Skip to content

Un tablou de 15 milioane de euro al lui Frans Hals a fost furat pentru a treia oara dintr-un muzeu olandez.

„Two Laughing Boys with a Mug of Beer” (Doi baieti razand cu o cana cu bere) pictat de Frans Hals in 1626 a fost furat pentru a treia oara din Muzeul Hofje van Mevrouw van Aerden din orasul olandez Leerdam.

In dimineata zilei de 27 august, in jurul orei 3:30, hotii au fortat usa din spate a muzeului, declansand alarma de siguranta, si au furat tabloul de pe perete. Politia olandeza a inceput investigatiile imediat si a cerut localnicilor sa le trimita orice filmari sau inregistrari de pe camerele video din zona respectiva.

Este a treia oara cand lucrarea lui Hals este furata din acelasi muzeu, dupa evenimente similare din 1988 si 2011.

In 1988, opera lui Hals a fost furata alaturi de un tablou al lui Jacob van Ruisdael,  „Forest View with Flowering Elderberry”.Au fost recuperate trei ani mai tarziu si furate din nou in 2011. Dupa sase luni, au fost returnate muzeului iar cei patru barbati implicati au fost condamnati pentru furt.

Dupa furtul din 2011, piesa cea mai valoroasa a muzeului din Leerdam a fost pastrata intr-o zona inchisa unde publicul avea acces numai sub supraveghere atenta.

Tabloul se afla in colectia permanenta a Muzeului Hofje van Mevrouw van Aerden si are o valoare estimata la 15 milioane de euro. Muzeul a fost inchis de la inceputul pandemiei.

Expertii au evaluat lucrarea la peste 15 milioane de euro, suma care ar transforma tabloul in cea mai valoroasa dintre operele lui Hals.

Recordul pentru o opera vanduta a lui Frans Hals a fost stabilit in 2008 cu un portret al lui Willem van Heuthuysen. A fost cumparata pentru 14 milioane de dolari in cadrul unei licitatii.

Tabloul lui Hals face parte dintr-o serie dedicata simturilor, lucrarea de fata ilustreaza vazul cu unul dintre subiecte uitandu-se in cana de bere iar celalalt privindu-si tovarasul, peste umar.

Din aceeasi serie mai fac parte „Two Boys Singing” pentru auz si „The Smoker” pentru miros. Insa cea mai cunoscuta lucrare a lui Hals este „Laughing Cavalier” din 1624, le gasiti mai jos pe toate trei.

Furtul lui Hals este al doilea mare jar artistic care a avut loc in Olanda de la inceputul pandemiei. Primul a fost in luna martie cand „Gradina presbiteriana” (The presbytery garden in Nuenen in the spring of 1884) a lui Van Gogh a disparut din Muzeul Singer Laren.

Intre timp, in Oxford a fost descoperit un tablou al unuia dintre cei mai cunoscuti maestri olandezi: Rembrandt.

Citește în continuare