Skip to content

A fost lansata prima platforma online dedicata teatrului independent. Primele 10 spectacole pot fi vizionate gratuit.

Incepand din 4 septembrie, timp de 10 zile, se desfasoara Zilelele unteatru, un eveniment cultural care prezinta cele mai indragite spectacole din repertoriul teatrului independent si o serie de reprezentatii in premiera care vor fi transmise online, parte dintre ele live, si vor putea fi urmarite cu acces gratuit.

Am pus la cale acest plan inainte de aflarea vestilor privind redeschiderea teatrelor, decizie care, in conditii de distantare, nu incurajeaza continuitatea activitatii artistice din spatiile independente, spatii care sustin exclusiv din vanzarea de bilete. Cel putin in cazul unteatru, nevoile financiare de baza ale proiectului ar putea fi acoperite doar daca sala de spectacole ar putea functiona la minimum 70% din capacitate. Am vrea sa fim optimisti, dar din nefericire lucrurile nu par sa se indrepte intr-acolo,’’ au explicat pentru urban.ro Andrei si Andreea Grosu, fondatorii unteatru.

Selectia include zece dintre spectacolele jucate in luna iulie pe scena amenajata in Parcul Herastrau si va fi difuzata gratuit in mediul online. Proiectiile sunt disponibile pe www.unteatru.ro.

Zilele unteatru redeschid seria de transmisiuni online cu “Domeniul luptei”, cea de-a treia parte din trilogia regizoarei Catinca Draganescu, difuzata live din sala de spectacol vineri, pe 4 septembrie.

Spectacolul urmareste povestea unui tanar asiatic aflat in cautarea solutiei pentru o viata mai buna in Europa. 

Vor putea fi urmarite online spectacolele “Singuratatea pietrelor”, in regia lui Norbert Boda si “Bad Talks”, regizat de Radu Iacoban.

Tot in direct va fi transmis si spectacolul “Pelicanul”, in regia lui Florin Lita, o drama de familie cu Florina Gleznea, Cezar Antal, Alex Popa si Sandra Ducuta.

Surpriza editiei va fi concertul lui Alex stefanescu – “Vindecare”, interpretat live in sala de concerte din Sfintii Apostoli nr. 44 si transmis gratuit in intreaga tara, in ultima seara de festival.

Ideea integrarii transmisiunilor online in programul festivalului Zilele unteatru (organizat, anul acesta, pentru prima data in aer liber) ne-a venit chiar in martie, cand am fost nevoiti sa trecem printr-un proces de reinventare pentru a ne putea continua activitatea dupa inchiderea salilor de teatru. Spectacolele noastre au fost primite cu mult entuziasm de romanii de pretutindeni, care ne-au marturisit ca-si doreau de multa vreme sa ne poata urmari. Cumparand bilete la transmisiunile noastre din primavara, ei ne-au oferit o forma reala de sustinere, iar in semn de multumire, am decis sa le oferim ocazia de a vedea de oriunde cele mai noi spectacole din repertoriul nostru”, au subliniat fondatorii unteatru.

unteatru devine primul teatru din Romania care a transmis reprezentatii live din sala de spectacol prin platforma online de VoD (video-on-demand) care va facilita accesul publicului din toata tara la productiile teatrale din portofoliul propriu.

unteatru cinematic este o solutie de streaming din dorinta de sustine continuitatea proiectului independent care a fost grav afectat de masurile de distantare impuse in contextul pandemic.

Pretul abonamentului lunar este de 9 euro, iar în baza acestuia, abonatii vor avea acces nelimitat atat la premierele unteatru, cat la productiile din arhiva. 

Citește în continuare