Skip to content

Special Ziua Americii: Empire State Building, Guggenheim Museum New York, conceptul de zgarie-nori. Trei arhitecti care au schimbat functionalitatea unei cladiri: Frank Lloyd Wright, Daniel Burnham, William F. Lamb.

Spectaculozitatea unui oras este data si de planificarea urbanistica si integrarea cladirilor in functionalitatea unei urbi, iar SUA nu a facut exceptie de la aceasta regula. Bijuterii arhitecturale cunoscute in intreaga lume isi au originea in spiritul de dezvoltare al Statelor Unite, care a influentat milioane de arhitecti de pe mapamond.

Frank Lloyd Wright, arhitectul-militant care a integrat modernismul american in patrimoniul UNESCO

Considerat unul dintre figurile emblematice ale arhitecturii americane, Frank Lloyd Wright a repozitionat ideea de spatialitate, transformand cladiri in opere de arta. Cele mai cunoscute lucrari arhitecturare ale sale, Solomon R. Guggenheim Museum din New York si cladirea Fallingwater din Pennsylvania, raman simboluri ale modernismului american, doua dintre cele sapte cladiri integrate in patrimoniul UNESCO. Mereu revoltat de calitatea lucrarilor altor arhitecti, Wright a refuzat in numeroase randuri sa faca parte din American Institute of Architects, militand mereu pentru simplitate, definita de el ca fiind compartimentare minimala si incaperi divizate prin elemente ce sugereaza diferenta de functionalitate, adaptabilitate stilistica, prin care nevoile beneficiarului sa primeze, arhitectura organca, care sa fie in simbioza cu natura, folosind culori naturale specifice zonei si de materiale locale, folosite corect si nu ca butaforie.

Arhitectul Wright a fost pasionat si de fashion design, desenand rochii pentru sotia sa, dar si pentru alte doamne

O parte mai putin cunoscuta a arhitectului este despre placerea acestuia de a desena haine, detaliu oferit chiar de biograful lui Wright, David Hanks, care a mentionat ca arhitectul a proiectat rochii pentru sotia sa Olgivanna si pentru alte doamne, insa exista destul de putine referinte despre desenele facute de acesta.

Daniel Burnham, arhitectul care a perfectionat conceptul de zgarie-nori

Arhitect si urbanist, Daniel Burnham este unul dintre pilonii principali ai arhitecturii americane, fiind de asemenea parte si din grupul de arhitecti care au creat conceptul de “zgarie-nori” in forma pe care o recunoastem astazi, prima cladire cu aceasta functionalitate pentru care Burnham a lucrat fiind Montauk Block, cladire finalizata in 1883, fiind atunci considerata o inovatie pentru structurile comerciale, in timp ce forma si suprafetele sale simple reflectau o estetica bazata pe functionalitate, un semn distinctiv al noii arhitecturi comerciale. Un alt punct de referinta arhitectural pentru Daniel Burnham a fost World’s Columbian Exposition din 1893, pe care arhitectul a coordonat-o in totalitate si care a devenit expozitia de referinta a secolui 19 pentru americani.

Alte cladiri celebre semnate de Daniel Burnham sunt Ellicott Square Building (1896) din Buffalo, New York,  Flatiron Building (1902) din New York; Field Museum (1920) din Chicago; Cladirile Frick&Oliver (1902-1910) din Pittsburgh, Selfridges (1909) in London, Union Station (1907) in Washington, D.C.

Empire State Building, una diantre cele mai inalte cladiri din lume, a fost proiectata de arhitectul William F. Lamb in doar doua saptamani

Arhitectul Empire State Building, William F. Lamb a fost absolvent de École des Beaux-Arts, Paris. De la inaugurarea pe 1 mai 1931, Empire State Building a fort cea mai inalta cladire din lume, pana la constructia World Trade Center, prabusit de atacurile teroriste din 2001. Empire State Building a fost proiectata de sus in jos, schita fiind gata in doar doua saptamani, insa folosindu-se de desenele anterioare pentru cladirile Reynolds in Winston-Salem, Carolina de Nord si Carew Tower in Cincinnati, Ohio.

Empire State Building a fost ridicata intr-un an

Constructia efectiva a durat doar un an, avand 3.400 de muncitori care au lucrat intens pentru a creea cei 257.211 de metri patrati de cladire pe o inaltime de 381 de metri. Aceasta dispune si de o punte de observatie in aer liber si in interior, la etajul 86. Restul de 16 etaje in sus reprezintă turnul, care este acoperit în mare parte de antene de difuzare si un paratrasnet in partea de sus. Empire State Building este al doilea cel mai mare complex de birouri unice din Statele Unite, dupa Pentagon.

Lamb a semnat arhitectura si pentru Standard Oil Building, 521 Fifth Avenue, Forbes Magazine Building, General Motors Building in New York, Connecticut College for Women, Williams College, Cornell University si Wesleyan University, printre altele.

Citește în continuare