Skip to content

Documentarele „Tatal nostru”, de Andrei Dascalescu, si „Acasa”, de Radu Ciorniciuc, au fost premiate la Sarajevo Film Festival.

Aseara in cadrul galei de inchidere a Festivalului de Film de la Sarajevo desfasurata online, documentarul „Tatal nostru” a primit premiul special al juriului, in valoare de 2.500 de euro, iar filmul „Acasa”  premiul pentru Drepturile Omului (in valoare de 3.000 de euro, acordat de Regatul Olandei).

Sapte productii romanesti, intre care patru documentare, au fost selectate in competitiile Festivalului de Film de la Sarajevo 2020.

Cel mai bun lungmetraj a fost desemnat „Exil” (Germania, Belgia, Kosovo), de Visar Morina, care a primit 16.000 de euro. Titlul de cel mai bun regizor a revenit lui Ru Hasanov pentru „The Island Within” (Azerbaidjan, Franta), iar premiile pentru cea mai buna actrita si cel mai bun actor au revenit Mariei Škaričić pentru „Mare” (Elvetia, Croatia), respectiv lui Vangelis Mourikis pentru „Digger” (Grecia, Franta).

Andrei Dacalescu se afla la al doilea film in care exploreaza laturi emotionale ale familiei sale. Primul documentar a fost Constantin si Elena, despre bunicii sai, un documentar care a avut un parcurs foarte frumos in festivalurile internationale.

Acest al doilea documentar vorbeste despre sosirea pe lume a fiului sau si pune in balanta emotiile de tata cu intrebarile legate de educatia pe care o poate asigura un proaspat parinte care a crescut fara tatal lui.

Dascalescu este si initiatorul Festivalului de film de la Piatra, un festival care pentru cativa ani a insuletit comunitatea din Piatra Neamt, dar n-a fost niciodata sustinut de autoritatile locale.

Lungmetrajul de debut al lui Radu Ciorniciuc, premiat la Sundance, la DOK.fest Munchen si Cracovia FF, desemnat cel mai bun lungmetraj din sectiunea Zilele Filmului Romanesc la TIFF 2020, va rula in cinematografele in aer liber din Romania incepand cu 18 septembrie.

Aici puteti afla intreaga poveste a realizarii acestui documentar, dintr-un interviu cu Radu Ciorniciuc.

Filmul va avea parte de trei proiectii speciale, organizate in parteneriat cu Asociatia Parcul Natural Vacaresti, chiar in interiorul parcului, pe 15, 16 si 17 septembrie. La proiectii vor putea participa cate 60 de spectatori si vor include tururi prin Parcului Natural Vacaresti, ghidate de copiii familiei Enache, protagonistii filmului. Filmul va fi lansat pe HBO GO pe 15 octombrie.

Citește în continuare