Skip to content

5 muzee in aer liber de vizitat in aceasta toamna in Romania

Ultimii doi ani ne-au ajutat sa redescoperim locuri foarte frumoase din Romania, iar culorile toamnei care se apropie vor transforma peisajele in opere de arta. Pentru ultimele zile de vacanta, dar si pentru wee endurile de toamna este bine de stiut faptul ca in Romania se gasesc o serie de muzee in aer liber, multe dintre acestea din categoria celor etnografice. Cu o infatisare aparte si elemente care dateaza de sute de ani, muzeele de mai jos pot fi alegerea ideala pentru cei care vor sa descopere patrimoniul cultural national imbinat cu o plimbare relaxanta in natura.

Considerat unul dintre cele mai frumoase muzee in aer liber din Romania, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Sibiu incanta vizitatorii cu casele traditionale restaurate si peisaje idilice.

Muzeul in aer liber este amplasat in cadrul rezervatiei naturale Dumbrava Sibiului si dispune de aproximativ 10 kilometri de alei, un lac, iar turistii au la dispozitie inclusiv plimbari cu trasura, cu barca pe lac sau plimbari cu sania in timpul iernii. Muzeul ASTRA cuprinde peste 400 de case si anexe gospodaresti, iar cei care ii calca pragul au ocazia sa se bucure totodata si de diferite ateliere mestesugaresti, animatii muzeale, dansuri traditionale sau alte activitati organizate in functie de perioada de vizitare, dar si de restrictiile impuse recent.

Cel mai vechi monument al muzeului este Biserica din Dretea, judetul Cluj, o constructie care dateaza din anul 1672, in cadrul careia se remarca o pictura extrem de bine conservata. Totodata, de neratat sunt si vizitele la gospodaria lipoveneasca din Mahmudia, gospodaria pastorala din Poiana Sibiului si cea din Stanesti, cele doua gospodarii din satul gorjean Galesoaia, dar si moara de vant din Curcani.

Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA se poate vizita in intervalul 8:00 – 21:00, iar interioarele gospodariilor sunt deschise doar partial, de miercuri pana duminica, in functie de conditiile meteo, intre orele 09:00 – 17:00.

Situat chiar in mijlocul Bucurestiului, pe malul lacului Herastrau, Muzeul Satului Dimitrie Gusti este o adevarata comoara in ceea ce priveste ansamblul de constructii reprezentative cu provenienta din diferite zone etnografice ale tarii.

Deschiderea oficiala a Muzeului Satului din Capitala a avut loc pe 10 mai 1936, in prezenta regelui Carol al II-lea. Publicul larg a putut vizita muzeul o saptamana mai tarziu.

Printre gospodariile autentice si complete din toate regiunile tarii se remarca cea mai veche casa din cadrul muzeului, construita in secolul al XVII-lea, si cea mai noua dintre acestea, in secolul al XX-lea. Casele au fost in trecut dezasamblate din locul de origine si aduse la Bucuresti cu trenul, caruta sau chiar cu ajutorul barcilor, fiind mai apoi asamblate in interiorul muzeului.

Vizitarea acestuia este o experienta inedita pentru cei fascinati de viata traditionala a satului, acesta gazduind monumente si constructii taranesti originale, precum o gospodarie din Chiojdu, judetul Buzau, o biserica din Dragomiresti, jud. Maramures, diferite troite sau o gospodarie din secolul al XIX-lea din Dumitra, judetul Alba.

Muzeul Satului incearca sa reconstituie ambianta intima a locuintelor si in acest scop a adus in jurul fiecarei gospodarii elemente specifice zonelor etnografice cum sunt: hambarele, grajdurile si celelalte acareturi, gardurile lucrate din lemn, nuiele sau chirpici, portile modeste sau impunatoare, interioarele cu mobilierul specific sau uneltele de munca, vasele si covoarele.

Anual, in incinta muzeului se organizeaza Targul mesterilor populari, Tabara de creatie „Vara pe ulita”, Festivalul obiceiurilor de iarna „Florile dalbe” sau Zilele zonelor etnografice, care atrag un numar mare de vizitatori.

Muzeul Satului din Timisoara a fost deschis pentru prima data publicului in 1971 si surprinde, in toata splendoarea sa, fascinanta istorie a vietii traditionale din Banat.

