Skip to content

Pentru experiente nepretuite la TIFF 2020, un interviu cu Radu Ciorniciuc, regizor „Acasa”: „Vali, personajul principal, a plans la Sundance la finalul proiectiei”

Editia din acest an a Transilvania Film Festival prezinta in sectiunea documentar unul dintre cele mai premiate filme de gen romanesti in acest moment. „Acasa” povestea unei familii care a locuit multi ani in Delta Vacaresti, fara acte si fara scoala, care ajunge sa fie reintegrata in societate.

Filmul a castigat deja premii la Festivalul de la Salonic, premiul special la World Cinema Documentary, Sundance Film Festival, SUA, si marele premiu la DOK.fest Munchen, Germania si a devenit eligibil pentru nominalizarea la Oscar 2021.

El va putea fi vazut in TIFF joi 6 august si duminica 9 august, la proiectii vor fi prezenti Radu Ciorniciuc, alaturi de producatoarea Monica Lazurean-Gorgan si editorul Andrei Gorgan

Va puteti cumpara bilete de aici

E o editie in care mai mult ca niciodata achizitiile de bilete se fac online sau se platesc cu cardul, pentru ca partenerul traditional al TIFF, Mastercard, incearca sa le faca cat mai accesibile procedurile de achizitii pentru fiecare spectator. Mai mult chiar, ii rasplateste pe spectatorii care platesc cu cardul Mastercard cu acces la mult mai multe filme, printr-un concurs ale carui detalii le veti descoperi mai jos.

Pentru o experienta nepretuita la TIFF 2020, inainte de a vedea filmul „Acasa”, cititi acest interviu cu Radu Ciorniciuc, cel care s-a aflat in spatele realizarii acestui documentar multi premiat.

Cum ai descoperit Delta Vacaresti? Cum a fost prima ta vizita in Delta Vacaresti?

In 2016, cand am aflat ca Delta Vacaresti, o groapa de gunoi abandonata in mijlocul orasului, va primi statutul de arie naturala protejata, am decis impreuna cu Lina Vdovii sa facem un reportaj despre asta. Am sosit acolo cand utilajele primariei curatau gunoaiele de pe dig. In primul rand, ne interesa sa aflam ce parere au locuitorii din cartierele din jur despre felul in care o sa se schimbe locul, asa ca am inceput sa facem interviuri cu ei. Cativa ii blestemau pe cei care locuiau in groapa in ultimii 20 de ani. Stiam ca e cel putin o familie care mai locuieste acolo, insa, nu eram foarte siguri ca o vom gasi. Am ajuns la acea familie dupa ce i-am intalnit pe doi dintre baietii lui Gica Pescarul, care se jucau prin stuf. Ei ne-au dus la tatal lor si de acolo a pornit totul.

Pe de o parte, ai sustinut in toti acesti ani demersul familiei Enache sa se integreze in societate, in jungla urbana asa cum este des descrisa traiectoria lor atunci cand se vorbeste despre filmul „Acasa”. Pe de alta parte, ai urmarit demersurile legislative de transformare a Deltei Vacaresti intr-un parc national, un proces care a durat ani de zile. In ambele cazuri, punctul comun sunt autoritatile care au permis existenta unui astfel de trai. Care crezi ca este principala problema a autoritatilor cand vine vorba de familii care traiesc la limita subsistentei?

Din multe puncte de vedere, autoritatile si sistemul de asistenta sociala sunt depasite.
Sunt comunitati in tara noastra unde locuiesc sute de familii nevoiase si unde, in cadrul primariilor, lucreaza cate un singur asistent social. Nu este si cazul Bucurestiului, insa. Daca verifici bugetele alocate pentru integrarea cetatenilor saraci, vei vedea ca sunt destui bani si servicii pentru a-i aduce mai aproape de linia de plutire a existentei. Problema este lipsa de pregatire a multora dintre cei care trebuie sa se ocupe cu adevarat de aceste lucruri. Nu poti face mediere cu oameni care nu stiu sa faca asta, cu oameni care sunt blazati si carora le este mai usor sa judece, sa discrimineze, decat sa inteleaga si sa ajute.

Filmul are o miza sociala, care in viata reala s-a concretizat in scolarizarea tuturor celor 11 copii, un teren cu casa langa Bucuresti si acte pentru toata familia. Ai avut vreodata vreo frica legata de aceasta miza sociala pe care ai decis sa o transformi in film?

N-am avut nicio frica, desi au fost momente in care imi doream ca lucrurile sa decurga mai bine, mai putin traumatizant pentru copii. Insa, munca pentru integrarea sociala a unor oameni are nevoie de ani ca sa dea rezultate. Aceste familii traiesc aproape dintotdeauna la limita saraciei extreme. Sa rupi ciclurile generationale de saracie, abuz, discriminare, in care acesti oameni sunt prinsi, necesita dedicare si perseverenta. Proiectul social „Acasa” a beneficiat de expertiza si de munca unor profesionisti desavarsiti. Nu mi-a fost frica nicio secunda ca vom da gres.

