Skip to content

Actorul John Wayne e considerat rasist. O expozitie dedicata lui a fost inchisa in California. Iar aeroportul care ii poarta numele isi va schimba denumirea

Parte din campania de suport impotriva atitudinilor rasiste, Black Lives Matters, Universitatea de Arte si Cinematografie din California a decis sa desfiinteze o expozitie dedicata actorului John Wayne.

Desi universitatea nu a facut precizari suplimentare cand a anuntat ca inlatura din scoala expozitia dedicata lui Wayne, motivatia deciziei are in spate protestele fata de un interviu pe care John Wayne (care a murit in 1979) l-a acordat revistei Playboy in 1971.

“Cred in suprematia albilor, pana cand negrii vor fi suficient de educati. Nu cred in ideea de a le oferi responsabilitati si pozitii de conducere oamenilor iresponsabili; nu putem peste noapte sa fim la picioarele negrilor si sa le oferim orice pozitie de conducere” a spus Wayne in acel interviu.

Declaratiile lui Wayne au mai aparut in atentia publica acum un an cand un student al universitatii a protestat in fata expozitiei dedicata actorului avand afisate citate din acest interviu. La vremea respectiva, universitatea nu a vrut sa inchida expozitia. Acum insa a anuntat ca tot fondul expozitional va fi arhivat si va fi pus la dispozitia studentilor la cerere, dar nu va mai fi expus public.

Decizia de a inchide aceasta expozitie vine la doua saptamani dupa ce democratii din California au inceput demersurile pentru schimbarea numelui aeroportului John Wayne din Santa Ana, in baza acelorasi acuzatii – “limbaj rasist”.

Democratii californieni vor ca aeroportul sa revina la numele initial: Orange County.

Propunerea a fost comentata de presedintele Trump pe twitter drept o mare prostie, iar fiica actorului – care a fost un suporter al lui Trump in precedenta sa campanie electorala – declara la vremea respectiva “ Daca John Wayne ar mai fi fost in viata, ar fi fost el aici sa-l sustina pe Trump pentru ca America are nevoie de lideri ca el”

John Wayne (1907-1979) a fost multi ani simbolul masculinitatii americane, fiind protagonistul unora dintre cele mai cunoscute filme western.

A jucat in peste 140 de filme si este detinatorul unui premiu Oscar pentru cel mai bun actor, pentru rolul sau din filmul True Grit. Cinefilii si-l reamintesc din alte roluri iconice in filme ca Rio Bravo The Quiet Man sau The Longest Day.

Citește în continuare