul tablou „La poarta eternitatii” in care un barbat in varsta este asezat cu capul sprijinit in maini, fie de la oboseala sau de la suferinta. 

Teio Meedendorp, unul dintre cercetatorii muzeului Van Gogh mentioneaza ca aceasta descoperire a devenit importanta pentru misiunea institutiei pe care o reprezinta: de a intelege si a cerceta opera unuia dintre cei mai cunoscuti artisti din istorie. 

Lucrarea necunoscuta a lui Van Gogh era parte dintr-o colectie olandeza privata si a fost achizitionata intre 1900 si 1910 la pretul de 6 lire, iar mai apoi a trecut in colectia unei familii. 

Momentan, nu se stie unde se afla schita intre anii 1880 si 1890 insa colectionarii au contactat recent muzeul pentru a cere autentificarea ei. Astfel, dupa cercetari minutioase a fost confirmata drept un Van Gogh original, potrivindu-se perfect trasaturilor stilistice ale artistului si asemanandu-se cu mai multe studii figurative pe care le-a facut in timpul sederii la Haga. 

Potrivit lui Meedendorp, „in ceea ce priveste tehnica si materialele folosite, schita descoperita este una tipica pentru stilul lui Van Gogh din acea perioada: creion pe hartie texturata pentru acuarela (hartie-ciocan), imaginea fiind fixata la final cu o emulsie de apa si lapte”. 

Pe spatele foii se afla o schita stearsa a unui fermier pe camp. Schita a fost lucrata in stilul caracteristic lui Van Gogh, cu linii trasate energic si expresiv. Pornind de la aceasta, artistul a dezvoltat desenul final pentru „Barbat epuizat” care se afla deja in colectia Muzeului Van Gogh. Desi cele doua lucrari par asemanatoare, se pot distinge diferente precum elementele de fundal – in desen apare un semineu si semnatura artistului, schita fiind lipsita de ele. 

„O mare parte din viata mea am dedicat-o studiului lucrarilor lui Van Gogh, in special desenelor sale. Am fost foarte fericit sa fac aceasta descoperire si mai ales fiu capabil sa am o lucrarea de-a sa necunoscuta, sa o pot cerceta atent. Desenele si schitele sale din Haga sunt interesante de privit deoarece surprind asa de bine procesul de lucru a lui Van Gogh si felul in care utilizeaza instrumentele de desen”, adauga Meedendorp. 

Modelul pentru aceste lucrari a fost Adrianus Jacobus Zuyderland, un rezident in varsta de 72 al caminelor locale pentru oamenii strazii. Zuyderland apare in peste 40 din desenele lui Van Gogh de la Haga. 

Alte dovezi care sugereaza autenticitatea lucrarii sunt scrisorile artistului catre fratele sau Theo Van Gogh in care mentioneaza atat schita, cat si desenul final. Schita poate fi datata cu precizie in ultimele saptamani ale lunii noiembrie din 1882, datorita mentiunilor pe care Van Gogh le face in scrisori.

In medie, muzeul primeste peste 300 de cereri anual, de la oameni din toata lumea care sustin ca detin o lucrare „pierduta” a lui Van Gogh. Foarte putine din acestea ajung sa fie cercetate de muzeu iar un numar si mai mic ajung sa fie autentificate. 

Schita descoperita este expusa in cadrul muzeului pana in 2 ianuarie 2022, dupa care se va intoarce in colectia proprietarilor.

In 1888, Van Gogh a plecat din Paris si s-a mutat in Sudul Frantei unde a pictat „Dormitor din Arles”, „Floarea soarelui”, „Noapte instelata” si faimoasele autoportrete cu urechea bandajata.

Tablourile create pe masura ce starea sanatatii mintale i se deteriora sunt considerate punctul culminant al carierei lui.

In ziua de 27 iulie 1890, Van Gogh s-a impuscat in piept si a murit la 30 de ore dupa accident. Glontul nu l-a omorat, a reusit sa ajunga la spitalul Auberge Ravoux unde lipsa unui chirurg pe sectie a dus la stingerea acestuia din viata pe parcursul a doua zile. Conform spuselor fratelui sau care a fost alaturi de el in acele ore, ultimele cuvinte ale lui Van Gogh au fost „Tristetea va ramane pentru totdeauna.”

Mai multe detalii despre locul in care Van Gogh a pictat ultimul tablou puteti descoperi mai jos.

In timp ce arta se concentreaza tot mai mult pe productiile contemporane, popularitatea lui Van Gogh este in continua crestere iar lucrarile sale, inclusiv schitele, sunt vandute pentru sume de bani din ce in ce mai mari. Dupa expozitia-imersiva care s-a dovedit a fi marea vedeta a pandemiei, putand fi vizitata in conditii de distantare sociala, chiar si din masina in unele cazuri, creatiile pictorului olandez inspira noi inovatii in lumea artei: parfumuri care vor insoti tablourile, imagini recreate din drone sau miniaturi realizate cu laserul.

Citește în continuare