Skip to content

In Portugalia s-a deschis un centru cultural dedicat vinului, intins pe 35.000 de metri patrati. Include 6 muzee, 9 restaurante si o scoala de vin.

Lumea Vinului (World of Wine) s-a deschis recent si include sase muzee captivante, noua restaurante, o scoala de vin si o galerie de arta. Ansamblul este situat in Vila Nova de Gaia, un oras situat langa Porto, bine cunoscut pentru productia de vinuri apreciate.

O serie de foste pivnite in care se depozita vinul a fost transformata in World of Wine, o cladire de peste 35.000 de metri patrati. Spatiul este organizat astfel incat oricine poate afla istoria viticola a Portugaliei, precum si povestile despre patrimoniul creat de aceasta indeletnicire. 

Vizitatorii vor descoperi in World of Wine podgorii, soiuri de struguri, tipuri de soluri, informatii despre clima si altitudini, dar si despre tehnicile de vinificatie portugheze, majoritatea fiind prezentate in documentare video.

Ridicat peste o serie de pivnite nemaifolosite de nimeni, centrul World of Wine ofera pe langa spatiile expozitionale si o piata publica cu o panorama asupra orasului.

Un punct de interes pentru turisti este un stejar gigantic de pluta, materialul principal din care se fabrica topurile sticlelor, procesul fiind explicat in amanunt in timpul turului. 

World of Wine cuprinde si o colectie impresionata de pahare, peste 1000, cel mai vechi datand din anii 7000 i.Hr.

Complexul muzeal cuprinde informatii si despre domenii conexe vinului, cum ar fi productia de dopuri de pluta si cea de sticla, doua caracteristici absolut esentiale viticulturii. Exista si o fabrica de ciocolata care are si o parte muzeala, unde vizitatorii pot afla cat de importanta a fost Portugalia in crearea acestui dulce. 

A doua faza a proiectului va include Porto Fashion & Fabric Museum, dedicat materialelor textile si modei. Acesta va fi deschis publicului incepand din noiembrie 2020. 

Aceasta investitie de peste 100 de milioane de euro a creat un nou pol cultural al regiunii, cu o atentie sporita gastronomiei si culturii locale.

Proiectul a fost demarat in urma cu cinci ani si investitia totala a ajuns la 105 milioane de euro. Desi presa locala a mentionat de mai multe ori ca localnicii nu au fost de acord la inceput cu investitia, crezand initial ca aceasta va schimba radical arhitectura orasului, au fost incantati sa descopere ca din vechile pivnite nemaifolosite de nimeni, investitorii au ridicat un ansamblu care se integreaza foarte bine in specificiul local. 

Citește în continuare