Skip to content

„Dosarele X” va fi relansat sub forma unui serial animat de comedie, X-Files: Albuquerque.

Seria de animatie intitulata „X-Files: Albuquerque” are deja un scenariu stabilit care va fi produs de Fox Entertainment impreuna cu 20th Television. 

Serialul prezinta echipa a doua a X-Files, alcatuita din agenti care investigheaza cazuri ridicole si stupide, cazuri de care cei doi detectivi Mulder si Scully nu au timp sa se ocupe.  

Chris Carter, creatorul faimosului serial, va fi producator executiv, in timp ce Rocky Russo si Jeremy Sosenko vor scrie scenariul si vor fi, de asemenea, producatori executivi alaturi de Gabe Rotter, responsabil pentru reluarea „The X-Files” la Fox. 

Animatiile vor fi create de Bento Box. In prezent, actorii Gillian Anderson si David Duchovny nu sunt implicati in proiect.

Scenaristii proiectului Dosarele X: Albuquerque, Russo si Sosenko, au colaborat anterior la lungmetrajul „Movie 43”, precum si la „Brickleberry” difuzat pe Comedy Central si „Paradise PD” de pe Netflix. 

Celebrul serial original „Dosarele X” a rulat timp de noua sezoane pe canalul Fox, din 10 septembrie 1993 pana pe 19 mai 2002. 

La inceputul anului 2016 a aparut un sezon format din sase episoade, iar in urma succesului pe care l-a avut acesta, Fox a creat si al 11-lea sezon, tot de zece episoade, care a avut premiera pe 3 ianuarie 2018.

Serialul a inspirat doua lungmetraje SF, in care Duchovny si Anderson au reluat rolurile agentilor speciali Mulder si Scully, filmul din 1998 „The X-Files”, o continuare a seriei TV si productia „The X-Files: I Want to Believe”, lansata in 2008.

Anderson a mentionat dupa finalizarea ultimului sezon ca nu intentioneaza sa mai interpreteze vreodata rolul lui Scully.

David Duchovny si Gillian Anderson au jucat rolul de agenti Fox Mulder si Dana Scully, personajele lor din Dosarele X si in „Springfield Files” al zecelea episod din cel de-al optulea sezon „The Simpsons”.

Difuzat initial in Statele Unite in ianuarie 1997, episodul a fost scris de Reid Harrison si regizat de Steven Dean Moore si prezinta numeroase referinte la seria „Dosarele X”.

Al Jean si Mike Reiss, scenaristii care au revenit la The Simpsons pentru a produce acest episod in timp ce se aflau sub contract cu Disney, au castigat un premiu Annie pentru munca lor.

Serialul „Dosarele X” din 1993 se concentreaza in jurul agentilor speciali FBI Fox Mulder (David Duchovny) si Dana Scully (Gillian Anderson), care investigheaza cazuri marginalizate, nesolutionate, cu fenomene paranormale.

Mulder crede in existenta extraterestrilor si a paranormalului, in timp ce Scully, un medic sceptic, trebuie sa analizeze stiintific descoperirile lui Mulder, oferind teorii rationale alternative, care sa il readuca la cazurile principale.

La inceputul serialului, ambii agenti devin pioni intr-un conflict major si ajung sa aiba incredere doar unul in celalalt si alti cativa oameni. In plus, cei doi descopera o agenda a guvernului pentru a tine secreta existenta vietii extraterestre.

„Dosarele X” s-a inspirat din seriale de televiziune de succes care au prezentat elemente de suspans si fictiune precum „The Twilight Zone”, „Night Gallery”, „Tales from the Darkside”, „Twin Peaks” si „Kolchak: The Night Stalker”. 

Atat serialul in sine cat si actorii principali Duchovny si Anderson au primit numeroase premii si nominalizari. A fost cel mai longeviv serial de science fiction din istoria televiziunii americane.

Show-ul a fost nominalizat de 12 ori la Globurile de Aur, castigand 5 trofee. Prima nominalizare a venit in 1994, cand serialul a obtinut premiul pentru cel mai bun serial dramatic. David Duchovny a castigat un Glob de Aur in 1996 pentru cel mai bun actor in rol principal.

Pentru interpretarea lui Scully, Anderson a castigat numeroase trofee printre care Screen Actors Guild Award in 1996 si 1997, un premiu Emmy in 1997 si un Glob de Aur pentru cel mai bun rol principal feminin intr-o serial dramatic. 

Citește în continuare