Skip to content

„Enola Holmes” cu Millie Bobby Brown, un film Netflix prin care le invatati pe fetite sa fie curajoase cu parerile lor. Noul model de feminism si feminitate

 

„Enola Holmes”, cu Millie Bobby Brown in rolul principal, este noua productie Netflix care o prezinta sora mai putin cunoscuta a faimosului detectiv Sherlock Holmes. Enola reprezinta o noua eroina independenta pentru publicul tanar-adult, un detectiv adolescent precoce.

Regizat de Harry Bradbeer, filmul este o abordare prietenoasa a familiei lui Sherlock si se bazeaza pe o serie de carti pentru tineri scrise de Nancy Springer, intitulata „The Enola Holmes Mysteries”.

Puzzle-urile din „Enola Holmes” nu sunt deosebit de dificile, dar sunt suficiente pentru a-l impiedica pe marele Sherlock Holmes (interpretat de Henry Cavill) pentru a rezolva un mister particular. Dupa disparitia mamei acestora, Eudoria (Helena Bonham Carter), este nevoie de un intelect chiar mai perspicace decat cel al lui Sherlock pentru a rezolva misterul. Acesta va fi rezolvat de sora sa mai mica, Enola (Millie Bobby Brown din „Stranger Things”), care si-a petrecut primii 16 ani pregatindu-se doar pentru un astfel de caz, desi nu si-a dat seama la momentul respectiv.

In cele 56 de nuvele si patru romane originale scrise de Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes are un singur frate mai mare, Mycroft, care apare doar in povestile originale „The Greek Interpreter”, „The Bruce-Partington Plans” si „The Final Problem”. Personajul Enola a fost creat in totalitate de catre Nancy Springer pentru serie si, mai tarziu, pentru film. Nu exista nicio mentiune despre Enola in povestile lui Sir Arthur Conan Doyle, care dateaza din anii 1800.

Incepand cu 2014, majoritatea povestilor cu Sherlock Holmes apartin domeniului public, insa Conan Doyle Estate detine in continuare drepturile de autor pentru ultimele zece povesti scrise intre 1923 si 1927.

Conan Doyle Estate a intentat un proces prin care pretinde incalcarea drepturilor de autor si incalcarea marcilor comerciale. Plangerea vizeaza companiile Netflix, Legendary Pictures, Penguin Random House si inclusiv autoarea Nancy Springer, si sustine ca povestile finale sunt despre un Sherlock care incepe sa arate mai multa emotie si devine „mai cald”, asa cum este prezentat si in noul film. Astfel, producatorii s-au folosit de elemente originale din cele zece povesti aflate sub incidenta dreptului de autor.

Nu este prima data cand Doyle Estate incearca sa valorifice ultimele povesti ramase. In 2015, reclamantul a dat in judecata compania Miramax pentru filmul „Mr. Holmes”, cu Sir Ian McKellen in rolul unui Sherlock pensionar, un proces care a fost solutionat ulterior.

Autorul britanic Sir Arthur Conan Doyle a creat personajul lui Sherlock Holmes acum mai bine de 130 de ani.

Detectivul privat fictiv a aparut pentru prima data in romanul „A Study in Scarlet” din 1887, personajul devenind faimos patru ani mai tarziu, in urma publicarii scurtei povestiri „A Scandal in Bohemia” in revista The Strand. Doyle a continuat sa scrie mistere cu Holmes pana in 1927. „Detectivul consultant” a inspirat numeroase filme, productii de televizione, romane si benzi desenate.

In noua productie de la Netflix, „Enola Holmes”, personajul Sherlock este interpretat de Henry Cavill, actor cunoscut pentru rolurile din productiile „Superman”, „Napoleon Solo” si „The Witcher”.

Actorul britanic Jeremy Brett este considerat cel mai bun actor Sherlock Holmes din toate timpurile. Acesta l-a interpretat pe Holmes timp de zece ani in serialul TV de la Granada Television, difuzat pentru prima data in 1994. New York Times l-a numit „un Sherlock cu adevarat splendid” gratie portretizarii sale nuantate si excentrice.

„Sherlock”, seria produsa de BBC si creata de Steven Moffat si Mark Gatiss, il are in rolul principal pe Benedict Cumberbatch, interpretandu-l pe Sherlock Holmes. Serialele au fost difuzate in perioada 2010-2017. Cumberbatch a putut fi vazut si in productiile „Doctor Strange” (2016), „The Imitation Game” (2014) si „Star Trek Into Darkness” (2013).

Actorul american din „Iron Man” si „Zodiac”, Robert Downey Jr., l-a jucat pe faimosul detectiv in 2009, in filmul de actiune „Sherlock Holmes” al regizorului Guy Ritchie, rol care i-a adus in palmares un Glob de Aur.

Alaturi de Jude Law interpretandu-l pe Watson, Downey Jr. s-a intors in 2011 pe marele ecran pentru o continuare, „Sherlock Holmes: A Game of Shadows”. Un al treilea film va fi lansat in 2021.

Actrita britanica Millie Bobby Brown este cunoscuta pentru personajul Eleven din serialul „Stranger Things” (2016-prezent) difuzat pe Netflix, pentru care a fost nominalizata la premiul Primetime Emmy pentru cea mai buna actrita in rol secundar intr-un serial dramatic. In 2019, aceasta a aparut in „Godzilla: King of the Monsters”.

In 2018 a fost inclusa pe lista Time 100 a celor mai influenti oameni din lume si este un adevarat fashion icon, ale carei aparitii sunt inspirate de moda americana din anii ’80.

Citește în continuare