Skip to content

„Spiral”, cu Bogdan Dumitrache in rolul principal, va avea premiera la Festivalul International de Film de la Varsovia

Filmat pe malul unui lac situat la 30 kilometri de Budapesta, dupa un scenariu al regizoarei clujene Cecília Felméri, „Spiral” este un film in limba maghiara si va avea premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Varsovia (9 – 18 octombrie 2020).

Drama psihologica „Spiral” prezinta dificultatea de a lasa in urma trecutul si despre felul in care viata si ciclurile naturii sunt profund interconectate. Bence si Janka traiesc pe malul unui lac, intretinandu-se din taxa pe care o platesc cei care vor sa pescuiasca aici. Totul pare sa curga armonios in acest aparent paradis, pana cand relatia lor incepe sa se deterioreze si, odata cu ea, in mod ciudat, viata din jurul lacului.

Actorul Bogdan Dumitrache interpreteaza personajul principal din pelicula, iar acestuia i se alatura doua actrite maghiare: Alexandra Borbély, distinsa de Academia Europeana de Film cu Premiul pentru cea mai buna actrita, pentru rolul din „Despre trup si suflet”, si Diána Magdolna Kiss („Tall Tales”, „White God” si „Le Grand Cahier”).

Debutul regizoarei clujene Cecília Felméri, „Spiral”, este produs de Oana Giurgiu impreuna cu Tudor Giurgiu, prin Hai-Hui Entertainment si Inforg-M&M Film (Ungaria).

Cecília Felméri a marturist ca s-a gandit la Bogdan Dumitrache inca de cand scria scenariul dar „stiam ca nu vorbeste limba maghiara. Insa, dupa ce am realizat ca nu gasesc un actor mai potrivit, l-am chemat. Cu ajutorul unui profesor a invatat replicile in maghiara si totul a decurs bine, intr-un final”.

Nascuta in Cluj-Napoca, Felméri a absolvit studiile Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti, iar in prezent, preda la Universitatea Sapientia din Cluj si este co-fondatoarea si vicepresedinta Asociatiei Cineastilor Maghiari din Transilvania. Printre scurtmetrajele regizate de aceasta se numara „Kakukk” (2008), „Mátyás, Mátyás” (2010), „Minute infinite” (2011) si „Pastila fericirii” (2012).

Bogdan Dumitrache joaca in lungmetrajul „Om – Caine” regizat de Stefan Constantinescu, unul dintre filmele romanesti care si-au plasat actiunea in vremea pandemiei, ale carui fimari tcmai s-au incheiat.

Rolul din pelicula „Din dragoste cu cele mai bune intentii” din 2011 i-a adus premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol principal la Festivalul International de Film de la Locarno. Anterior, acesta a obtinut pentru personajul Laurian Hasu „Leu” din „Portretul luptatorului la tinerete” (2009) trofeul Gopo pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar.

A debutat la teatrul „Constantin Nottara” in anul 2000 cu piesa „Trilogie Belgradeana”, iar in 2002 infiinteaza impreuna cu actorul Dragos Bucur agentia de casting ExitFilms.

Este cunoscut publicului larg in special pentru rolurile sale de pe marele ecran, precum cele din „Moartea domnului Lazarescu”, in regia lui Cristi Puiu, „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, regizat de Catalin Mitulescu, „Captivi de Craciun”, in regia Iulieo Rugina, „Loveboy” (regia Catalin Mitulescu), „Pozitia copilului”, in regia Calin Peter Netzer sau „Sieranevada” regizat de Cristi Puiu.

Citește în continuare