Skip to content

MOON, un nou concept de oras al viitorului va fi construit pe 4 continente in urmatorii ani. Va fi cea mai mare sfera din lume si va avea o zona in care va fi recreata suprafata lunara. Va include mall-uri, hoteluri, cluburi intr-o nava extraterestra, sali de concerte si centre de afaceri.

Arhitectii Michael R.Henderson si Sandra G.Matthews si-au propus sa creeze cel mai spectaculos resort din lume, cu un aer futurist asa cum se poate vedea de obicei numai in filmele SF. „MOON” va fi o reproducere la cea mai mare scara recreata pana acum a Lunii, satelitul natural al Pamantului si va fi cea mai mare sfera existenta pe planeta noastra.

Pentru inceput, conceptul de oras al viitorului MOON va fi construit pe 4 continente: Asia, Mena (Orientul Mijlociu si Africa de Nord), Europa si America de Nord. Proiectul include atat partea de ospitalitate dar si divertisment, educatie, atractii pentru intreaga familie, tehnologie, turism spatial si mediul inconjurator. 

MOON va imbina cele mai noi inovatii din arhitectura, inginerie, design si arta. Se va intinde pe 515.000 metri patrati, va atinge cel putin 224 metri inaltime iar diametrul sferei va fi de 198 de metri. Aceste dimensiuni vor fi ajustate in functie de legislatia fiecarei zone in parte, existand posibilitatea de extindere a acestor cifre.

Spre deosebire de multe alte cladiri despre care se scrie ca ar fi sfera, cand in realitate au structuri de tip dom, MOON va fi una din putinele constructii din lume care vor avea cu adevarat forma sferica, cat mai apropiata de cea a Lunii.

Pentru 500 de dolari, vizitatorii vor putea realiza o excursie de 90 de minute intr-o zona care imita intocmai suprafata lunara si va include o posibila colonie care ar putea fi construita pe Luna. 

Se estimeaza ca MOON va gazdui 10 milioane de oaspeti anual dintre care 2,5 milioane sunt asteptati in zona lunara care se va intinde pe 4 hectare. Intreg proiectul va costa 5 miliarde de dolari si este planuit sa fie realizat pe o perioada de 4 ani, cu 12 luni de pregatire inainte, pentru a testa terenul si zona in privinta rezistentei.

Sfera va fi asezata pe o suprafata semicirculara impartita in mai multe discuri: discul inferior va include receptia, un centru de afaceri, o zona pentru conferinte, un depozit, intregul departament tehnic si un loc special de intalnire. Discul median va avea sali pentru evenimente, restaurante, cafenele, spa-uri si centre de wellness, o zona pentru evenimente, spectacole cu pana 5.000 de oameni, un parc de joaca pentru copii si pentru adolescenti, un teatru si un alt centru de afaceri. Ambele discuri vor fi dispuse sub nivelul pamantului dar vor fi inconjurate de verdeata. Discul superior va avea o piata interioara, lobby-ul unui hotel, zone de relaxare, restaurante, buticuri, teatre, cluburi de noapte, casino, magazine si centre pentru intreceri. Deasupra va fi dispus un disc-terasa cu o plaja cu piscina, laguna artificiala, sali de sport, un centru acvatic, un amfiteatru, zone verzi si zone de relaxare. De la nivelul terasei va fi dispusa sfera propriu-zisa cu un hotel cu cel putin 20 etaje si 4000 de camere. Deasupra acestor discuri si a hotelului vor fi create „suprafata lunara si colonia lunara” care ocupa aproape jumatate din spatiu.

Sistemul de transport se va numi „Lunar Shuttle” si va circula de la discul inferior, sub forma spiralata, pana pe acoperisul hotelului, in zona lunara.

In galeria foto de mai jos veti putea vedea schitele zonelor descrise mai sus, inclusiv clubul care va fi dispus intr-o nava extraterestra.

Citește în continuare