Skip to content

Primul muzeu complet virtual din lume este deschis gratuit vizitatorilor. Henri Matisse, Édouard Manet si Henri de Toulouse-Lautrec in expozitie

In timp ce toate muzeele lumii si-au inchis portile pe durate nedefinite de timp in timpul carantinei cauzate de criza pandemica, o parte dintre ele au gasit resurse ca lucrarile de arta sa ajunga la public cu ajutorul online-ului, fie prin tururi virtuale sau prezentari de lucrari.

Insa un muzeu a fost gandit si proiectat special pentru a oferi oamenilor o experienta artistica online, cu ajutorul programarii virtuale, astfel incat sa ajunga la cat mai multi iubitori de arta. Virtual Online Museum of Art este deschis online de saptamana trecuta si este primul muzeu complet virtual din lume, cu picturi si desene care pot fi descoperite pe peretii muzeului virtual, oferind totodata o cu totul alta experienta despre cum putem accesa arta. Peste 130.000 de iubitori de arta din intreaga lume au accesat in primele zile webiste-ul, ceea ce l-a facut inactiv pentru o perioada de timp, insa acum este totul online si functional.

Creatorul acestui muzeu, Stuart Semple, a avut aceasta idee inca din 1999, cand internetul isi incepuse masiv expansiunea. Semple este si el un artist, asadar a gandit un concept prin care un muzeu virtual i-ar prezenta arta. Conceptul l-a gandit in vremea adolescentei, iar 20 de ani mai tarziu, l-a transformat in Virtual Online Museum of Art.

“M-am gandit cum arta poate fi accesibila online, dar am fost dezamagit de lucrurile pe care le-am descoperit online”, a explicat artistul. 

Pentru a vizita acets muzeu, publicul trebuie sa-si instaleze un program prin care poate apoi accesa cele doua galerii create, care cuprind artisti ca Henri Matisse, Édouard Manet, Li Wei, Paula Rego, Luiz Zerbini, Lygia Clark, Jasper Johns si Henri de Toulouse-Lautrec. O parte dintre lucrarile artistilor au fost “imprumutate” de la Museum of Modern Art (MoMA) din New York City, the Art Institute of Chicago si  Musée d’Orsay din Paris. Lucrarile au rezolutie mare, iar echipa Virtual Online Museum of Art a reprodus 3D lucrarile, astfel incat experienta utilizatorului sa fie mai aproape de realitate.

Cu ajutorul butoanelor de pe mouse, publicul poate sa se plimbe prin muzeu, dar si sa se uite la detalii ale lucrarilor prin functia zoom, ceea ce in realitate ar fi destul de dificil, avand in vedere ca majoritatea lucrarilor are geamuri de protectie si o distanta destul de mare de la care nu ai voie sa te abati.

De asemenea, muzeul virtual are ca misiune sa dedice expozitii femeilor, dar si artistilor din comunitatea BIPOC, adica artistii de culoare. Expozitia temporara cu care s-a deschis muzeul virtual este “Degenerate Art”, prin care sunt prezentati artistii Otto Dix, George Grosz si Max Beckmann si reprezinta o reintepretare a unei expozitii care a fost organizata de nazisti in Munich in 1937.

Turul incepe aici.

Citește în continuare