Skip to content

Autorii romanelor „Trainspotting” si „American Psycho” scriu impreuna serialul “American Tabloid”

Irvine Welsh si Bret Easton Ellis, cei care au scris „Trainspotting” respectiv „American Psycho” lucreaza impreuna pentru un serial bazat pe cultura presei tabloide din Statele Unite.

Filmul are drept titlu de lucru, „American Tabloid” si va analiza o redactie a unei publicatii saptamanale care ofera publicului stiri false, iar angajatii sunt departe de orice corectitudine politica, moralitate sau etica.

In America primele stiri senzationale, la limita dintre realitate si adevar, au aparut in 1920, termenul tehnic in jurnalism cu care a fost incadrat curentul acesta de presa a fost Jazz Journalism.

Stilul s-a transformat de la sensationalism la multe stiri false si a fost incadrat tehnic in “yellow Journalism”, de la benzile sau stelutele galbene care marcau orice titlu pe pagina pentru a atrage atentia cititorilor.

Joseph Pulitzer, care a inspirat premiul pentru jurnalism in America, a avut un ziar la inceputul secolului trecut New York World care se baza pe stiri senzationale, pe yellow journalism, si facea bani din volumul stirilor: un ziar al lui costa 2 centi si avea 12 pagini, in timp ce toate celelalte ziare aveau 4 pagini tot la 2 centi. New York World prezenta insa multe stiri cu crime, accidente scrise senzationalist.

Astazi, presa tabloida este diversificata pe sectiuni de public, in format mic de ziar sau pe format mare, cu vanzari in supermarketuri ca sa ajunga la publicul larg si cu site-uri in care se pastreaza stirile scrise cu galben ca sa atraga mai mult atentia.

American Tabloid, serialul la care lucreaza  Irvine Welsh si Bret Easton Ellis ar putea fi o analiza dura a directiei in care a mers presa tabloid in America, cu vedetele de carton pe care le-au produs inregistrarile cu partide de sex lasate la liber in online si cu minciunile care au transformat oameni lipsiti de moralitate in politicieni.

Si Welsh si Easton Ellis au capacitatea sa surprinda intr-un mod analitic, dar care sa devina de referinta pentru cinema sau televiziune, societatea in care traim.

Irvine Welsh a publicat 15 carti, intre care „The Acid House”, „Ecstasy”, continuarea „Trainspotting” („T2”) si „Filth”, dar si doua piese de teatru.

In afara de „American Psycho”, scriitorului american Bret Ellis mai are si alte carti care au fost transformate in filme „Less Than Zero”, „The Rules of Attraction” si „The Informers”. El a scris scenariul pentru „The Canyons” al lui Paul Schrader.

Citește în continuare