Vali, personajul principal, a fost cu noi la Sundance si a plans la finalul proiectiei. S-a simtit mandru ca a crescut atat de mult in ultimii patru ani, ca s-a integrat in oras, ca are un job bun, ca are propria familie, ca este placut de prietenii lui si aplaudat de o sala intreaga.

Cand te-ai decis ca povestea familiei Enache sa devina documentar?

Cand am filmat prima data cu copiii, in timp ce se jucau in natura. Felul in care interactionau cu plantele, pestii, apa, animalele, m-a facut sa vreau sa le spun povestea intr-un mod mai complet, mai profund, mai aproape de ceea ce eu vedeam in ei.

Ce ai face diferit in relatia ta cu familia Enache?

Absolut nimic. Ca in orice relatie, am invatat unii de la altii si am crescut impreuna. Tin mult la relatia asta, intocmai pentru ca ne leaga niste experiente speciale pe care le-am trait impreuna.

Care au fost reactiile lor cand au vazut pentru prima data filmul? Dar cand i-ai anuntat de primul premiu international castigat, apoi de urmatoarele?

Vali, personajul principal, a fost cu noi la Sundance si a plans la finalul proiectiei. S-a simtit mandru ca a crescut atat de mult in ultimii patru ani, ca s-a integrat in oras, ca are un job bun, ca are propria familie, ca este placut de prietenii lui si aplaudat de o sala intreaga.

S-au bucurat foarte mult si pentru premii. In procesul nostru de documentare, ei au fost dintodeauna implicati; munca a fost a noastra, iar recunoasterile din festivaluri au fost pentru ceea ce am reusit sa construim impreuna.

Ce reprezinta pentru tine filmul documentar? Si evident, „Acasa”, primul tau documentar?

Filmul documentar, atunci cand este facut cu pasiune, onestitate si dragoste, este un mediu care ne ajuta sa intelegem atat lumea din noi, cat si pe cea din jur mai bine.

Filmul a castigat deja premii la Festivalul de la Salonic, premiul special la World Cinema Documentary, Sundance Film Festival, SUA, si marele premiu la DOK.fest Munchen, Germania, si nominalizarea la Oscar 2021. Care sunt reactiile publicului international?

Filmul inca nu a fost nominalizat la Oscar, desi ne dorim mult sa se intample asta. A devenit, prin premiul pe care l-a primit la Festivalul de Film de la Cracovia, eligibil pentru a fi luat in considerare pentru nominalizare. Publicul international a primit foarte calduros acest film si ma bucur mult ca, desi este un film romanesc, filmat in Romania, el a reusit sa creeze intelegere si emotie in strainatate, indiferent de tara in care a ajuns.

Dupa TIFF unde mai pot vedea romanii documentarul?

Filmul va avea premiera nationala la TIFF, va rula in deschiderea One World Romania, va circula in festivalurile de la noi si va putea fi vazut in cursul acestui an pe HBO GO. De asemenea, colegii mei lucreaza pentru ca filmul sa fie proiectat in marile orase din Romania la sfarsitul verii. Vom publica toate detaliile pe pagina noastra de Facebook, unde regasiti si povesti de pe parcursul demersului nostru. https://www.facebook.com/acasathefilm/

Cum s-a inteles jurnalistul Radu cu regizorul Radu? Ai fost vreodata in conflict cu ideile tale despre cum sa arate materialul?

Au fost conflicte constante, care au dus de multe ori la stari de confuzie. Insa, cu ajutorul unei echipe extraordinare, am reusit sa ies intotdeauna de acolo, cu mintea clara si cu chef de treaba.

Cum ai gasit echipa de productie a filmului?

Initial am lucrat cu alti jurnalisti, din cercul meu de apropiati: Lina Vdovii (scenariu) si Mircea Topoleanu (co-DoP). Apoi, cand am decis sa fac un film de lungmetraj, am cerut ajutorul Monicai Lazurean-Gorgan, despre care stiam ca are o experienta bogata in productia de film international si care, la randul ei, a cooptat o echipa fantastica.

Ce si unde este acasa pentru tine?

Acasa este oriunde este familia mea.

*

„Acasa” va fi prezent la festivalul de film de la Sarajevo in august si ,pentru ca este coprodus alaturi de HBO EUROPE, dincolo de parcursul festivalier, se va vedea in toamna pe ecrane in aer liber si pe HBO GO.

Filmele de la TIFF nu se opresc niciodata. Daca nu veti putea vedea toate filmele pe care vi le-ati propus, participati la concursul oganizat de Mastercard si puteti castiga bilete duble la alte filme sau – daca platiti cu telefonul –  abonamente la platforma unde veti gasi de-a lungul intregului an cele mai importante productii din festival, dar si multe alte filme independente.
Platiti cu cardul vostru Mastercard la orice punct de plata TIFF, contactless sau online, trimiteti valoarea tranzactiei prin sms la 1704 si puteti castiga bilete si abonamente TIFF unlimited pe 1, 3 sau 6 luni.

Citește în continuare