Skip to content

Cea mai scumpa moneda din lume a fost scoasa la vanzare. Plus alte 4 monezi care valoreaza peste 7 milioane de dolari.

Cea mai scumpa moneda din lume, Dolarul din Argint si Cupru cu Parul in Vant, va fi scoasa la vanzare pentru prima data in sapte ani. Licitatia va avea loc pe 8 octombrie in Las Vegas si este estimata sa produca in jur de 10 milioane de dolari.

Expertii numismatici au stabilit ca este prima moneda de argint produsa si lansata de Guvernul Federal al Statelor Unite ca stat independent. 

Monetaria americana si-a deschis usile in 1792 si a creat numai monezi de cupru pentru o perioada de doi ani. Ulterior, au creat Dolarul din Argint inscriptionat cu „Libertate” si portretul unei femei cu parul in vant.

Pe parcursul a peste 200 de ani, colectionarii s-au straduit sa pastreze in conditii cat mai bune moneda cu valoarea istorica. Cea mai recenta vanzare a monezii a avut loc in 2013 cand a fost cumparata de catre Bruce Moreland din Las Vegas cu peste 10.016.875 dolari. Moreland este unul dintre cei mai mari colectionari de monezi americane din lume insa a hotarat ca este momentul sa se bucure si altii de piesele stranse de el.

Este supranumita „Sfantul Graal” al dolarilor si provine din ziua de 15 octombrie 1974 cand monetaria americana a batut 1.758 de dolari de argint.

Dintre acestia, au ramas in circulatie in jur de 100 de piese, toate invartindu-se in cercurile de colectionari.

Primele monezi batute in argint au fost daruite demnitarilor: senatori, membrii ai congresului si celor mai cunoscute personalitati ale vremurilor. Cea mai scumpa moneda din lume a apartinut prima data Secretarului de Stat Edmund Jennings Randolph care a mentionat-o intr-o scrisoare catre George Washington.

Licitatia din Las Vegas va include 15 dolari de arginti batuti intre 1794 si 1804 iar valoarea totala a acestora este estimata intre 15 si 18 milioane de dolari.

In clasamentul celor mai scumpe monezi vandute vreodata urmeaza „Double Eagle” care a fost cumparata cu 7.590.020 de dolari in 2002.

Batuta in 1993, „Double Eagle” este o moneda de aur cu un design foarte complicat de replicat. Cand Presedintele Theodore Roosevelt a interzis oamenilor sa detina aur, majoritatea monezilor au fost retrase din circulatie si topite. Cateva au scapat,”Double Eagle” fiind una dintre ele, si au devenit extrem de valoroase. 

Legea americana interzice in continuare detinerea unei astfel de monezi asa ca in momentul in care un colectionar privat a cumparat-o de la Regele Farouk al Egiptului cu 7,6 milioane de dolari, acesta a fost nevoit sa vanda mai departe exemplarul si sa imparta banii cu Monetaria Americana.

Un exemplar similar din 1907 numit „Saint-Gaudens Double Eagle” a fost vandut in licitatie cu acelasi pret.

Pe locul al patrulea in topul celor mai valoroase monezi se afla Brasher Doubloon.

A fost batuta in 1787 de Ephriam Brashers, un aurar care a incercat sa convinga statul New York sa foloseasca monezi de cupru in loc de aur.  Desi a fost refuzat, Brashers a batut cateva monezi din aur de 22 de carate si cateva din bronz. Povestea lor le-a facut valoroase iar in 2011, o firma de pe Wall Street a cumparat Brasher Doubloon cu 7,4 milioane de dolari.

Clasamentul este completat de moneda „Edward III Florin”, cu o vechime de 677 de ani.

Batuta in 1343, valoarea piesei Edward III Florin este data atat de vechimea si de raritatea ei. A fost descoperita in 2006 si vanduta prin licitatie cu pretul de 6,8 milioane de dolari. Exista numai alte doua monezi din vremurile respective, ambele au fost gasite in raul Tynein 1857 si au ramas expuse la British Museum.

 

 

 

Citește în continuare