Skip to content

Un student de 25 de ani a convins compania Lego sa reproduca „Noaptea instelata” a lui Van Gogh.

Consiliul de Evaluare al companiei LEGO a revizuit 35 de idei de produse trimise de membrii fan-clubului sau si a ales un castigator. Este vorba despre Truman Cheng, un student de 25 de ani din Hong Kong cunoscut in lumea iubitorilor de lego cu pseudonimul „LegoTruman” care a propus o recreatie din lego a tabloului „Noapte instelata” a lui Van Gogh.

De la lansarea proiectului LEGO Ideas din 2008, compania a ales 41 de seturi create de fani din intreaga lume si le-a scos spre vanzare.

Proiectul „Lego Ideas” le ofera fanilor LEGO sa propuna anual idei noi pentru noile seturi de joc care vor fi lansate. Orice propunere care primeste cel putin 10.000 de voturi intra in Consiliul de Evaluare. Ideea castigatoare va fi recreata de comapania daneza si adaptata pentru a respecta directia vizuala a celorlalte jucarii lansate. Ulterior, designerul castigator primeste 1% din vanzarile setului respectiv.

In cazul lui Truman Cheng, cei de la LEGO au facuta publica imaginea setului creat de acesta insa au tinut sa mentioneze ca varianta comerciala va arata diferit.

Cheng a creat „Noaptea instelata” din 1552 de piese lego si o figurina a pictorului Vincent Van Gogh care poate fi asezata langa joc, in fata unui sevalet cu panza.

Versiunea creata de Cheng este considerata unica prin faptul ca foloseste piese foarte subtiri de lego pentru a recrea nuantele de albastru, indigo si galben regasite in pictura lui Van Gogh.

Cheng a acordat un interviu site-ului Lego Ideas in care povesteste ca este doctorand in Hong Kong unde cerceteaza domeniile roboticii medicale si a endoscoapelor chirurgicale controlate magnetic.Crearea setului castigator imbina pasiunile sale pentru desen, pictura digitala si crearea de animale si personaje fantastice din piese de lego. 

Contul sau de Instagram – LegoTruman– este dedicat realizarii de figurine ale personajelor sale preferate din filme sau animatii: Jack Sparrow din „Piratii din Caraibe”, Baby Yoda din „Mandalorian”, Edward Scissorhands, Sesame Street, Star Wars, Disney sau trupa Gorillaz.

Truman se declara un mare fan al operelor lui Van Gogh si este fascinat de amestecurile de culori si tehnica prin care maestrul olandez si-a lasat amprenta asupra fiecarei panze pe care a pictat-o. 

Truman Cheng in vizita la o expozitie care reface faimosul dormitor al lui Van Gogh din Arles

In luna iunie a anului trecut, a aparut seria Lego Art cu piese 2D destinate adultilor in care pot fi recreate tablouri cu Mickey Mouse, Harry Potter, Iron Man si membrii trupei The Beatles.

Singurul artist inclus pana acum in seturile Lego a fost Andy Warhol prin intermediul unui kit cu „Marilyn Monroe” in care portretul actritei poate fi recreat in patru scheme de culori diferite. La final, lucrarea poate fi agatata pe perete, avand inclusa si o piesa cu semnatura lui Warhol. Setul poate fi cumparat de aici.

Alte cadouri si jucarii pentru iubitorii de arta puteti descoperi mai jos.

Mai jos puteti gasi peste 1000 de lucrari ale lui Van Gogh puse la dispozitie de muzeele olandeze.

Citește în continuare