Skip to content

Istoria posterelor pictate de la turneul de tenis Roland Gaross. Toate cele 41 de tablouri din proiectul arta la tenis.

De 40 de ani, Federatia Franceza de Tenis (cea care organizeaza turneul de la Roland Garros) are un proiect special pentru promovarea turneului de grand slam: artisti contemporani realizeaza posterul oficial al festivalului.

Artistii, care sunt alesi din toata lumea cu ajutorul unui curator, Fabrice Bousteau –redactorul sefl al revistei Beaux Arts –, sunt invitati cu un an inainte de a face lucrarea lor la turneu; simt astfel atmosfera din interior, inteleg munca din culisele turneului si de foarte multe ori isi amintesc de copilarie, pentru ca toti au urmarit macar o data un meci de tenis de la Roland Garros.

Proiectul a fost creat pentru a arata legatura emotionala dintre arta si sport, si pentru a duce tenisul – un sport al elegantei – in mediile culturale.


Anul acesta posterul a fost creat de artistul Pierre Seinturier si surprinde momentele intense de pregatire a terenurilor inainte de a intra sportivii in arena.

Seinturier spune ca a creat acest poster ca un omagiu pentru cei 189 de muncitori care pregatesc terenul pe toata durata turneului pe toate cele 33 de terenuri care sunt active.


Pierre Seinturier este un artist francez care s-a nascut in 1988 (la 8 ani de la debutul acestui proiect artistic de la Roland Garros), e absolvent al  Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs  si e recunoscut pentru tehnica sa care combina ilustratia si pictura cu colajele din print-uri.

El este autorul al celui de-al 41 –lea poster artistic al turneului.

Romania este atasata emotional de acest turneu de tenis. La noi in tara cele mai multe terenuri sunt pe zgura, suprafata de joc de la Roland Garros, iar istoricul viictoriilor romanilor este foarte bogat.

Ilie Nastase a castigat aici in 1973, Virginia Ruzici (actualul manager al Simonei Halep) a castigat in 1978, iar pentru noi Simona Halep, cu cele 3 finale jucate, dintre care una castigata in 2018, e un mare motiv de bucurie si de mandrie. Halep a castigat acest turneu si la juniori.

Anul acesta, din cauza pandemiei, turneul de la Roland Gaross se desfasoara intre 21 septembrie si 11 octombrie.

Iata toate cele 41 de postere create de artisti din toata lumea pentru Roland Garros.

Citește în continuare