Muzeul este amplasat in Padurea Verde, chiar la iesirea din oras, spre Lugoj. Parcul etnografic are o suprafata de 17 ha, unde vizitatorii se pot bucura de constructiile autentice din piatra, lut sau lemn, achizitionate integral din satele Banatului, demontate si reconstruite pe teritoriul muzeului conform tehnicilor traditionale si locale. De remarcat ca si caracteristica a locuintelor acestei zone este camera de oaspeti, prezenta in fiecare dintre casele expuse si decorata, dupa caz, cu unele dintre cele mai frumoase si autentice tesaturi – covoare, fete de masa, stergare.

Pe langa casele taranesti de odinioara, tot aici se afla si gospodarii care apartineau minoritatilor, cum este cea maghiara din zona etnografica a Lugojului, cea ucraineana din Maramures sau o casa slovaca.

Peste 10.000 de obiecte de patrimoniu structurate in patru colectii (tesaturi, icoane, arta prelucrarii lemnului si ceramica) pot fi vazute in cadrul sectiei de Etnografie de la Muzeul Satului. Puteti admira o serie de costume populare, obiecte de cult, icoane, obiecte de ceramica, dar si piese de mobilier autentice.

La doar 8 kilometri de Pitesti se afla Muzeul Viticulturii si Pomiculturii din localitatea Golesti.

Muzeul din Golesti este impartit in trei categorii, iar pentru cei care doresc sa-l viziteze exclusiv in aer liber, este bine de stiut ca aici se pot delecta cu peste 30 de gospodarii care au apartinut in trecut principalelor zone viticole sau pomicole ale Romaniei. Muzeul etnografic in aer liber este alcatuit din biserica, han, primarie si cladirea care a functionat ca prima scoala rurala cu predare in limba romana din sudul Romaniei, infiintata de carturarul Dinicu Golescu, alaturi de cele peste 30 de gospodarii care au fost remontate incepand cu anul 1966 pe o suprafata de 10 hectare.

De asemenea, se gasesc si atelierele mestesugaresti si unelte si instalatii pentru producerea vinului. In general, casele erau varuite in alb, pentru a capta lumina solara. Fascinante sunt si anexele acestor gospodarii, care contin grajduri, magazii, poverne, fanare, cotete, pivnite si fantani. Obiectele interioare care impodobesc casele au fost achizitionate din zonele de provenienta ale gospodariilor si sunt autentice.

Turistii pot vizita si Conacul Golesti, resedinta boieresca a familiei timp de secole si locul care le-a conferit Golestilor identitate si puterea de a trece prin valtoarea istoriei. Construita in 1640, cladirea imbina monumentalul cu eleganta, traditia arhitecturala romaneasca cu elementele de influenta orientala si caracteristici specifice civilizatiei occidentale.

Tot aici, copiii se pot bucura de plimbari cu tiroliana si chiar de cursuri de echitatie sau plimbari cu poneii.

Turistii vor fi incantati sa descopere la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava obiecte traditionale ale arhitecturii populare din Bucovina, remarcandu-se in mod special diversele tipuri de cuptoare si sobe.

Muzeul in aer liber este situat in partea de est a orasului, in apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei si Parcul Sipote-Cetate.

Alaturi de gospodariile formate din case si anexe, situate de-a lungul ulitelor, in vatra satului, se gasesc biserica de lemn si clopotnita din Vama, crasma Saru Dornei si scoala Securiceni. De remarcat sunt si gospodaria traditionala si moara de apa din Manastirea Humorului, casele din Ostra, Holohosca sau Dorna si atelierul de olarit din Marginea. Mobilierul traditional si textilele din interiorul gospodariilor si constructiilor comunitare, specifice vremurilor apuse, fac din vizita la Muzeul Satului Bucovinean o experienta de neuitat.

Toate casele si obiectele formeaza o expozitie etnografica aparte, fiind expuse intr-un mediu natural, care le sporeste autenticitatea si ofera vizitatorilor senzatia de calatorie in timp, gratie felului in care recreaza modul de viata traditional din Bucovina.

Inedit pentru muzeu este reprezentarea vietii spirituale a taranului. Este foarte interesant, de asemenea, si modul in care au fost expuse atelierele de meserii si mestesuguri, acestea fiind dotate cu un inventar specific fiecarei meserii in parte si detalii foarte bine puse la punct.

Citește în continuare